Чи об’єднаються цекрви на Вінниччині?

Чи об’єднаються церкви на Вінниччині?

22 квітня 2015, 17:31

Вінницька єпархія УПЦ КП бажає об'єднання з УАПЦ. Автокефальна церква поки що роздумує

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Чи об’єднаються церкви на Вінниччині?

    Коментарі (1)


Вінницька єпархія УПЦ КП бажає об'єднання з УАПЦ. Автокефальна церква поки що роздумує

З часів здобуття незалежності України вітчизняне православ'я потерпає від серйозного розколу: представники єдиної конфесії опинились поділеними між церквами Московського та Київського патріархатів, а також української автокефальної церкви. Протягом більш ніж двадцяти років голови церков час від часу говорили про злиття, і ось зараз, УПЦ КП і УАПЦ заявили про серйозні наміри об'єднатися.

Київський патріархат, під егідою якого планується об'єднання, висловлює палку підтримку ідеї створення єдиної помісної церкви в Україні:
Чи об’єднаються цекрви на Вінниччині?

– Мрію, щоб в нашій країні була єдина помісна церква. Це буде перший крок для об'єднання України та її народу. Розсіяний нині православний люд нашої Батьківщини має перебувати у лоні єдиної церкви, – висловив свою думку настоятель вінницького храму святих Жон-Мироносець (УПЦ КП) отець Роман (Петрик).

Фактично процес входження однієї церкви до складу іншої розпочався не сьогодні, і навіть на вчора. Тенденція до переходу окремих філій УАПЦ "під крило" КП існує вже доволі давно, а враховуючи, що після смерті митрополита Мефодія УАПЦ ослабла, то возз'єднання може піти їй на користь.
Чи об’єднаються цекрви на Вінниччині?

– Київський патріархат завжди був відкритий до об'єднання з усіма православними церквами країни, тож на даному етапі багато чого залежить саме від автокефальної церкви. Вони мають вирішити, чи хочуть вони майбутнього для своєї церкви, для своєї держави... Тим більше, що дуже багато парафій автокефальної церкви останнім часом перейшло в Київський Патріархат: на Тернопільщині, на Львівщині... - висловився секретар вінницької єпархії УПЦ КП отець Ігор (Сіранчук).

Московський патріархат при цьому вирішив залишитися осторонь та дотримуватися нейтральної позиції щодо єднання двох інших православних церков.
Чи об’єднаються цекрви на Вінниччині?

– Ми не будемо втручатися у справи кожної з цих церков, це їхня особиста справа, – повідав секретар Вінницької єпархії УПЦ КП отець Владислав (Демченко). – Якщо вони бажають об'єднатися між собою, то ми можемо лише підтримати їх у цій ініціативі.

У самій же автокефальній церкві Вінниччини можливе об'єднання поки що не коментують, бажаючи чітко і ясно аргументувати свою позицію та прагнення після архієрейського собору, що відбудеться вже завтра. Тож ми надалі триматимемо руку на пульсі подій.

Коментарі    Оновити список коментарів

Михайло Згар
0 # Михайло Згар 22.04.2015, 19:13
Ні, не з часів незалежності. Це підкинута мулька МП. Річ у тім, що в Київського патріархату були вкрадені (підступно викуплені). Раджу почитати ...kolo.poltava.ua/istoriya/moskovska-mitropoliya- bula-utvorena-na-460-rokiv-piznishe-kiyivskoyi-218 91.html
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення