сортування сміття в Ободівці фото

Мешканці села на Вінниччині планують заробляти на відходах

25 лютого 2018, 17:48

В селі Ободівка Тростянецького району Вінниччини вирішили запровадити роздільний збір сміття

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Мешканці села на Вінниччині планують заробляти на відходах

    Коментарі (2)


В селі Ободівка Тростянецького району Вінниччини вирішили запровадити роздільний збір сміття. Адже це відповідає вимогам Закону України "Про відходи" та береже екологію. Про це Vlasno.info повідомив Ободівський сільський голова Костянтин Ременюк.

– Ідея вирішити проблему зі сміттям прийшла давно. У 2008 році ми придбали трактор та причіп. Почали їздити селом, забирати відходи. Але на той момент люди не були готові платити за вивіз сміття, – розповідає він. – Коли ж поїхали подивитись на досвід Європи у цьому питанні, зрозуміли, що людей треба привчати до сортування.

Дійсно, у країнах Європи давно звикли до роздільного збору відходів. Там успішно працюють сміттєпереробні заводи, а допустима норма захоронення відходів складає 10 відсотків. Причому, до 2030 року її збираються знизити до 5 відсотків. Згідно із підписаною Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, Україна з 1 січня 2018 року зобов'язана впорядкувати питання за сміттям. Тепер українці повинні сортувати сміття, адже заборонено захоронення неперероблених відходів. І органи місцевого самоврядування мають подбати про все, щоб люди розпочали сортувати сміття. Отже, село Ободівка одне з перших вирішило виконати європейські вимоги.

сортування сміття в Ободівці фото

– Завдяки проекту, який ми подали до обласного екологічного фонду, нам виділили 1 мільйон 100 тисяч гривень на придбання спецтехніки. А саме — сучасного сміттєвоза. До речі, взимку використовуємо його як бульдозер для очищення вулиць від снігу. Доклали на нього ще 245 тисяч із сільського бюджету, – зазначає Костянтин Васильович. – Потім визначили 10 місць, де будуть стояти майданчики для збору сміття, 9 в Ободівці та 1 в Бережанці ( це село, яке відноситься до нашої сільради). І придбали 30 євроконтейнерів на 700 літрів для роздільного збору твердих побутових відходів (пластик, скло) та 28 пластикових євроконтейнерів на 120 літрів. Цих 28 спробуємо здавати в оренду мешканцям та підприємцям. Вийде десь 400 гривень за рік, це недорого.

сортування сміття в Ободівці фото

Сортуватимуть сміття в селі на скло, пластик та змішані відходи (окрім органіки). Адже папір місцеві мешканці використовують для розпалу дров у печах та грубках.

– Поки що не дуже охоче приносять сміття люди. Хоча контейнери стоять у зручних місцях: біля магазинів, клубу, школи. Тобто, там, де люди постійно ходять. Про правильність такого розташування я теж зрозумів під час поїздки у Європу, – запевняє голова сільради. – Втім, переконаний, що поступово люди привчаться розділяти сміття. Зараз ми проводимо активну просвітницьку роботу. А, головне, займаємось із дітками. Щоб вони змалку привчались до правильного поводження з відходами.

сортування сміття в Ободівці фото

Вихователь дитячого садка у Бережанці Світлана Грабовська підтверджує, що у них постійно проводять заняття та ігри з малечею на екологічну тематику.

– Особливо старшій групі подобається гра, де вони самі себе контролюють. Є ведучі, які показують зелену картку в разі правильної дії або червону, якщо, наприклад, пластик кинули не в коробку для пластику, – говорить вона. – Найголовніше — дітки навчають своїх батьків. Буває, прийдуть батьки і розказують про різні цікаві випадки. Наприклад, дітки кажуть, що батарейки не можна викидати у загальне сміття, бо це небезпечні відходи. "Від цього пташечка загинула" - ледь не плаче дитина. А ще раніше була ситуація, коли мама нашої дитини виламала прутика, щоб гусей гнати, то в дитини просто істерика була: " Мама, не можна нищити природу! Дереву боляче!"

сортування сміття в Ободівці фото

З тим, що діти поступово виховують своїх батьків, згодна й заступник директора з позакласної роботи Ободівської школи Наталія Балухата:

– Як тільки нам у школу поставили 4 контейнери для сортування сміття, діти одразу почали перепитувати: "А сміття буде вивозитись в одне місце? Чи окремо? Це правда?". Хочуть переконатись, що все буде зроблено правильно. Іноді скаржаться мені, що бачать, як дехто з селян своє сміття в парк викидає. Їм від цього прикро. Навіть звертались з цього приводу до сільського голови та дільничного інспектора. Або ж помічають, що дорослі кидають в контейнери пластикові пляшки не скрученими. А уроки та позашкільні заходи з екології ми постійно проводимо, і діти залюбки до них долучаються. Мені здається, діти у нас мають більшу екологічну свідомість, ніж батьки.

