"Президентський" фонтан у Вінниці відкрили без Президента

"Президентський" фонтан у Вінниці відкрили без Президента (фото)

26 квітня 2015, 16:10

Програму "Воїни світла" дивились 64 бійця, що лікуються в шпиталі

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

"Президентський" фонтан у Вінниці відкрили без Президента (фото)

    Додати коментар

Програму "Воїни світла" дивились 64 бійця, що лікуються в шпиталі

У Вінниці розпочався сезон роботи світло-музичного фонтану. Нову програму, присвячену Майдану та війні на Сході, дивились кілька десятків тисяч вінничан. Вони стояли вздовж усієї набережної та на центральному мосту. Особливими гостями на відкритті стали 64 бійця, які зараз лікуються у Вінницькому військовому шпиталі. Саме їм присвятили інсталяцію "Україна переможе".
fontan-1a

Задовго до початку офіційного відкриття фонтану на набережній Південного Бугу починають збиратися вінничани. Молоді люди, родини з дітьми займають місця ближче до середини, щоб краще було видно "картинку" на струменях фонтану.

- Ми щороку приходимо на відкриття, тут завжди цікаво і весело. Сьогодні "Брутто" буде виступати, круті музиканти! - запевняє 16-річна Дарина.
fontan-4a

Сцену та майданчик навпроти огороджують, туди можна заходити тільки за перепустками. Урочисте відкриття починається з вітання присутніх учасників АТО. Дружина Президента Марина Порошенко наголошує, що воїнами світла може стати кожен українець на своєму місці. А Олексій Порошенко наполіг, що воїни світла — це ті, хто не злякався ні міліцейських кийків, ні водометів, ні снайперських куль. Ті, хто виборював і досі виборює свободу для нашої країни.
fontan-14a

- Думав, що сам Президент Порошенко приїде, але тут тільки його дружина та старший син, - говорить вінничанин Олексій. - Зате поручкався зі своїм тезкою. Тепер дружина радить руки не мити.

Виступ групи "Брутто" запалює усіх гостей свята, які залюбки підспівують та танцюють під музику. Дехто розташувався просто на газоні, спостерігаючи за концертом з великих екранів.
fontan-8afontan-5a

Інсталяція "Воїни світла" заставляє вінничан і гостей міста затамувати подих. Перед іх очима постають події Революції Гідності та події в зоні АТО. Кадри з Небесною Сотнею під "Плине кача" викликають сльози у присутніх.

Потім усі спостерігають за програмою "Хвилі рідної душі". Тим часом на набережній біля самої води волонтери підпалюють повітряні ліхтарики.

- Ой, нижній ободок нагрівся. Пече! Вже можна відпускати? - дує на попечений палець волонтер Дмитро. Трясе рукою. Його просять почекати ще одну хвилинку.
fontan-11a

Одразу по закінченню програми світло-музичного фонтану у небо злітають ліхтарики. Присутнім бійцям ще раз аплодують, вигукують "Слава!" та дякують за все. З майданчика навпроти сцени обережно спускають вояків з пораненнями ніг. Дехто на милицях, дехто з паличкою. Усіх, кому важко ходити, садять у крісла, везуть до автобусів.
fontan-15a

–Нам надали два низькопольних автобуси, щоб було зручно завозити бійців, які ще не зовсім одужали, - розповідає волонтер Олена Верлан. - Усі, хто міг пересуватись, приїхали сюди. Залишились тільки ті, кому лікарі заборонили ходити. Збирались дружно. Всі одразу погодились приймати участь у відкритті фонтану. Адже у шпиталі дехто й по півроку лежить.

Щойно вояки розсідаються по місцям, з коробками з боку фабрики вибігають представники фонду Порошенка кожному роздають по коробці цукерок "Пташине молоко".
fontan-16a

–Це нам до чаю буде, - сміються бійці.

–Все сподобалось, гарне свято вийшло, - каже Сергій. У руках тримає палицю, в нього поранена нога. - Але особливо емоційним моментом для нас тепер завжди стає виконання гімну. Саме тоді на очі навертаються сльози. Ті, хто пройшов війну, гімн перестав бути просто офіційним музичним твором держави. Усі слова, які в ньому звучать, пропущені через наші серця і серця тих, хто поліг за Україну.
fontan-2afontan-3afontan-6afontan-7afontan-9afontan-10afontan-12afontan-13afontan-17a

Фото Тетяни Щербатюк

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення