храм святого Онуфрія у Мізякові фото

В одному з найстаріших сіл Вінниччини жили гайдамаки та першодрукар Іван Федоров

16 квітня 2016, 09:04

Одне з найстаріший сіл на Вінниччині нині не може похвалитись такою економічною могутністю, як у 1545 році

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

В одному з найстаріших сіл Вінниччини жили гайдамаки та першодрукар Іван Федоров

    Додати коментар


Одне з найстаріший сіл на Вінниччині нині не може похвалитись такою економічною могутністю, як у 1545 році, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Поселення Мізяків було важливим господарським селом Брацлавщини: тут функціонувала кузня, церква, лазня, пекарня, корчма, а також розташовувались при потребі військові загони. Природнє місцерозташування Мізякова дуже сприятливе: село засновано на правій притоці Південного Бугу — річці Згар. Саме тут знаходиться зоологічна пам'ятка природи — боброве поселення.

Також відомо, що у 1735 році селяни Мізякова приєдналися до гайдамацького руху. Серед жителів села та за історичними твердженнями побутує історія, що саме у Мізякові мав частку землі першодрукар Іван Федоров.

– Ніхто цього не пам'ятає, але ходить легенда, що коли Федоров приїхав у Мізяків, то тут якраз були загони гайдамаків. Вони прив'язали першодрукаря до дерев'яного стола, пригрозили йому і так змусили покинути село, – розповідає місцева жителька Любов Харченко.
село Мізяків фото

До речі, село ніколи не належало панам, хоча частка території біля села у 1492 — 1628 роках була у власності роду Микулинських. Цікаво, що у кінці ХІХ століття у Мізякові проживало 178 євреїв і діяла синагога. Згадки про єврейське населення села є у "Російській єврейській енциклопедії". Тут зазначено, що ще на початку ХХ століття євреям належала аптека, млин, склад лісу та сім бакалейних лавок, у 1941 р. євреїв було розстріляно.

За переказами місцевих жителів, у селі була гарна дерев'яна церква, яку у XV столітті зруйнували татари. Згодом у 1783 році заснували церкву ім. св. Михаїла, яка незабаром згоріла. А місця якої на початку ХХ століття тут було збудовано дерев'яний храм ім. св. Феодосія, який нещодавно облицювали пластиковими панелями, що значно зіпсувало його історико-культурну цінність та зовнішній вигляд.
храм святого Онуфрія у Мізякові фото

Пам'яток архітектури у селі залишилося небагато. Напроти церкви стоїть напіврозвалена будівля в стилі сталінського ампіру — колишній сільський клуб. До речі, в радянський період (під час Другої світової війни) жителі Мізякова сформували потужний партизанський загін, який базувався у Чорному лісі.
сільський клуб у селі Мізяків фото
Фото Катерини Буяльської

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення