ставок - Ільківці фото

Новий унікальний заказник незабаром з'явиться на Вінниччині

30 грудня 2015, 13:27

Вінницька обласна рада затвердила появу нового заказника на території області

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Новий унікальний заказник незабаром з'явиться на Вінниччині

    Додати коментар


Вінницька обласна рада затвердила появу нового заказника на території області.

Необхідна охоронна документація новоствореного "Ільківського ставу" майже пройшла всі етапи оформлення.

Гідрологічний заказник місцевого значення "Ільківський став" знаходитиметься на території Ільківської сільської ради Вінницького району. Розташовується він в руслі річки Рівець і займає площу близько 20,9 гектарів.

До створення природоохоронного об'єкту долучилася Асоціація захисників довкілля "Явір". Її представники в Ільківцях зробили всі необхідні заходи для обстеження території. А згодом обґрунтували, чому там має знаходитися заказник. Адже в цих місцях є чимало рідкісних тварин і рослин. Деякі, на зразок півників болотяних (ірису), занесені до Червоної книги. Також в межах цієї водойми є немало джерел, два з яких унікальні.

— До дня Святого Миколая ми закінчили реставрацію унікального джерела — "Понюкової криниці", — говорить голова асоціації "Явір" Наталія Шибінська. — Саме виникнення джерел датується 1748 роком.

Організацією зокрема розроблені екологічні стежки, туристичні маршрути.

Територія майбутнього заказника дуже добре збереглася. Після того, як її орендував колгосп, нею фактично не користувалися. Тому природне середовище встигло швидко відновитися.

Мешканці Ільківців схвально відносяться до створення заказника загального користування.

— Люди проти того, щоб здавати став в оренду, адже це нерідко має погані наслідки для природи, — говорить сільський голова Іллінців Тетяна Петровська. — Ми це питання вже погодили і на сесії одразу після сходу села. Хіба що затвердили пункт про те, що на відміну від місцевих з приїжджих братиметься плата за риболовлю. Таким чином поповнюватимемо бюджет.

Фото: rieltor.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення