школа фото

У пілотних школах вінницькі малюки граються та роблять компліменти

13 вересня 2017, 08:02

Журналісти Vlasno.info дізнавались, які переваги навчання за новим державним стандартом

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

У пілотних школах вінницькі малюки граються та роблять компліменти

    Коментарі (2)


Журналісти Vlasno.info дізнавались, які переваги навчання за новим державним стандартом

Новий державний освітній стандарт апробовують у 12 вінницьких школах, повідомляє Vlasno.info. Чотири з них беруть участь у пілотному проекті Міністерства освіти та науки, ще вісім — в обласному експерименті.

У обласному департаменті освіти повідомили, що до пілотного проекту МОНу відібрали Агрономічненську загальноосвітню школу І-ІІІ ступеню Вінницького району, ЗОШ І-ІІІ ступеню смт Сутиски Тиврівського району, Калинівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступеню №2 – гімназію та спецшколу І ступеню з поглибленим вивченням іноземних мов №25 у Вінниці.

У кожному з цих закладів навчаються за новим стандартом по два перших класи.

Серед критеріїв, за якими відбирали учасників проекту на державному рівні, – належне організаційно-технічне та матеріальне забезпечення, наповнюваність класів і вік вчителя. Брали в проект лише освітян віком до 50 років.

За словами заступника директора департаменту освіти Вінницької облдержадміністрації Олени Чорної, заявки для участі школи подавали самостійно, на офіційний сайт Міністерства освіти.

Для участі в обласному експерименті, зокрема, відібрали школу №2 у смт Стрижавка Вінницького району, у селі Городківка Крижопільського району, Теплицьку школу №1, школу в Рахнах-Лісових Шаргородського району, Жмеринський ліцей, школу-гімназію №2 у місті Іллінці та школу в Оратові.

Про особливості навчального процесу в пілотних класах розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи Агрономічненської школи Інна Ковалько.

– Кожен день ми починаємо з ранкової зустрічі, – розказує Інна Борисівна. – Діти вітають один одного, роблять компліменти. Так поступово налаштовуються на навчання. У різних ігрових завданнях починають працювати.

Навчання в таких класах відбувається у формі бінарних (наприклад, мова + читання — авт.) та інтегрованих курсів, коли кілька уроків на одну тему поєднують у спільний тематичний курс.

Навчання відбувається переважно в ігровій формі, види діяльності постійно чергуються, застосовують фізкультхвилинки та групову роботу.

– У такій формі дітям набагато легше адаптуватися до навчання в школі, – зауважує Інна Ковалько.

За її словами, на шкільному коридорі для першокласників облаштували центр відпочинку, ігрову кімнату, поклали килимок, на якому діти як і вдома можуть погратись улюбленими іграшками під час відпочинку.

Центри відпочинку чи тиші, як їх ще тут називають, є й у навчальних кабінетах. Тут дитина може сісти чи прилягти на диванчик і про щось помріяти чи почитати книжку.

Для творчих діток у класах облаштували мистецькі центри. Тут діти можуть, приміром, розфарбувати камінчики чи кубики, скласти пазли. У центрі досліджень для дітей встановили мікроскопи й глобуси. Тут із задоволенням проведуть час маленькі науковці.

Для батьків у кабінетах розмістили центр повідомлень. Тут вони можуть знайти всю актуальну інформацію про навчальний процес, побачити, що робила дитина на уроці.

За словами Інни Ковалько, до школи учні перших класів ходять без портфелів. Домашні завдання їм не задають. А всі необхідні речі діти зберігають у спеціальних комірках, облаштованих у класах. Тут діти можуть залишити свої підручники, олівці, інше навчальне приладдя.

Заступник директора зізнається, перелаштуватися на таке навчання молодим вчителям легше. Тому й відбирали до проекту педагогів до 50 років.

Фото: nkmetka.gov.ua

Коментарі    Оновити список коментарів

Юля
0 # Юля 13.09.2017, 17:20
Скоро настане той час, коли в нас не залишиться фізиків, хіміків чи математиків. Інтегровані курси не дають глибини знань, не навчають дітей системності у роботі і взагалі- роботи. Діти зараз не читають, все за них роблять батьки. При гарному обладнанні кабінетів, наданні комфорту, будь-яка дитина навчатиметься краще, особливо тоді, коли її привчити працювати і навчити ставити собі цілі та завдання, бачити шляхі їх досягнень і мати мотиви. Саме цього мають навчити дітей. Тут важливе їх доросле соціально-відповідальне мислення та розуміння.А що можуть дати багато молодих учителів, які й самі навчалися у не дуже престижних педвузах, не мають власних дітей та досвіду роботи з ними? У школу йдуть, бо хороший соцпакет і велика відпустка, та й зарплата гарантована і наразі більша, ніж у багатьох не у бюджеті.А на якість засвоєння матеріалу учнями - байдуже .Вчителів потрібно берегти тих, у кого діти при здачі ЗНО мають кращі бали та стимулюють дітей до вивчення предмету.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Юля
0 # Юля 13.09.2017, 17:01
Дивуюся оптимізму і заангажованості та стариотипному міркуванню влади про те, що після 50-ти вчителі вже не можуть пристосуватися. Який брєд сивої(пардон- Чорної) кобили! У силу обставин приходиться іноді сидіти в класі супроводжуючи дитину з інвалідністю. Мені близько 50-ти. І я себе постійно ловлю на думці, що, прочитавши всього 1 раз параграф, я пам'ятаю значно більше дат, розумію краще причини і наслідки та можу більш мотивовано пояснити те, що якось пояснюють найкращі учні в класі,відмінники. Взагалі після становлення незалежності діти стали вчитися значно гірше.Про це мені розповідають учителі ВУЗів, які навчалися у радянську епоху.Рівень сучасних студентів часто не кращий від рівня знань ПТУшника....Дочка мого однокласника(дуже гарно навчався), одна з дуже небагатьох, хто дійсно навчався, постійно шукав відповідні матеріали у бібліотеках, вигравала олімпіади. А після вступу у КПІ змушена була брати репетитора, бо програми там навіть близько не співвідносяться зі шкільними.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення