Ладижин-сонячні панелі фото

На Вінниччині сонячні панелі допоможуть швидко відновити електропостачання

31 березня 2018, 09:02

На Вінниччині знаходиться найбільше сонячних електростанцій в Україні

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині сонячні панелі допоможуть швидко відновити електропостачання

    Додати коментар

На Вінниччині знаходиться найбільше сонячних електростанцій в Україні

Вінниччина продовжує утримувати лідерські позиції за кількістю сонячних електростанцій (СЕС). Адже тут знаходиться чверть усіх сонячних станцій України. Про це Vlasno.info повідомили у Департаменті житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької облдержадміністрації.

– Торік в області збудували вісім нових СЕС, і тепер у нас працюють 36 сонячних станцій потужністю 119 мегават, – зазначили у департаменті.

Цього року кількість СЕС зростатиме. Невдовзі відкриється сонячна електростанція у Тростянецькому районі поблизу Ладижинської ТЕС. Депутатка Вінницької облради Людмила Головашич підкреслює, що тепер Ладижин стане трикратним містом енергетиків:

– Адже у нас були теплоелектростанція та гідроелектростанція. Тепер додається ще й сонячна. З точки зору екології це великий плюс. До того ж, всі сонячні панелі розташовуються на пагорбі. І його, окрім як для СЕС, й не придумаєш, на що використати. Тобто, ще й ефективне землекористування відбувається. Звісно, СЕС не замінить за потужністю енергоблоки на ТЕС, але мене тішить, що у нас все більше і більше запроваджують можливість переходити на екологічно чисту енергію.

Дійсно, спалювання класичних видів палива (вугілля, деревини тощо) збільшують викиди вуглекислого газу в атмосферу. А те, в свою чергу, веде до підвищення парникового ефекту, який спричиняє глобальне потепління. Тому Євросоюз сприяє встановленню відновлювальних джерел енергії. Так, за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку з'являться сонячні електростанції в Іллінецькому, Погребищенському та Тульчинському районах. ЄБРР виділяє на це 25,9 мільйонів євро.

За використання альтернативних джерел енергії висловлюється й ладижинець Михайло Паламарчук.

– Чудово, що ми не будемо залежати лише від безперебійної роботи ТЕС, – говорить він. – Вважаю, що ніхто із містян не буде проти, щоб й другу чергу сонячних колекторів відкрили.

Ладижин-сонячні панелі фото

А менеджер з комунікацій ДТЕК Ладижинська ТЕС Тетяна Поліщук зауважує, що у компанії якраз є такі плани на майбутнє. Теперішня ж електростанція має 1848 фотоелектричних панелей потужністю, якої буде достатньо для забезпечення річного об'єму споживання 280 житлових квартир.

– Всі ми розуміємо, що в теперішніх кризових умовах країна має зменшити енергетичну залежність, а це можливо лише при диверсифікації видів та джерел енергії. В Ладижині – це лише початок. Друга черга СЕС з'явиться вже у 2019 році, – наголошує вона. – Як перспективу, розглядаємо і створення плавучих ферм на дзеркалі водосховища. Таким чином можна буде отримати 2 позитивних моменти: відчутно зменшити випаровування та зберегти від промислової забудови значні площі родючих українських ґрунтів.

До того ж, завдяки СЕС буде підсилена і Ладижинська ГЕС.

– Справа в тому, що гідроелектростанція розташована на річці Південний Буг, живлення котрої переважно снігове. Тобто в нормальному режимі ГЕС працює під час весняної повені, – продовжує Тетяна Поліщук. – За останні 3 роки Південний Буг значно обмілів, що відчувається особливо влітку. То ж в посушливі періоди Ладижинська ГЕС працює лише одним гідроагрегатом з мінімальною потужністю, або не працює взагалі, що може бути критичним для Ладижинської ТЕС. Адже завдяки ГЕС можна швидко відновити живлення теплової електростанції у випадку аварії. Подібний досвід станція отримала у 2000 році, коли через зледеніння Ладижинська ТЕС «сіла на нуль». Швидко відновити її роботу, а відтак і електропостачання всього регіону, вдалося саме завдяки живленню, поданому від ГЕС.

Тобто, запуск сонячної електростанції стане реалізацією проекту комбінованої гідро- та сонячної генерації. Як запевняють експерти, розвиток відновлювальної енергетики дасть можливість зменшити витрати енергетичної системи в Україні. За даними департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА, альтернативна енергетика заощадила близько 90 тисяч тонн вугілля, який би спалили на ТЕС.

Цікаво, що в Європі на відновлювальні джерела енергії активно переходять і пересічні споживачі. А загалом в країнах ЄС відновлювальні джерела енергії складають п'яту частину усього енергоспоживання. В Україні домашніх сонячних колекторів та вітрогенеруючих установок ще обмаль. Проте, Вінниччина зможе стати однією з областей, що забезпечує споживачів переважно "чистою енергією". Адже у Вінниці незабаром навіть запрацює завод з виробництва сонячних панелей. 

Фото: vde.kpi.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення