Гуляй-поле фото

Посеред ресторану на Черкащині стоять два кулемета

03 січня 2017, 08:05

Гайдамаки-косарі відлякували ворожі війська

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Посеред ресторану на Черкащині стоять два кулемета

    Додати коментар

По дорозі з Вінниці на Черкаси можна заїхати в один з ресторанів, щоб не тільки смачно поїсти, але й відчути причетність до історії, повідомляє Vlasno.info.

Ресторан-мотель «Гуляй Поле», як запевняють його власники, розташований на місці зустрічі гайдамацьких загонів під керівництвом Максима Залізняка. Саме під час Коліївщини 1768-1769 років на цих територіях діяли загони гайдамацьких отаманів Микити Швачки, Андрія Журби, Василя Бурки, Семена Неживого, Івана Бондаренка та інших. А полк надвірних козаків, яких шляхта послала придушити повстання, перейшов на бік козаків. Очолював полк уманський сотник Іван Гонта. Відтоді Коліївщину нерозривно пов'язують з Гонтою та Залізняком.

гуляй-поле-2
гуляй-поле-5
Отже, на другому поверсі ресторану якраз і виставлена композиція, присвячена цим історичним подіям. На стінах висять копії зброї тих часів. Відомо, що тоді використовувались не тільки пістолі та шаблі, але й перековані вила, рогачі, ножі. Також тут є бойові списи, ціпи, сокири та булави. Причому, бойові сокири є справжніми, їх знайшли на берегах Дніпра. За переказами, найстрашнішими для ворогів були бойові коси. Ходять легенди, що будь-яке військо відмовлялось від бою, угледівши загін гайдамаків-косарів.

гуляй-поле-3
гуляй-поле-4
гуляй-поле-8
гуляй-поле-10
Є тут й картини та розписи з гайдамацького життя, а також хоругви. Стоїть також справжня шафа з маєтку барині Баришевої, що у містечку Городище.

гуляй-поле-6
Цікавим рішенням є люстра, яку зробили зі старого колеса воза.

гуляй-поле-7
Крім залу «Гайдамацький» є «Селянський», де можна побачити приладдя селянської хати, та "Махновський" зали.

Найбільше вражає всіх відвідувачів у «Махновському» залі — два справжніх кулемета, датованих початком 20-го сторіччя.

гуляй-поле-9
– Залюбки фотографувались біля цих кулеметів. Де ще такі побачиш? - зізнається пані Галина із Вінниці. - Коли трималась за його ручки, уявляла себе на тачанці. Хто-зна, може з цього кулемету сам батько Махно стріляв.

Саме Нестору Махну приписують створення тачанки, тобто кінної повозки з кулеметом. Мабуть, тому, що серед "махновців" тачанки були дуже популярними.

гуляй-поле-14
Родзинкою «Махновського» залу є копія білогвардійської карти, виконаної під замовлення. На ній зображені бої та переміщення військ. Оздоблена фотографіями та написом «Штаб Української Махновської повстанської армії».

гуляй-поле-11
Під нею й розташовані два кулемети, ящики для снарядів, гільзи, каски, тощо.

гуляй-поле-12
гуляй-поле-13
Також тут знайшли досить неординарне рішення позначення чоловічої та жіночої вбиралень.

гуляй-поле-21
Охочі подихати свіжим повітрям вподобають затишний внутрішній дворик ресторану, де милують око штучні водойми та дерев'яний місток.

гуляй-поле-15
гуляй-поле-16
А родини з дітьми із задоволенням відпустять малечу погратися на дитячий майданчик.

гуляй-поле-17
– Зупинились просто перекусити. Сподобався млин і віз при вході, та й загалом увесь комплекс під солом'яною стріхою. Зрозуміли, що тут подають українську кухню, - говорить черкащанка Ольга Олійник. - А виявилось, що у них є своя теплиця, і всі салати подаються супер-свіжими. Брали добавку, було дуже смачно.

гуляй-поле-18

Подорожні, які стомились у дорозі зможуть переночувати у стилізованих під сільські хатки номерах.

гуляй-поле-19

Нагадаємо, на Харківщині дружина німецького магната влітку каталась по «снігу» із цукру.

Фото Тетяни Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення