декомунізація фото

Вінницькі громадські активісти перейменовують Комсомольське на Махнівку

На місці Жданівки — Війтівці, замість Чапаєвки – Жидівці

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницькі громадські активісти перейменовують Комсомольське на Махнівку

    Додати коментар


На місці Жданівки — Війтівці, замість Чапаєвки – Жидівці. Такі пропозиції вносять громадські активісти щодо декомунізації Вінниччини.

Пакет законів про декомунізацію було ухвалено Верховною Радою ще 9 квітня, проте суттєвих зрушень в цьому напрямку поки що не видно. Представники Вінницької Громадської Ініціативи "Центр Альернативних Рішень" вирішили дещо прискорити ці процеси та розробили список власних пропозицій щодо змін "радянських" назв населених пунктів області. Свої рекомендації вони представили сьогодні на семінарі у бібліотеці імені Тімірязєва. Наприклад, Жданівку Хмільницького району пропонують перейменувати на Війтівці, Чапаєвку (Погребищенський район) на Жидівці, а Ленінку (Жмеринський район) — на Нові Телелинці. В свою чергу Комсомольське, Комунарівка та Кіровка мають стати Махнівкою, Новими Гулівцями та Золотим відповідно.

– Проект декомунізації є надто важливим. Його реалізації ми чекали понад 20 років, – каже представник вінницької ВО "Свобода" Андрій Вигонюк. – Польща та Прибалтика вже зробили це, наразі наша черга. В багатьох людей виникають з цього приводу перестороги. Злі сили нав'язують думки, буцімто це дорого, не на часі, спричинить якісь повстання, але наслідки відсутності декомунізації ми сьогодні бачимо на Донбасі. Нація ґрунтується на своїй історії, релігії, мові та землі. На Донбасі в людей все це забрали шляхом комунізації. Сьогодні ми маємо думати над тим, яким чином нам не повторити помилки Донецька та вчасно і успішно провести декомунізацію.
декомунізація фото

Розробляючи нові топоніми для населених пунктів Вінниччини, члени "Центру Альтернативних Рішень" послуговувалися міжнародною практикою боротьби із тоталітаризмом.

– Закон про декомунізацію не є вигадкою нашого парламенту, він базується на документах, які були раніше ухвалені ООН, виписаний на основі резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи та декларації Європарламенту. Цими законодавчими актами комуністичний режим несумісний з правами людини та її свободами, – говорить учасник Громадської Ініціативи Юрій Войціцький.
декомунізація фото

"Декомунізатори" детально пояснили присутнім механізми, за якими будь-яке село може "зазвучати" по-новому. Проте, де брати гроші на такі процедури, так і не пояснили.

– Ми хочемо зробити свої пропозиції щодо декомунізації Вінниччини, а саме в одному з її аспектів— перейменуванні населених пунктів. Ми маємо шість місяців на реалізацію цього проекту. Сьогодні у Вінницькій області є 21 населений пункт, що носить "радянську"назву. Враховуючи історію та навколишню топонімію кожного з них, ми розробили свої рекомендації щодо їх перейменування. Взагалі ініціювати декомунізацію назви населеного пункту може будь хто, подавши пропозицію до органів місцевого самоврядування. А та, в свою чергу, після громадських обговорень може відправити цю пропозицію на розгляд до Верховної Ради, – додає пан Войціцький.
декомунізація фото

Зазначимо, що активісти вже відправили свої пропозиції щодо перейменування 21 населеного пункту Вінничини. Vlasno.info й надалі інформуватиме про їх діяльність.

Фото Олександра Сашньова

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення