літак Можайського фото

На Вінниччині зберігся маєток «володаря» повітряних зміїв

02 червня 2015, 08:02

Є у Вороновиці — маєток пана Можайського людини, яка підняла у повітря літак

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині зберігся маєток «володаря» повітряних зміїв

    Додати коментар


Є у Вороновиці — маєток пана Можайського людини, яка підняла у повітря літак. Нехай він і відірвався від землі зовсім на трохи і не на довго, але він це зробив!

А що ж весь світ? А весь світ вважає першим літаком, звичайно, американський (а який же ще?) апарат братів Райт.

А будинок в 1869р. був куплений в Одесі на торгах Миколою Федоровичем Можайським - капітаном II рангу. Але згодом новий володар трагічно загинув і управляти маєтком приїжджає брат покійного - капітан І рангу Олександр Федорович Можайський. Він прожив у помісті з 1869 по 1876р.

За період життя у Вороновиці Олександр Федорович крім того, що охоплював посаду Брацлавського мирового судді, він виконав значну роботу, яка передувала побудові повітроплавального снаряду. Він проводив досліди з птахами, вивчаючи умови горизонтального польоту, моделює велетенські повітряні змії. Саме, проживаючи у Вороновиці, Можайський виготовляє свою першу модель.

Польоти на повітряному змії дали можливість О. Ф. Можайському правильно визначити розміри підйомної поверхні, здатної тримати літальний апарат важчий за повітря, з людиною. Олександр Федорович з новою енергією береться за свої літаючі моделі і значно удосконалює їх.

В 1876 році О.Ф.Можайський вирішує переїхати до Петербурга, щоб там, як він писав "Подальшими дослідами над моделями перевірити свій проект повітроплавання".

Повітряний змій Можайського зберігався досить довго. Виявлено, що у 90-х роках молодий Можайський (Микола Миколайович) відремонтував змія і демонстрував його польоти на дачі "Дубини".

Що до маєтку, то перед продажем Людгард (колишній володар палацу) побудував два флігелі на східній стороні маєтку, один з яких використовувався як стайня. Центральний портик з пологими під'їздами для карет прямо до входу, чотирма парами корінфських колон і арками бель-поверху — основний елемент головного фасаду палацу.

Ліве і праве крила палацу двоповерхові, на даху куполи . Дуже цікавий фриз по периметру будівлі. На центральному портику він досить звичайний і гармоніює з капітелями корінфських колон. Зате на бічних крилах і далі, на парковому фасаді він прикрашений черепами. Здається корів. Коров'ячі голови можна бачити в Царському Селі, на фризі павільйону "Концертний зал", побудованим Кваренгі для Катерини Великої.

Під усім палацом є підвальне приміщення, перекрите напівциліндричними зведеннями. Прекрасна цегляна кладка підвалів і підземних ходів збереглася і до наших днів".

Сьогодні тут Музей авіації і Космонавтики, бібліотека, взагалі — культурно-просвітницький центр. Це чудово. Історія установи починається в травні 1971 року.

– Зараз тут просто класно. Саме село цікаве та гарне. Палац непогано вписується у навколишній ансамбль. Парк біля маєтку добрий для відпочинку, у ньому ще залишилися напівзруйновані конюшні та дім для прислуги. Загалом привітне та привабливе місце, – каже мандрівник з Хмельниччини Микола Гарнюк.
маєток Можайського у Вороновиці фото
маєток Можайського у Вороновиці фото
маєток Можайського у Вороновиці фото
маєток Можайського у Вороновиці фото
літак Можайського фото
літак Можайського фото
літак Можайського фото
літак Можайського фото

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ТУРИЗМ

  наступна публікація На Вінниччині можна помолитися у склепі

  попередня публікація Свій «Версаль» є у Тульчині