сортування сміття в Ободівці фото

Загалом екологічні проекти діють в 11 школах Вінниччини. Це школа-гімназія № 6, школи 10, 12, 25 у Вінниці. Також Грижинецька школа Тиврівського району, Вендичанська школа Могилів-Подільського району, школа № 2 в селищі Крижопіль, школа-ліцей в селищі Стрижавка, Тиврівський ліцей-інтернат, школа в селі Вищеольчедаїв Мурованокуриловецького району, Білківська школа Іллінецької району.

– Серед напрямків роботи над цими проектами є й сортування відходів, – говорить завідувач кафедри екології, природничих та математичних наук "Вінницької академії неперервної освіти" Олександр Мудрак. – Важливо в процесі впровадження цих програм сформувати у дітей екологічне мислення.

сортування сміття в Ободівці фото

За словами сільського голови Ободівки, цей екологічний світогляд у дорослих мешканців села потрібно ще розвивати. Проте, усі, хто опікується проблемами охорони довкілля, впевнені, що поступово усі ободівчани правильно поводитимуться з відходами, і село зможе навіть заробляти на проданому склу та пластику.

– Люди просто ще не розуміють, яку шкоду наносить неперероблене сміття, – наголошує Костянтин Ременюк. – Тому ми й випускаємо брошури, буклети й листівки, які пояснюють, що стихійні сміттєзвалища отруюють нам воду. Адже через ґрунтові води після дощів забруднюючі речовини потрапляють в криниці. Також у нас розташовані біл-борди в селі. Плануємо випустити ще календарі та крижки про охорону довкілля. Це все досвід Європи. Там теж не зразу всі стали свідомими. Просто наказами та законами цього не досягти.

Obodivka-smittya-6 1

сортування сміття в Ободівці фото

У Департаменті агропромислового комплексу, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації зауважують, що в області розроблена програма по управлінню відходами. Однак, окрім бажання запроваджувати роздільний збір сміття, є багато інших чинників.

– Наприклад, в Бару давно поставили сміттєсортувальну лінію, але не врахували, що з одного міста їм не вистачить відходів для повноцінної роботи лінії. Треба було б підписати угоди із сусідніми районами на вивіз сміття, – коментує директор департаменту Микола Ткачук. – Але в районах необхідність сортування сміття всі розуміють. Тому вже й в Могилів-Подільському запроваджений роздільний збір (пластик, скло). У них і прес є для пластику. В Гайсині теж проводять сортування сміття на полігоні. В Тульчині облаштували новий полігон і мають придбати сміттєсортувальну лінію. Також сучасні сміттєсортувальні лінії з'явились у Хмільнику та Мурованих Курилівцях.

сортування сміття в Ободівці фото

Найефективніше робота з відходами ведеться в Іллінецькій об'єднаній громаді, каже Микола Федорович:

– Там дуже швидко винайшли можливості придбати сучасний прес для пластику. Адже, за європейськими технологіями, пластик ділять на 10 фракцій. Грає роль навіть колір. Наприклад, прозора пет-пляшка дорожче ціниться, відрізняється вартість пляшки і кришечки. Наявність букв на пет-пляшці знецінює пластик. І так далі. А ось в селах ситуація гірша. Там на сміттєзвалища вивозять все, не сортуючи. Хоча в ідеалі в селах взагалі не має бути відходів. Металобрухт, папір, пластик, скло вони можуть здавати, а органіку використовувати для компостних ям, щоб потім підживлювати городину.

сортування сміття в Ободівці фото

сортування сміття в Ободівці фото

 

сортування сміття в Ободівці фото
Нагадаємо, майже 10 сіл Вінницької області займається сортуванням сміття

Фото зі сторінки Костянтина Ременюка у соцмережі Фейсбук

Коментарі    Оновити список коментарів

Саша Антонюк
+2 # Саша Антонюк 26.02.2018, 07:27
В Україні, нажаль, за всім ховається власна вигода. Фура спресованого пластику приносить 2-4 тис.євро чистими продавцю ( після продажу в Європу, адже в Україні переробляти фактично не має де). І тут стає зрозуміло, що ці кошти отримує організатор - "захисник природи", а не держава за рахунок якої купується техніка та обладнання. Місцеві голови, які зрозуміли вигоду, мають додатковий дохід і піднімають свій рейтинг.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Олексій
+2 # Олексій 26.02.2018, 10:54
Повністю підтримую. Їм (владі та місцевим головам ) цікава їх вигода а не люди.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення