абітурієнти фото

Вінницьким абітурієнтам змінили правила вступу до вишів

24 червня 2016, 15:19

Цьогоріч абітурієнтам доведеться вступати до ВНЗ за новими правилами, які ввели в 2015 році

Костянтин Церковнюк
Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Вінницьким абітурієнтам змінили правила вступу до вишів

  Костянтин Церковнюк   Додати коментар


Цьогоріч абітурієнтам доведеться вступати до ВНЗ за новими правилами, які ввели в 2015 році, повідомляє кореспондент Vlasno.info.
Серед нововведень: конкурсний відбір один для всіх, подача документів тільки в електронній формі, підтримка абітурієнтів з Криму та Донбасу зі спрощеним надходженням, вступаючи на бакалаврат абітурієнти матимуть можливість подати 15 заяв на 5 спеціальностей. Третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт будуть вибирати з «лінійки» предметів, запропонованих вищим навчальним закладом. Для вступу ж в магістратуру в цьому році також потрібно здавати ЗНО, вступ до «вузів» буде здійснюватися за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей.

Цікаве нововведення є і у держзамовленні. Відтепер держава робитиме замовлення тому навчальному закладі, в який буде подано найбільше документів з найвищим балом ЗНО. Решта вузів залишаться без державних місць.

– Так, для абітурієнтів 2016 відсутня норма про позаконкурсного вступу, тобто всі учасники вступної кампанії будуть проходити конкурсний відбір, – каже директор департаменту освіти і науки Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк. – «Адресність держзамовлення» за новою схемою буде реалізовуватися тільки на денній формі навчання (набір на перший курс) за всіма освітніми рівнями, крім набору на молодшого спеціаліста.

Для вступу ж в магістратуру в цьому році також потрібно здавати ЗНО. Оскільки в цьому році – це просто експеримент, нова норма стосується тільки спеціальності «081 Право».

– Це експеримент,який буде обмежуватись здачею ЗНО з англійської мови тільки для правової галузі. Поки немає держстандарту для інших спеціальностей,тому держава вирішила обмежитись однією галуззю, – пояснює Ігор Дмитрович.

За словами директора Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА, лідером серед місцевих вищих навчальних закладів є Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова. Педуніверситет може похвалитись чудовими перекладачами та вчителями. Випускники політехнічного університету – чудові IT-технологи.

Сьогодні найбільшим попитом користуються IT-ішніки: вони себе реалізують як в Україні, так і за кордоном.

Щодо навчання за кордоном, то Ігор Івасюк зауважив, що не володіє статистичними даними. Однак, припустив, що приблизно з 8 000 випускників десь 100 їде навчатись за кордон.

Чим виправдане нововведення, покаже час. А Міносвіти переконане, що такі зміни доповнять новації попередніх років, коли вводилося "перехресне надходження", завдяки якому абітурієнт має можливість вступити до магістратури або на молодшого спеціаліста за фахом. Зміни покликані зробити навчання студента більш вільним у виборі напрямів свого подальшого розвитку.

Фото: aesiitf.kpi.ua


  Костянтин Церковнюк   24 черв. 2016 Друк Коментарі

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення