танк у селі Довжок фото

У селі Довжок залишили танк, який звільнив Вінниччину

11 серпня 2015, 08:01

У селі Довжок Погребищенського району стоїть на постаменті важкий радянський танк ИС-2

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У селі Довжок залишили танк, який звільнив Вінниччину

    Додати коментар


У селі Довжок Погребищенського району стоїть на постаменті важкий радянський танк ИС-2. Таких в області всього два: один у селі Довжок і другий – в Погребищі. Заїхали вони сюди своїм ходом, після того, як взимку 1944 року, в ході Житомирсько-Бердичівської операції, звільнили ці землі від німців.

Лінія фронту на кордоні Липовецького і Погребищенського району стояла приблизно три місяці. Німці не хотіли здавати цю ділянку, тому що тут проходила стратегічна залізнична гілка, по якій можна було і до Києва добратися, і до Одеси. Ще тут був паровозоремонтний завод в селищі Погребище Друге. Ця гілка і завод мали величезне стратегічне значення, тому здавати німці його не збиралися. Кожен день тут проходили танкові бої. Тоді сюди приїжджав Георгій Жуков і його штаб базувався в селі Чапаївка Погребищенського району. Цей факт ще раз підтверджує, наскільки важлива була ця лінія фронту. Згодом німці відступили в Жмеринку.

А так встановили у селі Довжок, як пам'ять про доблесть танкістів Червоної армії. Таких танків на всю Україну десь 20 штук.
танк у селі Довжок фото

Цікавий був випадок: у 1980-х роках школяр, повертався додому з дискотеки, вирішив залізти в танк.

– Я прокинувся і вирішив подивитися у вікно. Дивлюся, дуло танка дивиться в мій бік і я нічого не можу зрозуміти. Вчора дуло дивилося в одну сторону, а сьогодні – в мою сторону цілить, – каже мешканець села Довжок Володимир Яневський.

Виявляється, забравшись в танк, школяр знайшов механізм, який крутить башту танка і розвернув її в бік житлових будинків. Тоді з башти прибрали всі механізми. Зараз стоїть тільки корпус танка. Всередині він порожній.

Дістатися до танка можна з Вінниці зі Східного автовокзалу.
танк у селі Довжок фото
танк у селі Довжок фото
танк у селі Довжок фото
танк у селі Довжок фото
танк у селі Довжок фото
танк у селі Довжок фото
танк у селі Довжок фото
Фото Влада Боднара

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Також в цій категорії:  ТУРИЗМ

  наступна публікація Радянський союз «зупинився» у селі Рівець

  попередня публікація Загублена вулиця Вінниці