музей природи у Харкові фото

У харківському Музеї природи щоденно «оживають» 250 тисяч експонатів

15 лютого 2017, 08:00

Великий науково-просвітницький центр природознавства, один із найстаріших музеїв Європи, що включає понад 250 тисяч експонатів знаходиться у Харкові, на базі Харківського національного університету імені Каразіна

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У харківському Музеї природи щоденно «оживають» 250 тисяч експонатів

    Коментарі (1)

Великий науково-просвітницький центр природознавства, один із найстаріших музеїв Європи, що включає понад 250 тисяч експонатів знаходиться у Харкові, на базі Харківського національного університету імені Каразіна. Мова іде про унікальний в Україні Музей природи, повідомляє кореспондент Vlasno.info.
музей природи у Харкові фото

Офіційною датою заснування вважається 2 квітня 1807 року, коли попечитель Харківського навчального округу граф Потоцький придбав у закордонних професорів зоологічні колекції та різноманітні рослини.

Нині в фонді музею нараховується понад 250 000 експонатів. Все це розташовується у 23 просторих залах, які оснащені сучасними аудіовізуальними засобами, що роблять музей незвичайним, з високою якістю художнього оформлення. Наприклад, у відділі птахів, чутно співи пташок, у відділі хребетних тварин туристи відчувають себе, дійсно, наче у природі: рев, клацання зубів.
музей природи у Харкові фото

Постійно в Музеї природи працюють чотири відділи: геологічний, еволюції органічного світу та охорони природи, хребетних та безхребетних тварин.

У відділі безхребетних тварин Ви зустрінете колекції унікальних коралів та молюсків, а також жуків, метеликів та павуків.
музей природи у Харкові фото

Серед них є, навіть, подарунок від відомого мандрівника та вченого М. Миклухо-Маклая – колекція скляних губок, які він зібрав на Філіппінах ще у 1873 році. Останнім придбанням відділу є колекції безхребетних тварин з Антарктиди.
музей природи у Харкові фото
музей природи у Харкові фото

Колекція хребетних тварин розташована на площі понад 1200 метрів квадратних. Віразу в очі "кидається" 20-метровий скелет кита, опудала вимираючих тварин і тих, що вже зникли. Колекція птахів нараховує понад 2000 експонатів. Це пінгвіни, чайки та папуги.
музей природи у Харкові фото
музей природи у Харкові фото

Величчю та різноманітністю вражають зали "Копитні" та "Парнокопитні".
музей природи у Харкові фото

Не менш цікавим для відвідувачів є геологічний відділ. Це 100-кілограмовий кристал гірського кришталю, майже сорок видів метеоритів, золото та смарагди. Цікаво, що найстарішому метеориту вже 210 років. Загалом колекція нараховує понад 2500 експонатів.
музей природи у Харкові фото
музей природи у Харкові фото

Відділ еволюції органічного світу та охорони природи приваблює туристів Музею природи найбільшою колекцією приматів в Україні (58 видів мавп). Найстаріше опудало відділу – ігрунка 1826 року.
музей природи у Харкові фото

Музей природи Харківського національного університету працює щоденно крім неділі з 8:30 до 16:30. Цікаво тут буде і дітям і дорослим, адже в музеї є чимало експонатів тварин, що не водяться в нашому континенті, унікальних пам'яток геології, об'єкти еволюції та інші цікавинки. Екскурсії в музеї проводять аж на 16 різноманітних тем українською, російською, і, навіть, англійською мовами.

Фото: muzei-prirody.blogspot.com

Коментарі    Оновити список коментарів

Татьяна Мирная
+2 # Татьяна Мирная 15.02.2017, 08:56
Ну, наконец-то! Про наш любимый и часто посещаемый музей появилась публикация. Работая преподавателем высшей школы, всегда вожу на экскурсии в этот музей и студентов, и детей приятелей. Желаю сотрудникам музея выстоять в нелегкие времена безденежья и других трудностей. Одно настораживает: корреспондент путает генеологический отдел и геологический? Не следствие ли это реформ в средней школе?
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення