Багато оригінальних туристично-привабливих місць можна знайти на теренах Вінниччині

На Вінниччині посеред поля в хащах зачаївся монастир-привид

25 лютого 2017, 09:02

Багато оригінальних туристично-привабливих місць можна знайти на теренах Вінниччині

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині посеред поля в хащах зачаївся монастир-привид

    Коментарі (2)

Багато оригінальних туристично-привабливих місць можна знайти на теренах Вінниччині. Наприклад, маска «Хижака»  на березі Південного Бугу. Але недалеко від цього місця у Немирівськлму районі посеред безлюдного поля є майже нікому невідомий монастир-привід, повідомляє кореспондент Vlasno.info

Дивно те, що монастир був побудований у полі, а не у населеному пункті, як зазвичай. На мапі 1915 року цей монастир чітко позначений.

monastir-privid-1

Знаходиться він між селами Вовчок та Коржівка.

monastir-privid-2

Колишнє подвір'я монастиря заросло буйними хащами, з-під яких видно лише церкву та руїни ще якоїсь будівлі. Можливо, тут були монастирські келії.

monastir-privid-3

Сьогодні до закинутого храму майже не пробратися, бо все поросло хащами.

monastir-privid-4

Інформації про цей монастир знайти вдалося лише на сайті Райгородської громади, до якої належить село Коржівка. Процетуємо рядки з сайту:

«...Десь у 1800 році був побудований жіночий монастир на території села Свинциці (теперішня назва села Коржівка). На території монастиря була розташована церква в яку ходили молитися. Також там ще був побудований будиночок де жителі монастиря відпочивали...»

Хоча назва монастиря лишилась невідомою. А от із датою будівництва промахнулися років на 100. Якби монастир вже був у ХІХ столітті, про нього неодмінно було б згадано на сторінках «Опису парафій та церков», яка вийшла в 1901 році чи в інших статистичних довідниках. Отже, святиню було збудовано на початку ХХ століття.

monastir-privid-5

«...З вікон будиночка де жили і відпочивали жителі монастиря було видно красивий садок в якому була пасіка. На території монастиря була викопана криниця. Біля неї був посаджений дуб, який росте і по даний час. З навколишніх сіл люди приходили в монастир навчатися вишивати і ткати Під час війни люди з навколишніх сіл ховалися від німців у монастирі. З Пархилівки одна сім'я теж туди бігла ховатися, але на околиці села в хатині на горищі засіли німці, які їх розстріляли. На тому місці, де розстріляли сім'ю, люди поставили дерев'яний хрест...»

monastir-privid-6

Це, швидше за все, місцева легенда. Карта 1935 року показує, що хрест біля Пархилівки (нині це частина Вовчка) стояв іще до війни.

monastir-privid-7

На цьому історичні відомості про монастир вичерпуються. Можно додати, що закрили його вже в перші роки радянської влади, бо на карті 1928 року поряд з ним вже стоїть літера "б", тобто "бувший"...

monastir-privid-8

Використовувалися матеріали та фото http://in-vin.livejournal.com/

Коментарі    Оновити список коментарів

Павло
+1 # Павло 28.02.2017, 21:26
Можу трохи розповісти про цей монастир
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Влад Боднар
0 # Влад Боднар 02.03.2017, 10:57
можете написати все що про нього знаєте на почтову скриньку samiypafosniy@gmail....
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення