будівля графа Ксідо фото

Таємничий замок графа Ксідо на Поділлі

12 червня 2015, 08:00

У курортній столиці Поділля, місті Хмільнику, перебуває загадкова будівля графа Ксідо. На вигляд чи то замок, чи то резиденція

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Таємничий замок графа Ксідо на Поділлі

    Додати коментар


У курортній столиці Поділля, місті Хмільнику, перебуває загадкова будівля графа Ксідо. На вигляд чи то замок, чи то резиденція.

Палац графа Ксідо — найцікавіша та найпривабливіша споруда Хмільника. Будували його у 1911-1915 роках. Архітектором споруди був академік Фоміна. Палац являє собою еклектичне поєднання стилів різних епох. Так, якщо подивитись на палац з різних боків, то навіть важко повірити, що це один й той самий будинок. З боку річки відкривається панорама ренесансного замку з баштами у кутках, а от парадний фасад будівлі з колонадою над головним входом — взірець архітектури класицизму.
будівля графа Ксідо фото

— Я завжди думала, що це замок на схилі берега річки стоїть. Я часто до Хмільнику їжджу на лікувальні процедури, — каже харків'янка Ірина, — Вирішила все-таки подивитися на цей замок близька. Прогулявшись до нього, я побачила перед собою графський маєток. Я була шокована цим.

З боку річки замок обкладений кам'яною плиткою, щоб нагадував фортецю, а з іншого зроблений під стиль панського маєтку з білими колонами й балконами. Який був кінцевий задум — невідомо. Ксідо не особливо переймався будівництвом, бо хмільницька резиденція більше була дачею. Граф жив переважно в Петербурзі, а після революції емігрував на захід. У 1943 році граф Ксідо знову з'явився в Хмільнику. Нібито з Чехії, куди одразу повернувся, лише поблукав своїм замком і зустрівся зі своїм колишнім лакеєм. Ксідо тоді вже було під 70 років.
будівля графа Ксідо фото

У приміщенні палацу до останнього часу працював готель, зараз будівля в аварійному стані. У Турецькій вежі в 1976 р краєзнавцем-ентузіастом відкрито історичний музей на громадських засадах.

Зараз він стоїть закритий, та ніхто за ним не доглядає. Буде дуже погано, якщо цей палац згодом повністю зруйнується під впливом часу.
будівля графа Ксідо фото
будівля графа Ксідо фото
будівля графа Ксідо фото
будівля графа Ксідо фото
будівля графа Ксідо фото

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ТУРИЗМ

  наступна публікація З літинської в'язниці втік народний месник

  попередня публікація Бойовий літак приземлився на Вінниччині