Свято головної річки українців

Українці святкують День Дніпра

06 липня 2019, 17:47

Свято головної річки українців

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Українці святкують День Дніпра

  адміністратор   Додати коментар

Сьогодні вся Україна відзначає День Дніпра - головної річки українців. Про це повідомляє Vlasno.info з посиланням на Укрінформ.

Назва річки "Дніпро" походить від давньосхідноіранського «велика ріка». Вперше вона зустрічається в літературних пам'ятках першої половини IV століття нашої ери.

Предки українців, давні східні слов'яни називали Дніпро Славутичем, що одначає "син слави", ця назва інколи й досі використовується як синонім. давні греки називали дніпро Борисфеном, що означає "той, що тече з Півночі".

Ще у жовтні 2002 році виникла ідея святкування Дня Дніпра, під час проведення Міжнародного Дніпровського форуму громадських екологічних організацій Білорусі, Росії та України. На разі дата святкування Дня Дніпра законодавчо не встановлена, але у різних країнах та містах стає традицією відзначати цей день у першу суботу липня.

Дніпро – третя за довжиною і площею басейну ріка Європи (після Волги і Дунаю). Довжина річки – 2201 км (у межах України 981 км), площа басейну 504 тис. кв. км. У басейні Дніпра близько 32 тисяч водотоків, серед яких 89 – ріки завдовжки 100 км і більше. Водні ресурси басейну Дніпра становлять близько 80% загальноукраїнських.

Дніпро забезпечує водою дві третини території України. 50 міст і промислових центрів, 30 мільйонів українців користуються водою Дніпра. На Дніпрі розташовані українські міста Київ, Канів, Черкаси, Кременчук, Кам'янське, Дніпро, Запоріжжя, Нікополь, Херсон.

У Дніпрі водиться 65 видів риб із 72, зареєстрованих в Україні. Основні промислові види риб – лящ, судак, короп, щука, окунь, товстолоб, білий амур.

Канівський заповідник розташований на правому березі Дніпра.

 

Читайте також:"Кожному по трии вареники": у вінницькому інтернат-будинку готували собі вечерю

Хочете отримувати головні новини у месенджер? Підписутесь на наш Telegram.

Фото: Укрінформ


  адміністратор   06 лип. 2019 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення