ісламська культура фото

Вінничан хочуть зацікавити ісламською культурою

Приблизно через рік у Вінниці запрацює українсько-кримськотатарський центр культурного обміну

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінничан хочуть зацікавити ісламською культурою

    Додати коментар

На Вінниччині проживає близько однієї тисячі кримських татар, які переїхали на материк після анексії півострова. Зараз їхня громада об'єдналася та створюють українсько-кримськотатарський центр культурного обміну. Протягом року обіцяють відремонтувати приміщення та облаштувати його. Про це сьогодні розповіли координатори проекту, повідомляє Vlasno.info.

Планують проведення українсько-кримськотатарських вечорів, майстер-класи, курси української та арабської мови, ознайомлення із національними кухнями, суботня та інтерактивна школа, форум-театр, за допомогою якого "програватимуть" проблеми та шукатимуть спосіб їх вирішення. Мета центру: розвіяти міфи про кримських татар та упереджене ставлення до них. У рівних частинах тут буде представлено культуру і кримських татар, і українців.

– Після анексії Криму я відкрив для себе Україну та українців, хочу щоб і українці відкрили для себе кримських татар, – каже координатор проекту Іса Акаєв. – Ми є повноцінно корінними народами України. Завдання нашого центру — відновлювати та використовувати ісламську культуру та об'єднувати кримськотатарську громаду на Вінниччині.
Ескандер Анафієв фото
Ескандер Анафієв (праворуч), фото Людмили Кліщук

Керівник громадської організації "Ветан" Ескандер Анафієв теж каже, що нічого не знав про українців, доки не переїхав на материк.

– Як виявилося, я ще й власну культуру не дуже добре знаю, але наші діти змалечку мають розумітися на рідному та автентичному, мають навчатися спільно та розуміти одне одного, – вважає Ескандер Анафієв. – Є чимало людей, які жодного разу не були у Криму та нічого не знають про кримських татар, є цілий пласт ісламської культури, який нам невідомий. Завдання центру культурного обміну — ліквідувати цей бар'єр, популяризувати доступність наших культур.

Приміщення орендуватимуть на Старому місті, площа його — майже 500 квадратних метрів. Аби відремонтувати та облаштувати приміщення, за попередніми підрахунками, потрібно близько ста тисяч доларів.

Головне фото: hipwee.com

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення