паски Наталі Харитонової фото

Традиційна, дієтична та лимонно-шоколадна паски – що готують на Великдень відомі вінничанки

12 квітня 2017, 12:00

Сьогодні дуже мало господинь самі печуть паски до великоднього столу

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Традиційна, дієтична та лимонно-шоколадна паски – що готують на Великдень відомі вінничанки

    Додати коментар


Сьогодні дуже мало господинь самі печуть паски до великоднього столу. Більшість купує в магазині, з рук на ринку або має вправну бабусю чи маму, яка все зготує. Але є ще господині, які не лише вміють їх смачно приготувати, а й отримують від цього неймовірне задоволення. Як правило в кожної є свій особливий рецепт, якими вони сьогодні поділились із читачами Vlasno.info.

Натуральність продуктів, експериментальні поєднання смаків та ароматів – рецепт від відомої кондитерки Наталі Харітонової

Відома кондитерка Наталя Харітонова почала готувати і захопилась кондитерським мистецтвом чотири роки тому. Спочатку пригощала рідних і друзів, потім поступово захоплення стало справою життя. Багато теорії та рецептів вивчала самостійно з книг та професійних блогів відомих шефів. Влітку 2016 року на заняттях у неперевершеного шеф-кондитера - Ніни Тарасової вивчала тонкощі сучасних французьких десертів, а восени 2016 засвоїла тонкощі приготування класичної французької здоби – круасани, від шеф-пекаря Дениса Суховія в Києві – Hector J. Bravo Culinary & Pastry Arts Academy. До переїзду в Харків працювала кондитером Львівської майстерні шоколаду у Вінниці.
Наталя Харитонова фото
Наталя Харитонова


– Особливістю моїх страв є натуральність продуктів, експериментальні поєднання смаків та ароматів. Також займаюсь розробкою дієтичних рецептів, що не шкодять фігурі, – розповідає Наталя Харітонова. – Для смачної та корисної паски беру 500 грамів цільнозернового борошна, 1 склянку молока, жовтки з п'яти яєць, 100 грамів вершкового масла, 100 грамів цукру, 35 грамів дріждів (живих, вологиз), 1 стручок натуральної ванілі або пакетик ванільного цукру, сухофрукти або цукати. У мене груша та цукати власного приготування з апельсинових та грейпфрутових шкірок.
паски Наталі Харитонової фото

Рецепт: Підготувавши всі продукти беремо з них половину молока та підігріваємо до температури 30 градусів(тепле але не гаряче). Втеплому молоці розчиняємо дріжжі, третину цукру, третину борошна та дрібку солі. Перемішуємо, накриваємо та залишаємо в теплому місці на 30-40 хвилин щоб опара підійшла.
Далі збиваємо жовтки з цукром та ваніллю до посвітління суміші. До збитих жовтків додаємо розтоплене вершкове масло і перемішуємо.
Отриману суміш додаємо до опари, всипаємо все борошно, замішуємо тісто. Готове тісто залишаємо в теплому місці на 40 хвилин, далі обминаємо і залишаємо ще на 40 хвилин. Далі додаємо до тіста нарізані сухофрукти та цукати (бажано попередньо пропарити кип'ятком) та вимішуємо 7-12 хвилин. Розподіляємо вимішане тісто у форми заповнюючи їх на половину. Залишаємо готові пасочки підходити до 1ї години, доки тісто збільшиться вдвічі.
Піч розігріваємо до 220 градусів та ставимо пасочки випікатись на 10 хвилин при такій температурі, далі зменшуємо температуру до 170 градусів, відкриваємо дверцята пічки на кілька секунд, щоб випустити пару, та продовжуємо випікати при цій температурі ще 30-40 хвилин, залежно від розміру виробів. Готові пасочки охолоджуємо та прикрашаємо за смаком.
Окремо готуємо цукати: нарізаємо шкірки цитрусових на смужки. Проварюємо 2 -3 рази по 10 хвилин, змінюючи щоразу воду. Готуємо сироп з води та цукру в пропорції 1:1 та проварюємо шкірки в сиропі біля години, можна залишити в сиропі на кілька годин до охолодження. Готові цукати просушити на пергаменті ніч, або в печі при температурі 90градусів 30хвилин.

Маленькі секрети приготування ритуального хліба від Людмили Станіславенко

Депутатка Вінницької обласної ради, голова комісії з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко має свої секрети ритуального хліба.
Людмила Станіславенко з донькою Маргаритою фото
Людмила Станіславенко з донькою Маргаритою

– Для приготування паски зазвичай я використовую традиційні продукти, проте як кожна господиня маю маленькі секрети. Зазвичай використовую два кілограми борошна, одну склянку розтопленого вершкового масла, дві склянки вершків, одне яйце та вісім жовтків, близько 800 грам цукру та склянку дріжджів. Мій спеціальний інгредієнт – свята вода. Для того аби замісити тісто потрібно одну склянку борошна розвести гарячими вершками, влити тепле масло й все гарно розмішати. Замішуючи тісто я тричі зачитую молитву «Отче Наш». Як охолоне, влити розчинені у воді дріжджі, яйце, вимішати і залишити, щоб тісто підійшло. Тоді додати розтерті жовтки, цукор, борошно і добре вимісити. Як тільки тісто підійде, приблизно через 2 години, збити його руками. Після цього перекласти у змащену і обсипану сухарями форму, дати йому ще підійти і випікати а гарячій духовці до готовності, – ділиться секретом пані Людмила. – Й вже традиційно, готову пасочку разом із донечкою Маргаритою прикрашаємо.
паски Людмили Станіславенко фото

Рецепт паски сирної царської від депутатки Ганни Давиденко

Директорка вінницького інституту «Україна», доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, доцент, депутатка Вінницької міської ради Ганна Давиденко.

– Печу паску сирна царська. Для цього беру 2 кг сиру протерти через сито, додати 2 склянки вершкового масла, 4 склянки сметани, 6-8 яєць, все добре розтерти і поставити на плиту, помішуючи, щоб не пригоріло. Тільки-но почнуть з'являтися пухирці, зняти з вогню і поставити на лід чи в холодну воду, безперервно помішуючи, доки не прохолоне. Усипати цукор, ваніль, 1/2 склянки товченого солодкого мигдалю з додаванням трьох зернят гіркого мигдалю, родзинок. Все перемішати і вкласти у форми, винести на 3 дні на холод чи поставити у холодильник, – розповідає Ганна Віталіївна.
паски Ганни Давиденко фото
паски Ганни Давиденко фото

Шоколодно-лимонна паска від волонтерки Діани Мороз

Волонтерка, громадська діячка Діана Мороз готує чудову паску з шоколадом та лимоном.

– Завжди на Великдень паски випікаю сама, улюблений мій рецепт – це шоколадно-лимона. Борошно 2,5 склянки, дріжджі сухі 2 пакетики , яйця 8 шт., цукор 1 склянка , мигдаль подрібнений 1 склянка, шоколад гіркий 1 плитка , ром або коньяк 0,5 склянки , вино червоне сухе 0,5 склянки , масло вершкове 2 ст. л. , цукати апельсинові 0,5 склянки, лимон 1 шт. Кориця мелена , гвоздика мелена 0,5 ч. л. Для глазурі: порошок какао 3 ст. л. , яєчні білки 3 шт. , цукор 0,5 склянки. Дріжджі розвести в теплій воді (приблизно 1 склянка), додати борошно, замісити тісто і поставити на 2 години в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона. У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішайте. Ввести збиті білки, – говорить Діана Мороз. – Форму для випічки, для кексу або алюмінієва каструля змастити вершковим маслом, викласти тісто важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, так як паска підніметься, поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин. Для глазурі: охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Готову паску змастити глазур'ю.
Діана Мороз фото

Фото надані Діаною Мороз, Наталію Харітоновою, Людмилою Станіславенко, Ганною Давиденко

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення