Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні

Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні

26 лютого 2017, 09:10

У вінницькому центральному парку серед дерев розташована симпатична будівля з колонами

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні

    Додати коментар


У вінницькому центральному парку серед дерев розташована симпатична будівля з колонами. Виглядає будинок, наче панський маєток. Але збудували споруду за часів правління Сталіна для потреб сільськогосподарської виставки. Переважна кількість вінничан пам'ятає це місце як ресторан «Імперіал», де у 1990-х роках полюбляли проводити свій час місцеві авторитети, повідомляє Vlasno.info.

Те, що тут проводилися сільськогосподарські виставки, підтверджує ця фотографія:

Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні
З боків будівлі стояли статуї, від яких сьогодні не залишилося ніякого сліду. Дерев навколо споруди ще не було.

Письменник Ніл Крас, який проживав у Вінниці у радянські часи, писав про цю виставку так:

«...Це була єдина постійна будівля щорічних осінніх виставок. Інші павільйони були тимчасово збиті з дошок, здебільшого, повністю відкриті. Деякі експонати розміщувалися на помостах.

Що виставляли? Звичайну сільгосппродукцію, але фрукти і овочі незвичайної величини. І ще – кок-сагиз. Цей середньоазіатський каучуконос, його, по команді згори, намагалися вирощувати і в Білорусії, і в Україні.

В інші пори року, так би мовити, головний павільйон розкривав свої двері для переможців конкурсів народної творчості. Були скульптури з гіпсу, картини із зерен маку, кукурудзи, проса тощо. Зображувалися, як правило, вожді і вишивки різним стилем - знову ж портретів «завжди живого Леніна», «дорогого і улюбленого Сталіна». Був тут вірш про Леніна, написаний на рисовому зерні (дивитися під лупою). Було чимало цікавого, незвичного. Ось і все, що згадалося відразу...»

Сьогодні будівля стоїть закинутою, біля якого розташована закинута господарська споруда.

Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні
На стіні колишньої будівлі сільськогосподарських виставок намалювали імпровізоване графіті, яку підписали «Валера». Залишається тільки здогадуватися, що саме мав на увазі автор цього малюнку: чи то ім'я творця малюнку, чи то послання до якогось хлопця з ім'ям Валера.

Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні
– Мені подобалось тут на лавочці сидіти, бо місце це не прохідне і можна було усамітнитися. Але потім цю лавку чомусь знесли. Мабуть, керівництво парку хотіло лавку замінити на нову, як в інших місцях у парку, але потів вирішили, що лавка тут взагалі не потрібна, – каже вінничанин Олексій.

Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні
Про сам ресторан у цій будівлі панує не добра слава.

– У 1990-х роках тут у ресторані збиралися тогочасні бандити і не рідко влаштовували між собою «розборки». Був випадок, коли сюди під'їхала автівка, з якої з автомату розстріляли місцевого авторитета. Зараз ресторан зачинений і я вважаю, що це на краще, – каже вінничанин Олександр.

Будівля гармонійно вписалася серед паркового ансамблю. Залишається лише здогадуватися, яка чекає доля будівлі колишньої сільськогосподарської виставки.

Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні Вінничани читали вірші про Леніна на рисовому зерні
При підготовці матеріалу використовувалися матеріали in-vin.livejournal.com

Фото Владислава Боднара

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення