Вишуканий палац, площадка для гольфу та страуси тепер в національному парку "Межигір'я"

Межигір'я сьогодні: екскурсія до заарештованої резиденції Януковича

12 червня 2019, 08:01

Вишуканий палац, площадка для гольфу та страуси тепер в національному парку "Межигір'я"

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Межигір'я сьогодні: екскурсія до заарештованої резиденції Януковича

    Додати коментар

Вже більше, ніж п'ять тому, Віктор Янукович втік зі своїх грандіозних володінь у Межигір'ї, що в селі Нові Петрівці під Києвом. Його підозрюють в корупції та розстрілу Майдану. На майно шикарної резиденції Генпрокуратура наклала арешт. Здавалося б, парадоксально, але по заарештованому Межигір'ю спокійно гуляють екскурсанти. Казкові володіння Януковича виглядають сьогодні чудово і буквально заворожують мальовничими краєвидами. Кореспондент Vlasno.info розповість, хто сьогодні господарює в резиденції "Межигір'я", хто її обслуговує, і за рахунок чого живе «національний парк», який насправді не має ніякого офіційного статусу.

megirra 3 1

Володіння екс-президента стали популярним туристичним об'єктом. Дістатися до резиденції Межигір'я нескладно: пропозиції екскурсії можна почути і в районі залізничного вокзалу, і на Хрещатику. Але якщо ви любите походити самостійно в мальовничих місцях, не поспішайте приймати пропозиції організаторів. Тим більше, що від Хрещатика вас довезуть до Межигір'я та назад за 150 гривень і можуть дати лише півтори години на огляд визначних пам'яток.

Краще їхати до Межигір'я на громадському транспорті. Всього 10 хвилин на маршрутці від Києва, і ми виходимо десь на трасі в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області. Звідти до Межигір'я хвилин 25 пішки.

megirra 21 1

Межигір'я сьогодні відвідує від 2500 до 5000 чоловік на день. Популярність резиденції Януковича не згасає. Пам'ятки Межигір'я багатші царських маєтків. На вході пропонують не квитки, а благодійні внески, ціни коливаються від 40 до 100 гривень в різні дні. Дітям до 7 років безкоштовно.

Межигір'я - не просто особняк Януковича, це цілих 114 гектарів території з неперевершеним ландшафтним парком. Обійти всі володіння навіть за день практично неможливо. Правда, можна замовити екскурсію по Межигір'ю на електромобілі - об'їхати основні визначні пам'ятки, а потім погуляти в місцях, які найбільше сподобалися. Ще один варіант - взяти напрокат велосипед, але майте на увазі: їздити дозволяють не по всіх доріжках, іноді велосипед доведеться залишати на парковці. Ціни екскурсій 30-50 гривень.

megirra 25 1

megirra 26 1
Майже відразу біля входу знаходиться чудова водойма з фонтаном (без Вінниці нікуди - ред). Тут хлюпочуться золоті рибки і форель. Йдемо далі, і перед нашими поглядами відкривається вид на знамениту "Хонку" - клубний будиночок Януковича. Його назва походиь від фінської фірми, виробника екологічно чистої деревини, з якої він виготовлений. Зараз тут Музей корупції. Встановлено, що для обладнання будиночка були завезені матеріали на суму 9,5 мільйона доларів. Саме така сума названа в екскурсійному буклеті.

megirra 24 1

На підходах до "Хонки" - імітація руїн Парфенона (храму в Афінах - ред). Сьогодні Межигір'я стало улюбленим місцем весільних фотосесій. Тут все говорить про пишність і панські замашки колишніх "господарів життя", навіть є ліхтарі з коронами.

megirra 10 1megirra 9 1

Всередину "Хонки" потрапити зараз не можна, там іде переобладнання музею. Поруч з "Хонкою" розташований спорткомплекс, заглянувши в який, бачимо боксерський ринг. Місцевість, де розташовано Межигір'я, з досить крутими спусками і підйомами. Такий підйом долаємо на шляху до зоопарку.

megirra 4 1megirra 12 1megirra 11 1

Пам'ятаєте фразу біглого Януковича, яка народила безліч мемів:

— Що поганого, що я підтримував цих страусів?

Так ось, горезвісні страуси живі і здорові, хоча трохи общипані. Їх тут два види. Є тут і косулі, і благородні олені, і муфлони, і безліч всякої іншої живності.

megirra 20 1megirra 17 1megirra 18 1

Тут же, поруч із зоокуточком, знаходиться фруктовий сад, оранжерея і ферма, де навіть продають молоко від «президентських» корів. Частина череди пасеться тут же, в спеціально обладнаному загоні, ближче до набережної.

Набережна, що виходить на Київське водосховище, просто величезна. На іншому березі з дітьми гуляють жителі столичного району "Оболонь". З одного боку набережної - кінологічний клуб. Табличка говорить, що за вхід потрібно заплатити 30 грн - "благодійний внесок".

megirra 6 1

Кінологи, ентузіасти своєї справи, які працювали ще за Януковича, нікуди не втекли. Вони кажуть, що роблять все, щоб зберегти національне надбання: племінних тибетських мастифів. Своїм центром вони пишаються і кажуть, що подібного немає не тільки в Україні, але і в світі. Кінологи пишаються тим, що для АТО підготували собак, які шукають вибухівку та використовують собак для лікування дітей з ДЦП.

Янукович віддав данину й улюбленому Донецьку: посеред резиденції стоїть копія плавучого ресторана-дебаркадери "Галеон". Вартість споруди з царської обробкою всередині оцінили в 75 мільйонів гривень.

megirra 14 1

Щоб подивитися ретро-автопарк колишнього господаря резиденції, краще домовлятися про екскурсію заздалегідь і планувати поїздку у вихідний. Вхід коштує 50 гривень.

megirra 16 1megirra 5 1

Територія Межигір'я сьогодні виглядає акуратно і доглянуто: не знаючи, ніколи не скажеш, що більше п'яти років тому колишній господар в поспіху усе покинув. Хоча деінде можна побачити павутину на рослинах.

Про флору резиденції - окрема історія, адже тут зібрані екземпляри з усього світу. Назви рідкісних дерев і чагарників вказані на табличках, як в дендропарках. Є покажчики до численних об'єктів резиденції. І навіть з'явилася туристична фішка - зображення страусів. Воно на табличках, де є зони Wi-Fi. Можна сфотографуватися з кованої скульптурою страусів. Все працює так, як повинно бути в Національному парку. Але Межигір'я досі не має ніякого офіційного статусу, і назва на вході - лише вивіска.

megirra 13 1megirra 2 1

Поки йде розслідування цілого ряду кримінальних злочинів Януковича та його "команди", майно резиденції заарештовано.

Поняття "зарплата" тут чисто умовне. Поспілкувавшись з персоналом, ми з'ясували, що люди на сьогоднішній день офіційно не працевлаштовані. Вони отримують винагороду за свою працю, а не "білу" зарплату.

На кожному кроці є кафе та кіоски.

Ціни на вхід: 50 грн - вхід на територію Межигір'я, пенсіонерам і студентам - 20 грн; 50 грн - вартість екскурсії з людини, але залежить від кількості осіб в групі; 75 грн - екскурсія на електромобілі (1 година 45 хвилин), 200 грн - за відвідування "Хонка" з екскурсією, 30 грн - за вхід в кінологічний клуб 20 грн - за таку ціну пропонують корм для «президентських» рибок, 100 грн - прокат велосипедів, за годину, 3 години - 200 грн. До речі, місцеві пенсіонери приходять сюди на прогулянки безкоштовно - не кожен день у них є «благодійний внесок». Один із завсідників-велосипедистів також розповів, що катається безкоштовно, адже, якщо розібратися, квитки в арештоване і "недоконфісковане" Межигір'я - вельми умовна річ.

Читайте також, Французькі мініатюри та вбрання польських магнатів – на Вінниччині презентували унікальну виставку 

Хочете отримувати головні новини у месенджер? Підписутесь на наш Telegram.

Фото: Андрій Оленін 

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення