Водохреща фото

Вінницькі християни східного обряду святкують Водохреща

19 січня 2019, 09:01

Цілюща вода цього дня змиває негатив та дає силу

Vlasno.info
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі християни східного обряду святкують Водохреща

  Vlasno.info   Додати коментар

Сьогодні закінчується цикл новорічно-різдвяних свят, і цього дня усі освячують воду. В православній традиції це свято називають Хрещенням Господнім, або Йорданом. Адже саме у річці Йордан Іоанн Хреститель похрестив Ісуса Хреста. Однак, існує й дохристиянська традиція святкування, і називається вона Водосвяття, або Водокрес. Тож, Водохреща — ще одне свято, в якому поєднались дві традиції: дохристиянська та християнська. Детальніше — в матеріалі Vlasno.info.

Християнська традиція

Отже, в євангельських текстах йдеться про те, що після мандрів в пустелі Іоанн Предтеча дістався до річки Йордан. Ісусу тоді виповнилося 30 років. І він попросив Іоанна Предтечу похрестити його в Йордані. Під час цього обряду на Христа зійшов Святий Дух у вигляді голуба. У той же момент усі почули голос з неба, який промовив: «Це син мій улюблений, що його я вподобав». Тоді ж людям була явлена ​​Свята Трійця: Бог Отець - голосом з неба, Бог Син - хрещенням від Іоана в Йордані, Бог Дух Святий - зійшла на Ісуса Христа голубом. У зв'язку з цим раніше свято мало іншу назву - Богоявлення. Але з часом воно перетворилось на Хрещення Господнє.

Vodohrescha-3

Після свого хрещення Ісус Христос відправився на самоті в пустелю, де в молитві і пості. Так готувався до виконання своєї найважливішої місії, з якою він із'явився на землю.
Саме з водою пов'язана головна традиція Хрещення Господнього - купання в ополонці. Вважається, що якщо зайти в ополонку і три рази зануритися у воду з головою, то ви станете чисті від усіх гріхів і почнете нове життя.

В народі вірять, що на Водохреща вода стає святою у будь-якій водоймі - річці, озері, морі та навіть струмку. В цей день набирали воду і зберігали її цілий рік.
Свячену воду обов'язково давали випити кожному члену родини натщесерце. Дівчата наливали воду у миску, кидали туди намисто або кетяг калини і вмивались – щоб бути вродливими. Воду давали й худобі, щоб хвороб не боялась. Цією водою також освячували хату. Брали кілька стебел з дідуха та окроплювали всі кімнати, щоб нещастя оминали. Тим часом один із членів родини малював крейдою хрести на дверях та вікнах.

Vodohrescha-4

Дохристиянська традиція

Отже, за давньослов'янськими віруваннями, на дванадцятий день після Різдва Божича-Коляди народжується жіночий першопочаток Всесвіту – Богиня Дана, покровителька води. Саме в цей день, як твердять астрономи, Земля перебуває найближче до Сонця, тому вода набуває особливих цілющих властивостей. Саме цим і пояснюється той факт, що вода на нашій планеті наповнюється силою і енергією Сонця, вона стає Ярою (тобто сильною і потужною), звідси і назва свята — Яр–Дана (Йордан — трансформована слово) — сильна, потужна, заряджена вогнем Сонця — Дана.

Дана — Богиня земних вод, тому в назві багатьох річок ми чуємо частину її імені — Дніпро (Данапр — Дана Пресвята), Дон, Дунай, Донець, Дністер. Та й саме слово дно, Дон — означали річку, воду, і є похідними від імені Богині Дани.

bogynya-Dana

В народі кажуть: "Про що на Водосвяття помолишся, те збудеться". Богиня Дана дає дівчатам добрих чоловіків, тому вони обов'язково йдуть до річки по святу водицю. А на ніч ставили глиняний глечик з криничною водою. Вважалось, що в ній купатимуться зорі. А вранці нею вмивалась вся родина.

Обряд Водосвяття проводять на капищах, на берегах озер, річок та інших водоймищ, біля криниць. Завчасно, прорубують ополонку у формі рівностороннього хреста, а кригу навколо поливають калиновим узваром. Після завершення обряду всі присутні умиваються водою, купаються, щоб змити з себе все худе, лихе й негоже. Будь-яка вода, що освячена на це свято, чиста та священна.
Людина, що пройшла обряд очищення на Водосвяття, позбавляється від усіляких недуг, та вбирає в себе нову яру силу, здоров'я, мудрість та може відкрити для себе новий життєвий шлях.

Колектив Vlasno.info вітає усіх зі святом Водохреща! Заряджайтесь у цей день здоров'ям та позитивною енергією на весь рік! Хай усі ваші добрі бажання обов'язково збудуться!

Читайте також: вінничани занурюватимуться в ополонки на Водохреща під наглядом рятувальників.

Фото: styknews.info, kolovolhviv.top, ua.112.ua


  Vlasno.info   19 січ. 2019 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення