Ставка «Штайнбрух» - ставка рейхсмаршала Герінга

В зарослях лісу на Вінниччині знаходиться ще одна ставка Третього Рейху

25 жовтня 2018, 08:50

Ставка «Штайнбрух» - ставка рейхсмаршала Герінга

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

В зарослях лісу на Вінниччині знаходиться ще одна ставка Третього Рейху

  адміністратор   Коментарі (1)

Всі бажаючі, кому небайдуже питання збереження історії Вінниці, можуть долучитись до створення відеопроекту "Історія будівель Вінниці" інформаційно та фінансово. З часом наші будинки та вулиці будуть виглядати зовсім не так, як сьогодні. Або ж, взагалі, щезнуть з часом. Ми впевнені, що нашим нащадкам буде цікаво знати, як колись жили люди, як виглядало наше місто. Тож завдання Vlasno.info в цьому проекті - знайти максимум інформації про архітектуру міста Вінниці.

Сьогодні, пропонуємо ознайомитись з історією ставки Герінга, або «Штайнбрук».

Ставка «Штайнбрух» (Steinbruch - каменоломня) головнокомандуючого військово-повітряними силами Німеччини, рейхсмаршала Г. Герінга часів Другої світової війни знаходилась 5 кілометрів на північний схід від Калинівки, поряд з військовим аеродромом.

Будівництво ставки Герінга почалося в 1941 році, одночасно з ставками Гітлера і Гіммлера. Комплекс складався з двох підземних бункерів, з'єднаних між собою тунелем, казарми для охорони, їдальні та кількох підсобних приміщень.

Оскільки Герінг бував тут рідко, в основному ставка використовувалася як командний пункт «Люфтваффе». У 1944 р перед відступом німці підірвали бункери. Збереглися вражаючі уламки.

gering-4

Щоб побачити ставку потрібно вийти на станції Гулівці та переходити на ліву сторону рейок і прямувати в сторону лісу. Іржаве відгалуження залізниці вліво – це і є під'їзна гілка до ставки Герінга. Зараз рейки закінчуються тупиком, а на місці розібраного полотна тепер розкидані городи місцевих жителів, де росте картопля та кукурудза. Напрямок залізниці до «Штайнбрука» зараз можна вгадати хіба що по смузі дрібного гравію, який залишився від колишньої насипу, і тепер ускладнює місцевим жителям посадку картоплі (якщо вам вирішувати ходити чужими городами).

Якщо пройти трохи далі по доріжці в ліс наткнемося на величезний бетонний уламок бункера, викинутий вибуховою хвилею на десятки метрів від місця підриву. На задньому плані видніється будиночок лісника.

gering-2

Зараз ставка - це розкидані по лісі шматки бетону. Чимось нагадує «Вервольф». Тільки там залишки ставки розташовані на полі і все обгороджено та платний вхід. А тут все в лісі і все в зарослях. В цьому і є головна родзинка цього місця. Тим, кому нудно споглядати бетонні уламки, можна милуватися природою та різноманітними квітами, зростаючими навколо.

Залізний лист, який зустрічається на бетонних уламках, утримуваний металевими рейками, колись був стелею бункера. Слугував протиуламковим захистом, щоб у разі прямого попадання авіабомби у бункер тих, хто знаходився всередині не засипало бетонними уламками.

gering-1

Сьогодні під бетонним уламками можна побачити прокопаний невеличкий підземний тунель, який, очевидно, пробили чорні археологи.

Ставка Герінга мало відоме місце серед вінничан, та не менш цікаве, ніж «Вервольф».

Нагадаємо, наступну будівлю - героїню передачі вінничани визначили способом голосування. Нею став всім відомий Будинок Офіцерів. Кожна людина, яка візьме участь у співфінансуванні даного проекту, має розуміти: цим вона допомагає зробити надважливу справу – зберегти інформацію про архітектурні історичні об'єкти нашого міста, щоб передати її нашим нащадкам в далеке майбутнє! Адже не факт, що через 50, 100, 150 років ці будівлі ще зможуть побачити наші нащадки, принаймні, в такому вигляді, як вони є. Ми хочемо зафіксувати їх в історії, щоб наші діти-онуки-правнуки в далекому майбутньому змогли побачити Вінницю нашими очима.

Долучайтесь до проекту! Збережемо історію міста Вінниці разом!

А від "Медіа Центру "Власно" – всім спільнокоштівцям – цікаві подарунки!

gering-7

gering-8

 

 

Фото: vlasno.info, ua.igotoworld


  адміністратор   25 жовт. 2018 Друк Коментарі

Коментарі    Оновити список коментарів

Валерий Иванович
+1 # Валерий Иванович 25.10.2018, 09:07
Окрім того, зовсім недалеко розташований аеродром (в часи СРСР - аеродром ракетної армії), який використовувався люфтваффе та стрільбище (існує і зараз), де тренувалися німецькі офіцери.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення