село Лісне фото

Півсотні вінничан живуть серед Чорного лісу

08 квітня 2017, 09:00

Через малу лісистість Вінницької області (14%), досить малу кількість сіл зі всіх сторін оточує ліс

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Півсотні вінничан живуть серед Чорного лісу

    Додати коментар


Через малу лісистість Вінницької області (14%), досить малу кількість сіл зі всіх сторін оточує ліс. Але є дуже цікаві села, які «поглинув» ліс. Сьогодні піде мова ще про одне «сховане» у лісі поселення, яке розташоване на півночі Літинського району, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

З назвою села довго не думали і назвали його на честь свого місця розташування – Лісне.

– Проживає там приблизно 50 осіб: переважно пенсіонери. Молодь виїхала у пошуках роботи, – каже секретар Кожухівської сільської ради Світлана Остапчук.

Може здатися, що це село з'явилосьза радянських часів. Але це не так. Воно ще зоображено на дореволюційних картах і мало назву Нова Гута.
село Лісне фото

Сьогодні існує село Стара Гута, в якому проживає приблизно 500 людей. Розташоване воно в дев'яти кілометрах від села Лісне (Нова Гута).
село Лісне фото

Також на дореволюційній мапі бачимо поруч з Новою Гутою село Лука та Майдан-Кожухівський. Згодом всі ці села поглинув в себе населений пункт Кожухів.
село Лісне фото
село Лісне фото

Про саме Лісне особливо нічого розповідати. Це типове вінницьке село з малою кількістю населення. Лісне знаходиться біля шосе, яке у народі називають «Сталінка». Будували цю дорогу у 1930-х роках з Бердичева до Могилів-Подільського. Вона мала стратегічне значення і вела до кордону з Молдовою. Місцеві кажуть, що її будували ув'язнені.

До Лісного примикає Чорний ліс, який за легендами раніше тягнувся до самої Німеччини.
село Лісне фото

Біля села Лісне багато вільної землі, на яку сміливо можна претендувати – писати заяви на отримання земельної ділянки до органів місцевого самоврядування та до Держгеокадастру.

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення