круглий стіл Чи достатньо бюджетних коштів для лікування онкопатології у населення області? фото

Чи відповідають обласні медичні програми реальним потребам медзакладів з’ясовували громадські експерти

Чи достатньо бюджетних коштів для лікування онкопатології у населення області?

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Чи відповідають обласні медичні програми реальним потребам медзакладів з’ясовували громадські експерти

  адміністратор   Додати коментар


Чи достатньо бюджетних коштів для лікування онкопатології у населення області?

Чи готові депутати внести зміни до існуючих програм та передбачити витрати на обладнання для лікування онкохворих?

Чи готові депутати та державні посадовці до прозорості у сфері закупівель на медичні потреби?

На ці та багато інших «гарячих» запитань шукали відповіді учасники круглого столу «Громадський моніторинг обласних програм для надання онкологічної допомоги населенню Вінниччини».

«Система державних медичних закупівель на місцевому рівні багато років продовжує залишатися корупційною, забюрократизованою, непрофесійною, а відтак неефективною. Результатом закупівель, в яких є ознаки корупційних ризиків, є завищення цін на окремі ліки, зниження якості та об'ємів закуплених ліків, закупівля препаратів, які не є нагально необхідними. Це у свою чергу призводить до погіршення стану хворих, неефективного витрачання бюджетних коштів та фактичного зриву реалізації регіональних цільових бюджетних програм у сфері охорони здоров'я, попри те, що на них з місцевих бюджетів виділяються величезні кошти» – зазначила на початку дискусії експертка Центру громадської активності «РЕЗУЛЬТАТ» Олена Регеша.

За словами Руслани Харковенко, доцента кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров'я, кандидата медичних наук: «На Вінниччині найбільшу смертність серед населення спричиняють серцево-судинні та онкологічні захворювання. Тому не дивно, що в структурі видатків на охорону здоров'я, вони становлять левову частину. Громадські активісти провели моніторинг Обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 р. та Обласної програми «Майбутнє Вінниччини в збереженні здоров'я громадян» на 2016-2020 роки. За результатами аналізу програм та запланованих видатків бюджету, експертами було виявлено, що в бюджеті передбачено виділення десятків мільйонів гривень на закупівлю діагностичного медичного обладнання, але чітко не визначено перелік такого обладнання. Також не враховано, що на сьогодні існує потреба закупівлі не лише діагностичного, а й обладнання для оперативного лікування пухлин у дітей.»

Про хід виконання програми боротьби з онкопатологіями до 2016 р., ефективність використання коштів по програмі та потреби в обладнанні для обласних онкодиспансерів для дітей та дорослих громадські активісти запитали у голови постійної комісії облради з питань охорони здоров'я, соціального захисту та зайнятості населення Ярослава Хребтія та у начальника відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоров'я ОДА Тетяни Бондаренко.

Ярослав Віталійович зазначив, що «комісія облради опрацьовувала Програму на 2016-2020 рр. на відкритих засіданнях, що давало можливість усім внести свої пропозиції. Щодо програм по онкології, то у 2017 р. буде розроблена окрема програма стосовно цієї проблеми, тому ми заохочуємо експертів т а активістів до участі в цьому процесі.»

На запитання Юлії Григи, голови ГО «Філософія Серця», з приводу того, чи в повній мірі відповідає нова Програма реальним потребам медичних закладів, відповідала Тетяна Бондаренко. Зі слів пані Тетяни стало зрозуміло, що «по програмі заплановано на 2016 р. виділити на дитячу обласну лікарню 12 млн. грн. і там передбачені кошти на лікувальне обладнання. Наразі ми зекономили значну частину коштів за допомогою системи публічних закупівель Prozorro, які теж будуть перерозподілені на потреби онкохворих дітей. Також ми маємо отримати позапрограмні кошти, які пообіцяв нам надати губернатор.»

Проте не таку «красиву» картинку в обласному онкодиспансері описала Оксана Турчик, головний редактор видання «Вінниччина медична», на який, нагадаємо, було заплановано виділити в 2016 р. 50 млн. грн з обласного бюджету. Пані Оксана зазначила, що наразі техніка та обладнання в онкодиспансері, в якому лікуються як дорослі, так і діти, виходить із ладу та потребує негайної заміни. Ціна питання – 8 млн. грн., проте, незважаючи на численні звернення головного лікаря Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру до департаменту охорони здоров'я ОДА, кошти на закупівлю найнеобхіднішого, а це нове джерело іонізуючого випромінювання для апарату дистанційної гамма-терапії, досі в обласному бюджеті не знайшлись.

За результатами заходу учасниками було прийнято рішення підготувати листи на обласну раду та облдержадміністрацію щодо необхідності придбання обладнання, яке рятує життя десятками тисяч вінничан. Активісти взяли на себе зобов'язання також підготувати проект рішення обласної ради і спільно з медиками напрацювати зміни до обласної медичної програми.

Захід організовано за фінансової підтримки Програмної ініціативи "Громадське здоров'я» Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту"Місцеві бюджети під контролем громадських і пацієнтських організацій".

ГО "Філософія серця", фото з сайту Вінницької облдержадміністрації


  адміністратор   06 черв. 2016 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення