піраміда у селі Березова Рудка фото

«Єгипетська» піраміда на Полтавщині зцілює від усіх хвороб

10 січня 2017, 08:00

Vlasno.info ж пропонує відвідати чудо-усипальницю, розташовану в невеликому селі на півночі Полтавщини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Єгипетська» піраміда на Полтавщині зцілює від усіх хвороб

    Додати коментар


Щороку тисячі туристів відвідують Єгипет, прагнучи на власні очі побачити одне з семи чудес стародавнього світу, і єдине, яке дійшло до наших днів – славнозвісні піраміди-усипальниці фараонів у Гізі. Vlasno.info ж пропонує відвідати чудо-усипальницю, розташовану на території України – у невеликому селі на півночі Полтавщини.

Піраміда у Березовій Рудці – одна з трьох пірамід-усипальниць на території Європи. Ще одна знаходиться в Римі – це так звана піраміда Цестія, інша – також у Полтавській області, у селі Комендантівка.

Звели піраміду у Березовій Рудці за наказом представника давнього дворянського роду Закревських Гната Платоновича, поблизу величного маєтку, який був резиденцією для представників кількох поколінь цього роду.

Гнат Платонович був відомою людиною свого часу – мировим суддею Санкт-Петербургу, прокурором Харківської судової палати, згодом – сенатором Російської імперії. Протягом певного часу займав посаду посла Росії у Єгипті, де захопився давньоєгипетською культурою. За однією з версій, саме під впливом єгиптоманії, яка у той час охопила чи не всю Європу, Гнат Закревський вирішив збудувати над родинним склепом у маєтку на Полтавщині незвичайну усипальницю. За іншою версією, така форма споруди – данина головному символу масонів, до ложі яких належав сам Закревський.
піраміда у селі Березова Рудка фото

У 1899 році у Березовій Рудці постає дев'ятиметрова піраміда-усипальниця. Частину матеріалів для будівництва привезли з Африки, а в архітектурі та оздобленні використали елементи різних релігій. Так, вхід до усипальниці «охороняла» статуя давньоєгипетської богині Ісіди, яку Закревський привіз із Єгипту, а зверху споруду прикрашав кам'яний православний хрест. Всередині стіни піраміди були розписані цитатами з Біблії та єгипетськими ієрогліфами, а поруч з єгипетськими фресками знаходився християнський вівтар. На жаль, до сьогодні внутрішнє убранство березоворудської піраміди не збереглося, й судити про нього можемо лише з описів очевидців.

З приходом радянської влади, представники родини Закревських змушені були тікати за кордон, залишивши усе майно без нагляду. У 1920-х роках піраміду-усипальницю у Березовій Рудці розграбували, а згодом намагалися зруйнувати.

– У 1928 році загін червоноармійців заїхав у село та зацікавилися цією унікальною спорудою, – розповідає директорка Березоворудського народного історико-краєзнавчого музею Валентина Гончар. – Побачили цинкову домовину, в якій був похований Гнат. Їх зацікавила рідина, в якій забальзамували тіло (як розповідають, забальзамували його в меду).

За словами місцевих жителів, тіла Закревських червоноармійці викинули у канаву. Згодом селяни підібрали їх та перепоховали на сільському цвинтарі. У самій же піраміді-склепі, за наказом радянського керівництва, розташували молочний склад. А згодом усипальницю вирішили знести, оскільки вона «не вписувалась в ансамбль Березової Рудки». Споруду врятувала якісна робота будівельників – стіни склепу виявились настільки міцними, що їх не змогли зруйнувати двома бульдозерами.
піраміда у селі Березова Рудка фото

На жаль, сьогодні від колишньої величі усипальниці практично нічого не залишилось. Та попри це, піраміда у Березовій Рудці й досі є однією з найнезвичайніших споруд України. А місцеві мешканці впевнені, що піраміда має цілющі властивості – достатньо зайти всередину і прочитати молитву, аби позбутися усіх хвороб.
піраміда у селі Березова Рудка фото
фото: narodna.pravda.com.ua

піраміда у селі Березова Рудка фото
піраміда у селі Березова Рудка фото

Усі єгиптомани та поціновувачі унікальної архітектури можуть дістатися до Березової Рудки автобусом з Пирятина.

Фото: ua-odissey.in.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення