Юні природоохоронці розчищують джерела, ліквідовують стихійні сміттєзвалища, утилізують використані батарейки

Вінниччина приймала «Зелену естафету»: перемогла «варта довкілля» зі Жмеринки

12 квітня 2018, 16:53

Юні природоохоронці розчищують джерела, ліквідовують стихійні сміттєзвалища, утилізують використані батарейки

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінниччина приймала «Зелену естафету»: перемогла «варта довкілля» зі Жмеринки

    Додати коментар

11 квітня у Вінниці вперше відбувся обласний етап Всеукраїнського природоохоронного руху «Зелена естафета». Фестиваль відкрила директор обласної станції юннатів, заслужений працівник освіти України Ольга Драгомирецька. Вона назвала учасників природоохоронного руху «вартою довкілля Вінниччини», загоном спеціального призначення, повідомляє Vlasno.info.

olga dragomirescka 1

–Юннатівські секції при школах – це первинна ланка з охорони довкілля. Їх учасники займаються цією діяльністю із глибоких переконань. Вони розуміють, що нинішнє покоління буде жити в тих природних умовах і в тому довкіллі, що вона збереже, – сказала Ольга Драгомирецька.

«Зелену естафету» проводили за трьома напрямками: практична, просвітницька і навчально-виховна робота. Гості із районів інформували про численні проведені заходи у юннатівських секціях та екологічних клубах. Приміром, команда з Турбівської школи (Липовецький район) спілкувалася з мешканцями на вулиці, радила їм не розкидати сміття просто неба. 15-річна турбівчанка Олександра Сидоренко розповіла, що разом із іншими школярами сортує сміття на папір, пластик і скло. А також збирає різноманітні батарейки.

– Складаємо батарейки у баки, після чого їх утилізуємо. Всією цією діяльністю опікується громадська організація «Лотос», яка діє на території нашої школи, – повідомила Олександра Сидоренко.

Після презентації команди взяли участь у своєрідному квесті. Вони відвідували «зупинки», де відповідали на екологічні запитання. В змаганні взяли участь 11 команд з різних районів.

zelena estafeta 5 1

14-річна Любов Кривак (с. Лозове, Чернівецький район) розповіла, що разом з іншими юними природоохоронцями займається очисткою річок та аж 33 природніх джерел.

-Джерела чистимо двічі на рік – навесні і восени. Беремо лопати і сапки та розчищаємо струмки від замулювання. Також роздаємо листівки-звернення із проханням утримувати береги водоймищ в належному стані. Зокрема, просимо засівати їх лише багаторічними рослинами, щоб грунт не зносило у воду, – каже Любов Кривак.

Зрозуміло, дітям допомагали їх педагоги. Вчителька географії і біології Медвежанської школим (Немирівський район) Лариса Фриз-Дужак розповіла, що її підопічні ліквідовують стихійні сміттєзвалища, чи показують гарний приклад дорослим. Також постійно відбуваються навчальні екскурсії у гідрологічний заказник на території села.

В підсумку серед загальноосвітніх навчальних закладів перемогла Жмеринська школа № 1. 15-річна учениця цього навчального закладу Катерина Слободянюк представляла команду «Весь світ – у кишені». Дівчина повідомила, що в рамках акції «Зелений світ» школярі висаджували дерева біля свого навчального закладу. Під час іншої акції «Збережемо наше місто чистим» юні жмеринчани збирали сміття.

Друге місце розділили Ладижинська школа № 1, Сербинівська школа (Жмеринський район) і Турбівська школа № 1 (Липовецький район). Першість серед позашкільників – у господарів, команди обласної станції юннатів.

11-річний Роман Лишак (Ладижин) здивував тим, що при його школі облаштували екоклас просто неба. Там вчителі проводять уроки на екологічну тематику.

–Я й сам намагаюся захищати природу. Збираю сміття, оберігаю рослини із Червоної книги, – розповів Роман Лишак.

galina ivaskevich 1

Як повідомила координатор фестивалю, методист обласної станції юннатів Галина Іваськевич, переможці візьмуть участь у фінальному етапі Всеукраїнського природоохоронного руху «Зелена естафета». Він відбудеться 22 – 24 травня у Черкасах.

Для учасників обласного етапу «Зелена естафета» організували цікаву екскурсію у тепличне господарство Вінницької станції юннатів. Вони побачили немаленьку колекцію тераріумних тварин і акваріумних риб.

zelena estafeta 2 1zelena estafeta 7 1ekskursii na stansii 2 1

Читайте ще: Юні вінничани «взяли золото» на міжнародній виставці

Фото: Михайло Шахов

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення