Антонівка фото

Барчани п’ють воду з джерела, яке давало молодість польській королеві

10 вересня 2017, 09:01

Цілющі джерела, за допомогою яких омолоджувалась польська королева Бона Сфорца в XVI столітті, досі лікують мешканців невеличкого села Антонівка Барського району

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Барчани п’ють воду з джерела, яке давало молодість польській королеві

    Додати коментар


Цілющі джерела, за допомогою яких омолоджувалась польська королева Бона Сфорца в XVI столітті, досі лікують мешканців невеличкого села Антонівка Барського району. Жінки там довше виглядають молодшими, а чоловіки цілющою водою лікують хвороби шлунку. Ми поспілкувалися з 29-річною виконуючою обов'язки старости села Оксаною Зажирко, яка все життя прожила в Антонівці.

– Достовірних даних про точний рік створення нашого села немає. Лише в деяких історичних джерелах ми знаходили інформацію, що в 1900 році тут вже жило 25 сімей, які почали будівництво церкви. Понад 15 років її будували сільські жителі. На превеликий жаль, вона не збереглась, але коли світить сонечко, можна побачити на тому місці обриси фундаменту. Мої предки були надзвичайно віруючими, бабуся розповідала, що коли радянська влада трактором зняла перший дзвін, то її дідусь впав до землі, наче мертвий. Щоправда, коли будували сільський клуб, то поставили там дубові двері з церкви, які й збереглись до сьогодні. У мене є мрія збудувати на території села хоча б невеличку капличку, аби люди мали куди прийти помолитися. Я часто це обмірковувала й знайшла безліч однодумців. Скажімо, у сусідньому селі священик у себе на горищі знайшов хрест, який був на куполі тієї старої церкви. Пізніше я розповіла про свою таку мрію міському голові Бару й отримала схвальні відгуки. Сподіваюсь, що найближчим часом у центрі села буде стояти капличка, – розповідає Оксана Зажирко. – Усе село знаходиться на горбочку й оточене дуже гарними ставами, вода в яких неймовірно прозора та цілюща.
Антонівка фото

Однією з «родзинок» села є джерела, воду з яких любила пити польська королева та неаполітанська принцеса Бона Сфорца, яка славилися своєю неймовірною красою та розумом. У народі ці джерела називають «джерелами Бони». Сільські жителі розповідають, що королева настільки любила цю воду, що постійно пила лише її, і навіть возила із собою під час подорожей. Вона й започаткувала традицію вмиватися цією водою на свято Купала.

– Я дуже добре пам'ятаю, як у ніч на Купала з подружками опівночі ходили до цього джерела й вмивалися з нього. Дорогою нас назбирувалась ціла компанія, оскільки всі знають, що в цю ніч вода тут якась особлива. Хочу додати, що в підлітковому віці в нас майже не було проблем зі шкірою. Ми не мали на личку жодного прищика, – говорить Оксана Володимирівна.

Сільські жителі стверджують, що вода з цих джерел допомагає їм довше зберегти молодість і не витрачати кошти на креми та пігулки.
Антонівка фото

– Завжди, коли випасаємо череду, рятуємось цим джерелом. Сонце пекуче, вода йде літрами — з дому не наносишся. До того ж я підмітив, що домашня вода за годину на полі стає теплою, а ця до вечора в пляшці буде стояти, і хоч би їй що, як наче тільки набрана, – розповідає сільський житель Валерій Шивера. – Ця вода дуже хороша для шлунку. Якщо навіть відчуваємо вдома, що когось нудить або живіт болить, то таблеток не п'ємо, сідає хтось на велосипед і бере декілька пляшок цієї води. Коли в криниці вода закінчується, запрягаю коней і їду сюди по воду.

Кілька років тому цілющою водою зацікавились підприємці з Італії. На території села вони побудували величезне підприємство, яке б могло дати робочі місця всьому працездатному місцевому населенню.

– Навкруги рівчачок з джерелами оточений неймовірно гарним кар'єром, з якого за радянських часів видобували каміння й будували хати та ферми, а за часів правління Бони з цього каміння будували відому Барську фортецю. Варто підмітити, що джерела дуже мілкі, колись їх хотіли зробити люди глибшими та не могли, бо там повністю дуже груба кам'яна плита, яку неможливо розбити, треба лише бурлити свердловину, – згадує пані Оксана. – Кілька років тому до нас приїхали підприємці з Італії. Вони взяли аналізи цієї води й були дуже задоволені результатами, після того вирішили збудувати на території села величезне підприємство та готельний комплекс, в якому мали жити італійські спеціалісти. За кілька років воно з'явилось, але, на жаль, запустити його так і вдалось, оскільки через нестабільну ситуацію в країні вони не захотіли розвивати бізнес далі.

Фото Vlasno.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення