співочі тераси фото

На Харківщині унікальні тераси «наспівують» мелодії

23 травня 2017, 08:00

відвідати дивовижні "співочі тераси" пропонує читачам Vlasno.info

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Харківщині унікальні тераси «наспівують» мелодії

    Додати коментар


Мабуть, небагато знайдеться мандрівників, які вирушать у подорож у холодну та вітряну погоду. Та є в Україні місця, які по-справжньому оцінити можна якраз під час негоди – саме вона допомагає їм повністю «розкритися» та підкреслює їхню красу та велич. Однією з таких туристичних цікавинок є незвичайні тераси на Слобожанщині. Відвідати мальовничу Харківщину пропонує читачам Vlasno.info.

На північному сході області між численними пагорбами на правому березі «мертвої» річки Мерла розкинулось невелике село Городнє, з усіх боків оточене садами. Саме у цьому мальовничому місці знаходиться один з найдивовижніших об'єктів садово-паркової архітектури України – «співочі тераси».
співочі тераси фото
фото: 1plus1.ua

З'явились вони понад століття тому завдяки цукровим магнатам Харитоненкам. Один з найвидатніших підприємців свого часу, «цукровий король» Павло Харитоненко наприкінці XIX століття наказав побудувати неподалік свого маєтку незвичайний амфітеатр, прагнучи порадувати дочку Наталю. У дівчини був дуже гарний голос, а унікальна конструкція городнівських терас розносила спів по всьому селу. За унікальні акустичні властивості (навіть тихий гомін тут розноситься на відстань близько 50 метрів) тераси й прозвали «співочими».

Існує й інша версія походження архітектурної споруди. Згідно з нею, першопочатково Харитоненко хотів закласти неподалік свого маєтку сад з екзотичними рослинами. Та кліматичні умови в цій місцевості зовсім не підходили для їх вирощування. Тому на південному схилі яру магнат звелів створити п'ять терас, які здіймалися одна над одною, та укріпити їх цегляними дугоподібними стінами. Такі стіни виконували роль своєрідних «сонячних батарей»: вдень вони накопичували тепло, а вночі зігрівали ним фруктові дерева рідкісних порід. Пізніше на терасах почали вирощувати менш екзотичні рослини – виноград та полуницю, а за радянських часів тут з'явились цінні сорти яблунь.
співочі тераси фото
фото: recreation.at.ua

Мальовничий яблуневий сад знаходиться тут й досі. Саме він на довгі роки став мовчазним слухачем вітрових співів. Кажуть, що лише у вітряну погоду всю чарівність терас можна оцінити сповна – саме тоді тераси самі видають мелодійні звуки. Причиною цього є вмуровані в цегляні стіни мідні труби – проходячи крізь них, вітер створює незвичний звуковий ефект і розносить свій «спів» на кількадесят метрів, створюючи справді незабутнє враження.

Дивовижні акустичні властивості «співочих терас» протягом кількох десятків років приваблюють не лише мандрівників, а й музикантів. Кажуть, свого часу на городнівських терасах співав навіть сам Федір Шаляпін.
співочі тераси фото
фото: 1plus1.ua

На жаль, час не пошкодував це архітектурне диво – тераси поступово руйнуються. Та навіть попри це, унікальна пам'ятка продовжує приваблювати туристів з різних куточків України. А щороку тут відбуваються етнофестивалі. Цього ж року вперше народну творчість на «співочих терасах» поєднають з оперним співом – 19 серпня у Городньому відбудеться I Національний фестиваль народної творчості та оперного мистецтва «Співочі тераси. Східopera: OPENSPACE».

Відвідати фестиваль у серпні або ж просто насолодитися красою дивовижних терас Харківщини у будь-яку пору року мають змогу всі охочі. Аби дістатися сюди, потрібно доїхати автобусом чи потягом до міста Миргород, звідти автобусом до Краснокутська, а потім маршруткою до села Городнє.

Головне фото: all-ukraine.com.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення