video-vlasno

Депутатська забудова: кому дозволено будуватися біля кладовища?  

05 травня 2017, 12:05

Донедавна у вінничан ще жевріла надія, що «Спартак» таки реанімують, відбудують і повернуть їм. Однак сталося інакше

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Депутатська забудова: кому дозволено будуватися біля кладовища?  

  адміністратор   Коментарі (1)



Зруйновані стіни, в яких завиває вітер... Це залишки колись спортивного комплексу «Спартак» в мікрорайоні Корея. Ще якихось 20 років тому тут працювали секції боксу, тенісу, легкої атлетики та лижного спорту. У «Спартаку» навіть був пункт прокату бігових лиж для бажаючих покататися узимку по Лісопарку. Із початку 2000-х будівля потихеньку гниє та ржавіє від негоди. Її стіни та дах, що колись були комфортними спортзалами, поступово руйнуються. Охоронець комплексу каже, що в серпні дах ще був, а за зиму обвалився. 
спортивний комплекс "Спартак" у Вінниці фото

Донедавна у вінничан ще жевріла надія, що «Спартак» таки реанімують, відбудують і повернуть їм. Однак сталося інакше. Про це дізнаємося з уст Володимира Лазаренка, заступника деректора департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю.

– Влада довела спортивний комплекс до зруйнування,але саме страшне в тому, виконавчий комітет надав дозвіл на розробку документації для того,щоб забудовник міг будуватися. 
Володимир Лазаренко фото
Володимир Лазаренко


Влада, це ті, що були. Тобто попередники. А ті, що прийшли - живуть по-новому, і «Спартаку» вони приготували нове життя. Радше переродження. Руїни знесуть, а на його місці зведуть житловий комплекс Грінс, який претендує називатися елітним у чарівній зеленій зоні. А міський лісопарк стане прибудинковою територією.
спортивний комплекс "Спартак" у Вінниці фото

Земля, на якій стоїть «Спартак», в оренді у приватного підприємства «ФІРМА-АКЦЕНТ». Приватники тут немов навмисно нічого не робили, очікуючи, коли ж нарешті усе розвалиться , і можна буде скористатися ділянкою. Нині тут планують комплекс із трьох шестиповерхівок попри зовсім інше цільове призначення землі. 
спортивний комплекс "Спартак" у Вінниці фото

Обуренню громади немає меж. Чекали, що незабаром влада таки візьметься за відновлення «Спартака», натомість почули про забудову.
Активісти побоюються, що будівництво житлового комплексу призведе до повного знищення місцевої зеленої зони.

А тим часом Міська рада організовує громадські слухання для того, аби начебто порадитися із народом, а насправді, кажуть активісти, аби зібрати потрібну кількість голосів ЗА будівництво.

То ж повідомляти населенню про зібрання чиновники не надто поспішають. Вінничани дізнаються про слухання випадково.

Захід відбувається майже таємно. За принципом: менше інформації – менше невдоволених. Але хитрий маневр чиновникам та забудовнику не вдається. Громадські активісти добиваються, аби слухання визнали не легітимними.

Мешканці мікрорайону обурюються, чому міська влада віддає ділянку та спорткомплекс, а не відбудовує його? Адже у мікрорайоні завжди був дефіцит садочків, шкіл, закладів дитячого розвитку та спорту.

Обурена вінничанка Тетяна, каже , що аби розвести троїх дітей на секції їй приходиться їздити в різня райони міста. 
вінничанка Тетяна фото
Тетяна


У департаменті комунікацій з громадськістю погоджуються, так проблема є, а гарного господаря у спорткомплексу немає. Тож благих намірів міської влади нам так і не вдалося з'ясувати.

Знаходимо «Азимут-Транзит» у державно реєстрі міністерства юстиції. Цікаво, що за кведами, тобто, за видами діяльності фірма займається торгівлею та вантажними автомобілями, і аж ніяк не будівництвом. Тобто цілком ймовірно, що «Азимут-транзит» планує стати лише черговим посередником у майбутній схемі, оскільки землю у міста орендує інша компанія - ТОВ «Фірма-Акцент», яка УВАГА! належить депутату міської ради Олександру Дану. До речі - «Фірма-Акцент» за видом діяльності також займається не своєю справою. У державному реєстрі вона надає послуги готелям, ресторанам та салонам краси, але точно не будує.

Отже бенефіціарний власник орендатора ТОВ «Фірма-Акцент»- депутат міської ради Олександр Дан. Втім депутатський мандат зовсім не заважає, а радше допомагає йому порушувати українське законодавство знову і знову. Адже окрім іншого цільового призначенні землі, є ще одна перепона для забудови. Територія знаходиться в санітарній зоні, бо поряд розташоване кладовище.

Згідно із статтею 114 Земельного кодексу в межах санітарно-захисних зон забороняється будівництво житлових об'єктів, об'єктів соціальної інфраструктури та інших об'єктів, пов'язаних з постійним перебуванням людей.

Пан Віталій вже давно добивається, аби з його ділянки, що неподалік цвинтаря, зняли обмеження санітарної зони. Чоловікові не дозволяють будувати тут навіть хліва.

– Мою будівлю включено в санітарно-захисну зону п'ятого класу шкідливості. Півтора року я веду переписку мером нашого міста і жодного разу він не поставив свій підпис під жодним зверненням який я йому надавав, – каже пан Віталій. 
вінничанин Віталій фото
Віталій

Він не може розширити своєю хатину на кілька метрів, бо цього не дозволяє закон. А от звести цілий житловий комплекс виявляється можна! Але не всім, звичайно! Лише депутатам.

У міській раді санітарні обмеження також підтверджують.

Тільки чомусь міська влада вибіркова у своїх вимогах до тих, хто має дотримуватися норм закону? Трохи погугливши в мережі інтернет, з'ясовуємо депутат Олександр Дан вже був причетний до інших скандальних забудов. То ж маємо з'ясувати, хто та на яких підставах дав дозвіл на будівництво житлових будинків поряд із цвинтарем. В Державній архітектурно-будівельну інспекції міста Винниці традиційно навіть розмовляти не хочуть. Обіцяють передзвонити. Ані сьогодні, ані завтра і навіть за тиждень відповіді нам так і не надали.

Тож очевидно, що міські чиновники уникають даної теми, бо просто не мають, що відповісти на запитання, чому порушують закон, чому дурять людей, та чому дбають лише про власні кишені та інтереси.

Кореспондент: Анастасія Клименко
Оператор-монтажер: Сергій Вишньовський


  адміністратор   05 трав. 2017 Друк Коментарі

Коментарі    Оновити список коментарів

Марина
-7 # Марина 05.05.2017, 16:48
Я поражаюсь, вам не фиолетово, что там будут строить? Радуйтесь, люди! Лучше чтоб там были заброшенные дома и мусорка? Берите стройте свои спортплощадки. Человек, у которого есть деньги и хочет что-то построить ничего вам не должен. Вам больше нечем заняться, кроме как возмущаться? Идите работайте..
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення