Франз Сталдер фото

«Я бачив ваш полігон у Стадниці. Там дуже погана ситуація», — європейський експерт

23 травня 2015, 10:45

Швейцарці запропонували владі не смітити

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Я бачив ваш полігон у Стадниці. Там дуже погана ситуація», — європейський експерт

    Додати коментар

Уже 41 рік швейцарці раціонально ставляться до відходів: розділяють сміття, використовують повторно або утилізують. Завдяки чому їхня країна чиста. Проте, за словами реєстрованого експерта швейцарського корпусу експертів SWISSCONTACT Франза Сталдера, шлях цей не був легким. Пройшов певний час перш, ніж швейцарці повністю звикли до нового способу життя.

Проте, відмінною рисою жителів цієї країни є те, що закони, зміни до них, або їхнє скасування у них можуть ініціюватися знизу — від людей. Будь яка людина може вийти із своєю пропозицією, яку вони називають «ініціативами». Спочатку ініціативи люди обговорюють між собою, а також у клубах та асоціаціях. Для винесення ініціативи на референдум необхідно зібрати потрібну кількість підписів: для гміни (аналог нашого села) це 10-20 підписів, для кантону (аналог нашої області) – в залежності від величини кантону від 20 до 50 тисяч за рік, для національного рівня – 100 тисяч за рік.

— Тоді, у 1974 році, швейцарці усвідомили, що полігони для відходів забруднюють підземні води і сказали "ні" забрудненню довкілля, — каже Франз. — Новий закон забороняв використовувати наявні полігони та створювати нові. Були встановлені заводи по спаленню відходів, які на виході продукують електроенергію та теплу воду для обігріву будинків. Люди у нас збирають відходи у спеціальні одноразові пакети, які потім спалюються. І для нас це досить дороге задоволення. Адже за один такий пакет об'ємом 35 літрів я, наприклад, маю сплатити 3,5 євро. Кожен купує спеціальну марку, на якій прописано на скільки літрів має бути пакет та на якій місцевості за нього сплачується. Є пакети на 110 літрів, тоді треба купити три марки. Без неї сміття просто не заберуть. Тому ми зацікавлені у зменшенні кількості відходів, які потрапляють в цій пакет.

Де ще у Швейцарії розташовані пункти збору відходів?

— Окрім сміттєвих пакетів ще у кожному супермаркеті облаштовується спеціальна стіна. У ній є певна кількість дірок, для пластикових пляшок різного розміру. Окремо — для різного типу батарейок. Також — для скляної тари, де можна залишити одну пляшку чи цілий ящик, якщо їх багато. Є інший закон. Згідно нього, магазини-продавці побутової техніки, меблів зобов'язані приймати застарілі товари. І у ціну продажу нової техніки включена вартість подальшого обслуговування використаної. Тобто, якщо ви купили комп'ютер, і наступного дня хочете його здати, — без проблем. Вартість роботи — розібрати на різні типи матеріалів та подальше поводження з ними, ви уже сплатили.

Яка найбільша потреба постала, коли формувався менеджмент відходів?

— Найбільша проблема — хто забере ваші відходи і що із ними потім робити. Для нашої країни будь-яка переробка відходів — це дороговартісна мрія. У нас процес переробки коштує значно дорожче, ніж виробити новий продукт.

Чи знаєте Ви про ситуацію з відходами в Україні та Вінниці зокрема? Вам відома ситуація зі Стадницєю?

— Я знаю, що у Вінниці є компанія, яка збирає картон, папір, скло та пластикові пляшки і у них є зв'язки із компанією, яка знаходиться під Києвом. Як я уже говорив, дуже важливе питання — хто забере ваш матеріал на виході. Якщо є така можливість, тоді ви можете організувати систему роздільного збору відходів. Я бачив ваш полігон (Стадниця — авт.). Там, на мою думку, дуже погана ситуація.
Загалом, має бути чітка специфікація. Наприклад, пластикові пляшки будуть приймати із кришечкою чи без. Кришечка має інший склад матеріалу, ніж пляшка. А це – додаткові організаційні заходи. Потрібно створювати таку систему, яка враховує вимоги приймаючої сторони.

Як Україні перейти до такого рівня організації роботи зі сміттям?

— Стосовно менеджменту відходів вам потрібні технології, ноу-хау — хімічні, фізичні. Вам потрібно все врахувати, як далі ви будете поводитись із відходами. Ми не можемо просто брати і переводити досвід, законодавчу базу, правила, регуляції, обладнання, систему поводження з відходами з якоїсь країни на вашу. Бо у вас своя ситуація, своє підґрунтя, своя історія. Її потрібно враховувати. Ви маєте це все вивчати і розробляти систему, виходячи саме із ваших можливостей.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення