свято хліба білопілля фото

Обрядові хліби та дідухи привели козятинчан до Народного музею хліба

21 серпня 2016, 16:12

Скуштувати хліб під старим вітряком могли всі гості Білопілля

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Обрядові хліби та дідухи привели козятинчан до Народного музею хліба

    Додати коментар

У п'ятницю на святі обрядових хлібів і дідухів у селі Білопілля Козятинського району гостей пригощали запашними короваями та солодкими кавунами, що достигли на місцевих баштанах, повідомляє Vlasno.info.

Свої експозиції просто неба на території Народного музею Хліба у центрі колишнього власницького містечка із старовинною історією представили всі сільські територіальні громади Козятинщини.

свято хліба білопілля фото

свято хліба білопілля фото

Весільні, йорданські, пасхальні короваї, паски та ватрушки, здоба для запрошення на весілля, спасівська випічка, пиріжки з маком та яблуками та звичайні хліби, які українці з діда-прадіда пекли на щодень, — стали прикрасою виставки. Тут обмінювалися рецептами, дегустували випічку, брали участь у майстер-класах з оздоблення традиційного українського короваю.

дідух-коник

Прикрасою виставки обрядових хлібів стала експозиція дідухів. Коники, солом'яні чоловічки та чарівні лісовички — чудернацькі обрядові дідухи можуть прикрасити не лише сільську хату, але й гармонічно доповнити стильний інтер'єр будь-якого сучасного міського помешкання.

коровай фотойорданський коровай

Цього дня для гостей та мешканців села відкрив свої двері єдиний на Вінниччині Народний музей Хліба. У старовинній клуні всі охочі могли ознайомитися із знаряддями, які використовували у давнину українські хлібороби. Тут зібрано колекцію млинків, терниць, віялок, гребенів, сит, велетенських кошиків. Втім, найбільше відвідувачів цього дня зібрав пам'ятник історії XVIII століття місцевий Музей-вітряк.

старий млин білопілля фото

— Він єдиний з наших млинів, який вдалося зберегти, — розповідає директор музею Сергій Рибачук. — Всього ж у Білопіллі їх було вісім. Два з яких — водні.

Директор музею зауважує, що всі елементи вітряка потребують постійного дбайливого догляду. Тож, роботи вистачає.

білопільський млин

Доки журі визначало кращі короваї та дідухи, на сцені лунали виступи творчих колективів району. Поряд зі сценою козятинчани організували збір короваїв та іншої пасхальної випічки, яку волонтери передадуть українським військовослужбовцям на Схід.

торт слава Україні

Після тривалих дискусій журі надало перевагу короваю з Жежелева, а переможцем серед дідухів став «король снопів» із села Миколаївка.
Нагадаємо, у п'ятницю вінничани відсвяткували Яблучний Спас.

максим ярощук фото

свято хліба білопілля фото

Фото Тетяни Куц

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення