новий екоресурс фото

З'явився новий екоресурс для усієї громадськості

23 травня 2019, 09:25

Онлайн-мапа дозволить детально досліджувати водойми

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

З'явився новий екоресурс для усієї громадськості

    Додати коментар

Розпочав свою роботу ресурс Open Access. Пріоритетними напрямками в моніторингу тут стали вода і повітря. Хоч карта буде доповнюватись, однак стає дуже цікаво вже з першої сторінки сайту. Ресурс дозволяє зручно вибрати басейн річки, який збираються моніторити. Незважаючи на те, що мапа в процесі розробки та наповнення інформації, можемо спостерігати, що на Одещині, Закарпатті та Кіровоградщині стан водойм вкрай негативний. Як бачимо з мапи, на Вінниччині місто Хмільник та місто Ладижин «скромні лідери» в забруднені власних водойм, повідомляє Vlasno.info.

Натиснувши на мигаюче віконце (місце забору води) отримуємо випливаюче вікно внизу з інформацією про час забору води та її стан. Саме нижнє віконце ліворуч дає розуміння перевищення вмісту шкідливих речовин Вибравши відповідний шар «Хмільник» та задавши параметри з лівої колонки «Фінансові звіти», «Період» та «Діаграми», отримаємо важливу інформацію. І першою збуде екологічний податок.

(Екологічний податок — загальнодержавний обов'язковий платіж, що справляється з фактичних обсягів викидів у атмосферне повітря, скидів у водні об'єкти забруднюючих речовин, розміщення відходів, фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками, фактичного обсягу утворених радіоактивних відходів та з фактичного обсягу радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року.)

Далі йдуть видатки місцевих бюджетів, фінанси та якість води – все у зручних діаграмах. Тож можемо бачити, що екологічний податок в районі за 2016-й та 2017 рік складав 74,239 та 38,992 тис. грн. За 2018-й та 2019 рік інформації місцеві органи влади не надали, це може свідчити про замовчування або ж іншими словами — про корупційні ризики.

ekoresurs 1

Депутат міської ради, підприємець та громадський активіст з міста Хмільник Юрій Шевченко надав коментар:

— Як депутат, я неодноразово звертався до "Водоканалу", щоб дізнатися про причини нечистот у воді, - Юрій Шевченко.

Доповнив голова місцевої організації мисливців та рибалок Михайло Кучмар:

— Ми контролюємо річку, весь час проводимо сплави і фіксуємо забруднення у воді, знімаємо все, що там плаває, а то дуже різні нечистоти. Велика проблема у тому, що очисні шлюзи будувались в 60-х, 70-х роках і не витримують навантаження через розростання міста. Всі нечистоти попадають в Південний Буг, далі вони зупиняються в Сандраках, а це водосховище-заказник. Зараз ще ведеться мова про розчищення русла. Справа гарна, але, вважаю, що потрібно робити все з розумом. Почати з розчищення двох русел у водосховищі. Інакше піднятий намул з нечистотами осяде в заказнику.

ekoresurs 4

Подібна ситуація з містом Ладижин. Відкривши активне поле на інтерактивній карті, бачимо місце та час забору проб з річки Південний Буг — 19.02.2019 року. Андрій Скакодуб, має чи не найбільший в області досвід з вивчення екологічних проблем на місцевому рівні. Запитали в нього про ситуацію з Південним Бугом:

—Це проблема по Ладижину, що знаходиться вище по течії. Екоінспекції у нас немає, лабораторії не працюють, механізму протидії викидам або механізму притягнення до відповідальності у екоінспекції немає. По Ладижину така ж проблема існує. Провели перемовини з директором ТЕС, зараз почали реконструкцію. Все облднання ще радянське, не витримує пікових навантажень. Тому там постійно скидають стоки в річки. Це відбувається і у Вінниці, і в будь-якому іншому місці, - Андрій Скакодуб, м. Ладижин.

ekoresurs 3

Чому ця інформація є важливою? Нещодавно World Wide Web Foundation уже вп'яте опублікувала свій щорічний рейтинг відкритості даних – Open Data Barometer. Міжнародні експерти відзначають значний прогрес України у сфері відкритості даних – плюс 25 балів за минулий рік. Якщо ж подивитись по Україні на Індексі в розділах Air Quality , Water Quality, а також декількох інших позиціях то бачимо негативні показники. Також поглянемо на інший індекс згідно регіонального порівняння Східної Європи Україна і Білорусь займають останні позиції.

ekoresurs 2

В цьому ж індексі бачимо, що станом на 2018 рік із 178 країн світу ми на 89-му місці, а у 2016-му були на 72-му.
Це означає, що майбутній інструмент спрямований на покращення відкритих даних в Україні щодо якості стану повітря та води. Водночас така тенденція дозволяє підвищити інвестиційний клімат, боротися з корупцією, а головне — вирішувати нагальні екологічні проблеми.

Про вельми негативний стан водойм у Ладижині та Хмільнику часто говорять у різних засобах масової інформації, скаржаться люди, наголошують еко-активісти та просто небайдужі громадяни. Однак, для того, щоб отримати хоча б якусь підтверджену інформацію від органів влади, першим кроком завжди був хоча б запит на доступ до публічної інформації. Однак, запити часто перекладаються з установи в установу, з публічної інформації на загальну чергу (Закон про звернення громадян, де відповідь вам прийдеться очікувати мінімум один місяць ). Наразі робота активної громадськості стане більш продуктивною.

Читайте також: у Вінниці висадили платанову алею.

 

Хочете отримувати головні новини у месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram.

Фото: tsn.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення