цілюще джерело в Ганнополі фото

На Вінниччині у цілющому джерелі проявився хрест

12 серпня 2017, 09:00

До Ганнополя їдуть з усіх куточків України

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині у цілющому джерелі проявився хрест

    Коментарі (1)

До села Ганнопіль, що у Тульчинському районі на Вінниччині, паломники та просто туристи з'їжджаються до джерела, яке вважається цілющим, повідомляє Vlasno.info. Мешканці довколишніх сіл, їдучи у справах, заїжджають до нього набрати води. А жителі інших областей, як розповідають місцеві, набирають її по 100-200 літрів.

Коли саме з'явилося джерело ганнопільці не пам'ятають. Але впевнені, що йому вже кілька століть. Адже коли його розкопували, знаходили монети часів Петра І та предмети побуту тієї доби.
цілюще джерело в Ганнополі фото

В селі переказують легенду про цілющі властивості джерела. Колись в одного багатого пана народилась незряча донька. Багато разів батько просив у молитвах, щоб дитина зцілилась. І одного разу йому у сні прийшла вказівка їхати у село Ганнопіль, знайти там джерело і три дні кожного ранку вмивати доньку водою з нього. Пан так і зробив. Два дні поспіль він вмивав дівчинку водою, а на третій вона побігла туди сама, — бо змогла побачити дорогу.
цілюще джерело в Ганнополі фото

— За радянських часів джерело було занехаяне. Самі знаєте, як тоді ставились до віри і релігії, джерелом ніхто не опікувався. А з 2003 року почали його відновлювати, облаштовувати. До джерела приїжджає багато людей. Але більше з інших сіл та областей. А на Водохреща, щоб набрати води, то треба з годину у черзі вистояти, — розповідає місцева мешканка Валентина Мируха.

Джерело знаходиться неподалік в'їзду у село. Із центральної дороги до нього веде мощена доріжка, яку облаштували минулого року. Нею можна спуститись на машині до самого входу на територію, яку біля джерела облагородили. Тут є лавочки, на яких можна відпочити.
цілюще джерело в Ганнополі фото
цілюще джерело в Ганнополі фото

Перед криницею — встановили хрест. Тут же — попередження про те, що в криницю не можна кидати монети.
цілюще джерело в Ганнополі фото
цілюще джерело в Ганнополі фото

Води можна набрати у спеціально облаштованому місці.
цілюще джерело в Ганнополі фото

За криницею рік тому облаштували купальню зі сходами та огорожею. Однак, довго у ній пробути важко: вода, кажуть очевидці, занадто холодна.

— Ми потрапили до джерела, коли була сильна спека. Як тільки зайшла у воду, то мало не одразу вибігла: холод проймав аж до кісток. І хоч було страшенно жарко, і хотілось скупатись, заходила у купальню поволі. Зануритись повністю змогла за третім разом,— розповідає мешканка сусіднього села Тетяна.
цілюще джерело в Ганнополі фото
цілюще джерело в Ганнополі фото

Біля криниці також хочуть облаштувати церкву. А поки що біля нього проводять молебні у великі свята. Розповідають, що у 2003 році під час освячення джерела на третій день Трійці, сонячний промінь упав у самий центр джерела і у криниці проступило зображення хреста. А після закінчення богослужіння пішов дощ, якого давно не було у цих краях і стояла засуха.
цілюще джерело в Ганнополі фото

Дістатися до Ганнополя можна автобусом із центрального автовокзалу Вінниці. Маршрути: Вінниця-Кирнасівка, Вінниця-Бершадь, Вінниця-Шляхова. Вартість квитка — 69-72 гривні.

Фото Тамари Тисячної

Коментарі    Оновити список коментарів

Сергей Иванов-Петров
-3 # Сергей Иванов-Петров 26.03.2019, 23:56
...palomnik.....ua/dzherelo-svyatoi-anny-vysohlo
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення