Дністер фото

Частина Вінниччини була Сарматським морем

26 жовтня 2016, 08:01

Останнім часом українці активно почали цікавитись історією своєї землі, шукати та поширювати інформацію про туристичні та історичні місця рідного краю

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Частина Вінниччини була Сарматським морем

    Додати коментар


Останнім часом українці активно почали цікавитись історією своєї землі, шукати та поширювати інформацію про туристичні та історичні місця рідного краю. Сьогодні Vlasno.info розповість про найцікавіші місця, які розташовані на одній із найстаріших річок – Дністер. Спочатку розповімо про саму річку, адже її віковічна історія того заслуговує.

Мільйони років тому, українська земля виглядала зовсім не так, як звикли бачити її сучасники. Наукові дослідження стверджують, що тут було величезне Сарматське море, або як ще його називали – океан Тетіс. І простягалось воно від Кременецького кряжу та Карпат до сучасного Аральського моря.
Сарматське море фото
Сарматське море

Сарматське море було не надто глибоке, але воно покривало безмежну частину теперішньої суші. Тільки подекуди виднілись острови, серед яких і теперішні Подільські Товтри, або Медобори. Сьогодні вони тягнуться від Львівщини через Поділля і до Молдови аж на 250 км.
Подільські товтри фото
Подільські товтри, фото: farsipharm.com.ua

Води Сарматського моря кишіли акулами, всілякими рибами, молюсками. Луску акул, риб'ячі зуби і мушлі доісторичних рептилій часто знаходять при розкопках.

За кілька мільйонів років Сарматське море відступило, залишивши на згадку про себе Чорне, Азовське та Аральське моря. Казкові гроти та таємничі печери, створені Сарматським морем по всій його території досі дивують своєю неповторністю. Тонни мушель та солі мільйони років змивались дощами та видозимінювались під впливом природніх процесів, аби згодом тут з'явлась хоч яка не яка рослинність.
рептилії фото
фото: dinosaurstop.com

На дні моря з часом утворились річки та озера. Тоді й народився Дністр, який на мільйони років став свідком творення нашої землі. Але чи таким він був у давнину, яким ми бачимо його сьогодні?

Ще якийсь мільйон років тому Дністер був швидкою повноводною рікою з широкою долиною та низькими пологими берегами. Долина ріки, як вважають учені, утворилась на місці давнього розлому, що стався в кристалічному фундаменті і в осадочних утвореннях палеозою.
Полдільські товтри фото

Подільські Товтри, фото: good-story.net

Мільйон років тому більшу частину території сучасної України вкривали густі субтропічні ліси. Буйна рослинність добре випаровувала вологу. Дощова погода протягом року, несла численні бурхливі потоки у Дністер, Дніпро та інші великі ріки. Поступово Дністер врізався своїми водами, проторюючи русло через каньони та земну твердиню. В теперішні часи ця ріка набагато вужча, а швидкість течії набагато повільніша.
Подільські Товтри фото
Подільські Товтри, фото: good-story.net

Субтропічний клімат сприяв розмаїттю рослинності, що дала можливість заселити цю територію дивовижним тваринам. Серед них - мастодонти - предки слонів, гіпаріони - давні родичі коней, та птахи дрофи. Тут жили звірі й птахи, дуже схожі на сучасних мешканців степів — газелей, зайців, куріпок. Одні паслися в різнотрав'ї, інші, довгошиї, об'їдали листя дерев і високих чагарників — так, як це роблять жирафи в африканській савані.
мамонт фото
фото: mamonti.orig

Якби Дністер міг заговорити, то повідав би нам безліч історій про землі, через які він так впевнено протікає мільйони років. На сторінках Vlasno.info ми будемо розказувати про все те, що поки вдалось взнати людству про древню ріку - Дністер.
Подільські Товтри фото
Подільські Товтри, фото Юлії Устиновської

А поки, невеличка довідка: свій початок Дністер бере в Карпатах на горі Розлуч.

Річку ділять умовно на три частини: гірську, Подільську, та Причорноморську. З гірської маленької річечки, Дністр поступово стає повноводною рікою, протікаючи через Поділля, згодом уповільнюючи свою течію, де врешті впадає в Чорне море.

Загальна довжина р. Дністра 1352 км, в межах України вона становить 912 км (67%) і впадає в Дністровський лиман, який має довжину 40 км і ширину до 12 км.
Дністер фото
фото encyclopedia-stranstviy.com

Дністер охоплює значну частину територій семи областей України (Львівська, Івано–Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Хмельницька, Вінницька та Одеська) і більшу частину (59%) території Республіки Молдова.

На території басейну Дністра розташовані 69 міст, 127 смт., з них 62 міста і 95 смт. в межах України.

Україні належить верхів'я Дністра і його пригирлова частина. Ділянка ріки, довжиною 225 км, є суміжною для України та Молдови, а частина річки, довжиною 475 км, знаходиться на території Молдови. Тільки незначна ділянка р. Ств'яж, верхів'я лівої притоки Дністра, належить Польщі.
Дністер фото
фото igormelika.com.ua

Дністер з кожним роком стає більш туристичним. З'являються бази відпочинку та кемпінгові містечка по всій його довжині. Місцеві жителі почали активно розвивати зелений туризм.

Головне фото Юлії Устиновської

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення