ЗНО фото

Горіхи, шоколад, «щасливі» кофтинки та амулети — вінницькі школярі готуються до іспитів

08 травня 2017, 10:44

Державна підсумкова атестація і зовнішнє незалежне оцінювання — це не лише перевірка навчальних досягнень учнів, але й тест на витривалість їх нервової системи

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Горіхи, шоколад, «щасливі» кофтинки та амулети — вінницькі школярі готуються до іспитів

    Додати коментар

Кінець навчального року для багатьох дітей серйозне випробування. Державна підсумкова атестація і зовнішнє незалежне оцінювання — це не лише перевірка навчальних досягнень учнів, але й тест на витривалість їх нервової системи. Досить часто через хвилювання результати іспитів значно гірші, ніж реальні досягнення дітей. Як впоратись із емоціями під час будь-яких іспитів із читачами Vlasno.info поділилась практичний психолог Юлія Короцінська.

За її словами, будь-який іспит для дитини – це стрес. Особливо для молодшого школяра, який ще не вміє достатньо регулювати власний емоційний стан. Хвилювання нерідко відображається у страшних снах, хвилюванні, реакціях організму, порушенням сну та апетиту, болях в животі та головних болях, частому відвідуванні туалету, нудоті тощо.

– Багато в чому реакція дитини залежить від того, як ви її налаштуєте, – каже практичний психолог. – Не варто лякати дитину іспитами та їх наслідками. Просто скажіть, що це означає, приміром, перехід в середню школу, що дитина вже стала старшою, а тому вона неодмінно покаже свої знання на високому рівні. Важливо озвучити віру в дитину.

Юлія Короцінська радить проговорити з дитиною будь-які ситуації. Зокрема, коли вона раптом почне занадто хвилюватися чи все забудеться. Це не означає, що дитина скористається ними, але знання про те, як діяти в критичній ситуації, заспокоїть дитину.

Практичний психолог надала кілька корисних порад, які допоможуть під час іспиту.

1.) Починати випробування краще з легких завдань, завершуючи більш складними. Можна навіть пропустити складні завдання і повернутися до них пізніше, аби не гаяти час.

2.) Якщо починається хвилювання, треба зосередитись на диханні, зробити 10 глибоких вдихів та видихів. Можна також на хвилину подивитися у вікно, випити трохи води. Тобто зробити будь-яку дію, яка не дасть хвилюванню наростати.

3.)
Якщо дитина відчуває, що вона зовсім розгублена або їй погано, вона має звернутися до вчителя, а не мовчки страждати.

4.)
Можна дати дитині якийсь «заспокійливий» амулет на удачу. Наприклад, нехай одягне «щасливу» кофтинку або візьме улюблену ручку, або якусь річ мами чи тата. Це буде нагадувати про близьких та додавати впевненості.

5.)
Важливо, щоб за кілька днів до іспитів в дитини не було сильних емоційних потрясінь. Як позитивних, так і негативних. В неї має бути чіткий розпорядок дня. Вона повинна добре відпочити, бути ситою та відчувати себе комфортно. Фізіологічне виснаження чи незадоволення базових потреб знаною мірою впливають на розумові здібності.

6.) За кілька днів до іспиту можете додати в раціон дитини більше горіхів, сухофруктів, шоколаду – вони активізовують діяльність мозку, поліпшують пам'ять та збільшують загальну енергетичну активність дитини.

7.)
Після іспитів можете зробити дитині невеличкий сюрприз, щоб так би мовити «поставити крапку». Це може бути похід на атракціони, смачна вечеря у родинному колі, невеличкий подарунок та просто теплі слова підтримки та привітання. Дитина повинна відчути, що старалася недарма попри фактичні результати.

Нагадаємо, атовці та жителі тимчасово окупованих територій зможуть дореєструватися на ЗНО.

Фото: znaj.ua

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення