На барильєфі зберігся доісторичний малюнок

Дохристиянський скельний храм на Вінниччині – загадка для істориків та археологів

31 жовтня 2018, 08:50

На барильєфі зберігся доісторичний малюнок

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Дохристиянський скельний храм на Вінниччині – загадка для істориків та археологів

  адміністратор   Додати коментар

Всі бажаючі, кому небайдуже питання збереження історії Вінниці, можуть долучитись до створення відеопроекту "Історія будівель Вінниці" інформаційно та фінансово. З часом наші будинки та вулиці будуть виглядати зовсім не так, як сьогодні. Або ж, взагалі, щезнуть з часом. Ми впевнені, що нашим нащадкам буде цікаво знати, як колись жили люди, як виглядало наше місто. Тож завдання Vlasno.info в цьому проекті - знайти максимум інформації про архітектуру міста Вінниці.

Сьогодні, пропонуємо ознайомитись з історією скельного храму у Буші.

Заповідник «Буша» - державний історико-археологічний пам'ятник із 2000 року. Розташований він у Ямпільському районі Вінницької області, на території села Буша́ й займає площу 6,68 га. Заповідник «Буша» включає комплекс об'єктів культурної спадщини. Всі бажаючі можуть відвідати парк історичної скульптури, археологічний, етнографічний музеї, а також музей оборони Буші.

busha-3

Археологи знайшли тут залишки найдавніших поселень, що відносяться до пізнього палеоліту та енеоліту. Крім цього у Буші знайдено предмети побуту поселень часів трипільської, черняхівської, скіфської, а також давньоруської культур.

На околиці села розташований старовинний скельний храм, виявлений професором В. Б. Антоновичем. Одні археологи датують його дохристиянським періодом, інші ще більш раннім. Каменем спотикання в буквальному сенсі слова став унікальний скельний рельєф.

7e8cd2b298659ccd4887b5af57698cdc top 7 naiboleye zagadochnykh mest ukrainy kotoryye stoit posetit 02 depositphotos 11721270

На території дохристиянського скельного храму знаходиться барельєф, на якому зображений найдавніший малюнок. На гіллястому дереві без листя сидить птах, схожий на півня. Під деревом зображено людину, яка молиться на колінах. Позаду людини на невеликому узвишші стоїть олень із гордо піднятими рогами. Між ними, у верхній частині твору, розташована прямокутна рамка, що зовні нагадує телевізор. Ця рамка служила місцем для напису - ключа до розгадки сюжету. Один із дослідників, зокрема В. Даниленко, відновив напис: «Азм єсмь Миробог жрець Ольга». Вчені губляться в здогадах щодо часу створення видовбаної на камені картини, авторства та значення зображених на ній живих та неживих предметів.

busha-2

За однією з версій на Бушанському скельному рельєфі зображено скорботну жінку, що вціліла під час ворожого нападу. Дерево без листя - це засохле дерево, що символізує смерть, а півень на ньому уособлює душі загиблих одноплемінників.У будь-якому випадку малюнок унікальний і самобутній, аналогів йому немає.

Нагадаємо, наступну будівлю - героїню передачі вінничани визначили способом голосування. Нею став всім відомий Будинок Офіцерів. Кожна людина, яка візьме участь у співфінансуванні даного проекту, має розуміти: цим вона допомагає зробити надважливу справу – зберегти інформацію про архітектурні історичні об'єкти нашого міста, щоб передати її нашим нащадкам в далеке майбутнє! Адже не факт, що через 50, 100, 150 років ці будівлі ще зможуть побачити наші нащадки, принаймні, в такому вигляді, як вони є. Ми хочемо зафіксувати їх в історії, щоб наші діти-онуки-правнуки в далекому майбутньому змогли побачити Вінницю нашими очима.

Долучайтесь до проекту! Збережемо історію міста Вінниці разом!

А від "Медіа Центру "Власно" – всім спільнокоштівцям – цікаві подарунки!

busha-1

 

 

Фото: ua.igotoworld, vlasno.info


  адміністратор   31 жовт. 2018 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення