урочище-Чорний-ліс-фото

Таємниче Чорне озеро лякає подвійним дном і не замерзає навіть у сильні морози

18 квітня 2017, 08:01

Легенди говорять про заховані скарби хана Гірея та Нестора Махна у загадковому озері-болоті

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Таємниче Чорне озеро лякає подвійним дном і не замерзає навіть у сильні морози

    Додати коментар


Легенди говорять про заховані скарби хана Гірея та Нестора Махна у загадковому озері-болоті

Урочище «Чорний ліс» на Кіровоградщині вражає своєї унікальною рослинністю та містичним Чорним озером, повідомляє Vlasno.info.

Ліс назвали Чорним, напевне, через те, що крони дерев тут настільки щільно змикаються, що крізь них світло майже не пробивається. Особливу повагу викликають числені дуби-велетні.

урочище Чорний ліс фото

Рослинність урочища вважається рідкісною та нехарактерною для цих широт. Мовляв, подібні квіти, трави, кущі можна зустріти в Карпатському регіоні або на Поліссі, але ж ніяк не в регіоні, близькому до Півдня. Тут ростуть особливі види болотних рослин: грушанка круглолиста, вахта трилиста та інші. А ще тут дуже багато папороті. Ця місцина є гідрологічною пам'яткою природи — «Болото Чорний ліс».

урочище Чорний ліс фото

Але найтаємничішим у Чорному лісі є Чорне озеро, з яким пов'язано безліч легенд та переказів. За однією з легенд, в Чорному озері затонула карета хана Гірея, виготовлена із чистого золота, вкрита діамантами і сапфірами. Інша розповідає про батька Нестора Махна, який наказав заховати тут награбовані скарби. Існують також перекази про невільників, яких татари переводили через цей ліс. І тих, хто зовсім вибивався із сил і не міг далі йти, кидали у Чорне озеро. Кажуть, їхні стогони і досі чути. Втім, є й інша версія походження цих звуків: у воді накопичується газ метан, який час від часу вибухає.

А ще розповідають історію, що трапилась у 1970-х роках. Мовляв, компанія дівчат і хлопців якось приїхала сюди ворожити та викликати духів. Невідомо, що сталось, але згодом місцеві знайщли на березі старовинні книжки про магію та мертві тіла молодих людей. Кажуть, причини їх смерті міліція так і не встановила.

урочище Чорний ліс фото

Чорне озеро має офіційну назву - озеро Берестувате. Найбільша загадка цієї водойми в тому, що ніхто досі не може виміряти його глибини. Кажуть, що озеро має подвійне, а то й потрійне дно. І все це завдяки торф'яним відкладенням.

Тут водиться лише один вид риби - земляний карась. Спроби запустити сюди інші види риб нічого не дали. Вижити в умовах постійної холоднечі може тільки земляний карась. Адже вода в озері навіть у найспекотніше літо прогріваєьтся хіба на один метр. Цікавим є факт, що озеро ніколи не замерзає, навіть у найсильніші морози.

Ще одним феноменом Чорного озера є так звані плаваючі острови, де ростуть рідкісні трави, квіти і кущі.

урочище Чорний ліс фото

Колись територія Чорного лісу простягалася на сотні кілометрів та займала величезну площу. З 1975 року частину Чорного лісу (3491 га) оголосили ландшафтним заказником загальнодержавного значення «Чорноліський».  Адже багато видів рослин, які ростуть на території заказника, є рідкісними та нетиповими для центральної України і півдня лісостепу.

урочище Чорний ліс фото

Загадковий Чорний ліс і таємниче бездонне Чорне озеро постійно приваблює любителів первозданної, "дикої" природи. Вони зізнаються, що тут можна відчути себе прадавньою людиною в первісній природі.

урочище Чорний ліс фото

урочище Чорний ліс фото

урочище Чорний ліс фото

урочище Чорний ліс фото

Нагадаємо, місто Знам'янка належала у свій час трьом областям України.

Головне фото: gre4ka.info
Фото: znamenka.at.ua


 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення