Причини загибелі встановлюють

У річці Рось, що на Черкащині, масово гине риба

17 серпня 2018, 15:25

Причини загибелі встановлюють

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У річці Рось, що на Черкащині, масово гине риба

  адміністратор   Додати коментар

У річці Рось на Черкащині знову масова загибель риби. В ОДА радились, що робити. Повідомляє Vlasno.info з посиланням на Провінція.

Контроль за станом води в річці Рось, визначення причин загибелі риби та проведення необхідних заходів з її утилізації – ситуацію на водоймі, де днями почала масово гинути риба, обговорили в Черкаській ОДА. Тут під головуванням першого заступника очільника області Віталія Коваля відбулась нарада з фахівцями профільних служб області, а також представниками місцевої влади Корсунь-Шевченківського.

Під час засідання присутні висловили пропозиції щодо врегулювання ситуації. За підсумками попередньо проведених аналізів, схиляються до того, що риба почала гинути внаслідок застою води, під час якого синьо-зелені водорості поглинають кисень. Як інформують спеціалісти обласного лабораторного центру, забруднень хімічними речовинами паразитарної групи не виявлено, лише відхилення за мікробіологічними показниками. Нині фахівці досліджують причини.

Водночас заступник начальника обласного управління водних ресурсів Сергій Журавель зазначив, що минулої п'ятниці провели міжвідомчу комісію щодо встановлення режимів роботи водосховищ. Під час неї вирішили зробити водообмін Корсунь-Шевченківського водосховища шляхом пропуску води через турбіни Стеблівської ГЕС об'ємом 1 мільйон метрів кубічних. Натомість міський голова Корсунь-Шевченківського Олександр Гайдай поінформував щодо промивки Стеблівського водосховища шляхом підняття щитів та пропуску води в обсязі 1 мільйон метрів кубічних. Він також зауважив, що на міській та районних сесіях розглянуть питання про призупинення роботи ГЕС.

– Прошу всі служби з максимальною відповідальністю поставитись до ситуації, контролювати та оперативно інформувати про результати обласну адміністрацію та мене особисто, – сказав перший заступник Віталій Коваль. – Маємо спільно відпрацювати всі необхідні заходи й не допустити погіршення ситуації, знайти причини та ліквідувати наслідки. Між тим, району й місту необхідно контролювати якість питної води, проводити щоденний відбір проб води в річці Рось в районі Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС, а також питного водозабору "Сівач". Окрім цього, варто обстежити територію на предмет загибелі водних живих біоресурсів, здійснити заходи з утилізації загиблої риби відповідно до діючого законодавства, також відпрацювати режим роботи ГЕС та надати роз'яснення населенню щодо ситуації, яка склалась, а ще вивчити можливості проведення попусків води через верхню частину щитів ГЕС.

Читайте також: У селі на Вінниччині через техногенні викиди нестерпний сморід.

 

Фото: kievvlast.com.ua

 


  адміністратор   17 серп. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення