Багато сільських та міських громад потерпають від сміттєзвалищ. Причиною тому є несортоване сміття. Відомо, що з першого січня 2018 року набуває чинності норма, встановлена Законом України «Про відходи», згідно з якою забороняється вивезення несортованих побутових відходів на полігони.

В Барській ОТГ громада повним ходом сортує сміття

20 грудня 2017, 08:01

Багато сільських та міських громад потерпають від сміттєзвалищ. Причиною тому є несортоване сміття. Відомо, що з першого січня 2018 року набуває чинності норма, встановлена Законом України «Про відходи», згідно з якою забороняється вивезення несортованих побутових відходів на полігони.

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

В Барській ОТГ громада повним ходом сортує сміття

    Додати коментар

Багато сільських та міських громад потерпають від сміттєзвалищ. Причиною тому є не сортоване сміття. Відомо, що з першого січня 2018 року набуває чинності норма, встановлена Законом України «Про відходи», згідно з якою забороняється вивезення не сортованих побутових відходів на полігони. Проте є об'єднані територіальні громади, в яких поступово налагоджується культура сортування сміття. Серед таких і Барська ОТГ, повідомляє кореспондентка Vlasno.info.

– Ми сміливо йдемо до екологічного майбутнього. На сьогодні по місту стоять контейнери для сортування пет-пляшки та склотари, люди вчаться культурі сортування сміття, – каже міський голова Артур Цицюрський.

Цікавим є й те, що в місті працює волонтер із Корпусу миру Дейн Стівс, який разом з активістами створив та запустив проект по сортуванню сміття.

– Перший контейнер я створював сам. Намалював проект контейнера й почав роботу. За досить короткий час зварив його. Пізніше разом з волонтерами відвезли й встановили його біля міського базару. За перші 15 днів контейнер був повним. Люди наповнювали його пластиком, пет-пляшками й навіть металом, – говорить місцевий активіст Роман Мочарний.

Багато містян в задум активістів не вірили, й відкрито казали, що їх чекає невдача, тому паралельно зі зварюванням та встановлюванням контейнерів, волонтери проводили роботу з дітьми в школах: вчили розділяти відходи та пояснювали, чому сортувати сміття нині так важливо. Діти ділилися новою інформацією з батьками. Невдовзі це дало результат, і у місті з'явилися ще 4 контейнери.

– Відсоток людей, які приходять викидати пластик до цих контейнерів, дуже малий. Проте, вони роблять це якісно, – каже Роман.

З наступного року міська влада планує здавати сортоване сміття на підприємства, які приймають вторсировину. Також у планах чиновників налагодити співпрацю з місцевими ОСББ й почати заробляти кошти для міста шляхом штрафування боржників, які не сплачують за вивіз відходів.

– Ми вже провели інвентаризацію й почали активно налагоджувати систему поділу сміття. Однак, для початку зайнялися боржниками, які за останні два роки не сплачували за вивіз сміття. Таких нарахували аж 47 відсотків. З 2018 року все буде по-іншому, міська рада буде подавати на боржників до суду та вводити штрафні санкції за несплату. Повірте, для міського бюджету це істотна сума, лише з приватних підприємців має надійти 390 тисяч гривень, які ми витратимо на благоустрій міста, – говорить начальник комунального підприємства "Бар-Благоустрій" Володимир Калашнік.

Засновник одного з таких підприємств працює з вторсировиною вже близько 20 років й може поділитись європейським досвідом.

– Останнім часом з'явилося багато громадських ініціатив, які активно намагаються розвивати маленькі містечка. В Бару громадськість йде в ногу з часом. Вони пропонують свою систему збору сміття через роздільні контейнери й максимально залучають до цього людей. Також дуже добре, що в місті є співпраця громадськості з органами місцевого самоврядування. Це свідчить, що сортування сміття буде розвиватися в цьому місті, – коментує засновник підприємства «Єко-сервіс» Володимир Воловодюк. – Європа вже відмовилась від багатьох сміттєспалювальних заводів, натомість, якщо правильно розділити сміття по фракціях, то палити не буде чого. Частина розподіляється, як вторинна сировина. Будівельне сміття знову піде на виробництво будматеріалів. Небезпечні відходи утилізуються зовсім іншим способом. Органіка йде на добрива. Залишається лише 10% сміття для спалення.

Йде «в ногу з часом» й «Барський машинобудівний завод», який три роки тому розпочав нове виробництво сміттєсортувальних комплексів, а саме, виготовлення машин для транспортування та сортування твердих побутових відходів потужністю до 50 тисяч тон за рік. У Вінницькій області це єдине підприємство, яке на сьогодні освоїло будівництво такого комплексу.

– Процес роботи нашого сміттєво-сортувального комплексу досить простий: приїздить машина, яка вивантажує сміття на лінію, люди вручну відбирають й ділять по кольорах пластик, відділяють папір. Потім сміття відправляють під прес. Тестовий комплекс для сортування сміття працює у Мурованих Курилівцях. Планується будуватись в Іллінцях та Козятині, – каже заступник голови правління ПРАТ «Барський машинобудівний завод» Микола Мандрика.

Нагадаємо, що Вінниччина одна з перших областей на території України, яка почала досить активну боротьбу з проблемою невміння людей сортувати тверді побутові відходи. Журналісти Vlasno.info і надалі слідкуватимуть та висвітлююь цю тему. 



Фото: tvoemisto.tv
В
ідео: barmash.com.ua

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ЕКОЛОГІЯ

  наступна публікація В Україні лосів внесли до Червоної книги

  попередня публікація В Україні діє нова процедура оцінки впливу на довкілля