Боротьбу з браком кадрів, лісовими пожежами та безгрошів'ям у лісовій галузі Уряд вирішив відкласти доти, доки не вирішать принципового питання – здавати ліс у концесію чи ні.

Усі українські лісові господарства хочуть віддати приватникам**

29 листопада 2017, 11:44

Боротьбу з браком кадрів, лісовими пожежами та безгрошів'ям у лісовій галузі Уряд вирішив відкласти доти, доки не вирішать принципового питання – здавати ліс у концесію чи ні.

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Усі українські лісові господарства хочуть віддати приватникам**

  адміністратор   Коментарі (1)


Коли 4 липня цього року Уряд схвалив пропозицію Мінекономрозвитку рішення щодо передачі лісових господарств до концесії (право тимчасового використання приватними суб'єктами господарювання), лісівників вкрай обурили такі «накидання оком» на тисячі гектарів лісу по всій країні. Концесія передбачає виведення лісових угідь з державної власності, що вбиватиме лісову галузь та призведе до безконтрольних вирубок, кажуть експерти.

Цікаво, що варіант масштабної концесії українських лісів навіть не обговорювався ані владою, ані громадами, навіть експертними середовищами. Проте, здається, Мінекономіки вирішило не перейматись із залученням всіх зацікавлених сторін, та одноосібно розв'язало цей «гордіїв вузол», постановивши: всі лісгоспи (та, очевидно – ліси) повинні із часом бути передані під управління приватному капіталу.
Вінницькі лісівники теж б'ють на сполох і переконують – ліс має бути лише державним.

-  Ліс нарощується протягом 100 років і його основна цінність не економічна, а екологічна. І цю цінність повинна зберегти держава. При передачі його до рук підприємливих приватників, ми наражаємось втратити значущий екологічний захист. А потім, аби відновились насадження, пройдуть століття, - коментує заступник начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агенства лісових ресурсів України Петро Юрченко.


Звістка про майбутню передачу всіх лісгоспів привела в ступор не лишень працівників лісової галузі, а й фракцію «Об'єднання «Самопоміч» у Вінницькій обласній раді. Був розроблений проект звернення до Уряду про недопущення передачі у концесію державних лісогосподарських підприємств. Фракція «Самопомочі» сподівається на підтримку цього звернення усім депутатським корпусом облради.


- Логічно було би припустити, що таким чином значно зросте ефективність лісової галузі та в цілому щодо захисту українських лісів відбудуться позитивні зміни. Проте, таке припущення насправді залишає без відповідей масу складних питань, пов'язаних із функціонуванням економіки лісокористування, кадровим забезпеченням, контролем за діяльністю, податковими механізмами тощо. Мінекономрозвитку намітило собі завдання – ліквідувати 333 державних лісогосподарських підприємства. Із цієї кількості лісгоспів Держлісагентства – 95 є «бюджетозалежними» Півдня та Сходу країни, де ще із 2016 року припинено бюджетне фінансування і ситуацію там можна оцінити, як катастрофічну. Тому можна обґрунтовано припустити, що вказані лісгоспи за умов запровадження масової концесії залишаться на «шиї» держави, а найкращі підприємства галузі будуть передані в концесію, - коментує ініціатор звернення, депутат Вінницької обласної ради Ігор Хміль.


Зміни, які запропонувало Мінекономрозвитку є вкрай дискусійними. Тому реформаторам варто ще попрацювати, перед тим, як вирішувати хто буде мати право власності на ліс.


** - на правах реклами


  адміністратор   29 лист. 2017 Друк Коментарі

Коментарі    Оновити список коментарів

Юля
+2 # Юля 30.11.2017, 08:19
Право власності на ліс мають усі громадяни України і віддавання лісів позбавляє їх можливості безперешкодного користування спільним майном! Це недопустимо! Тоді вже й землі під автошляхами віддати у концессії- хоча вони не можуть належати будь-кому , бо знову ж таки, забирають права громадян! Грати всіх псевдореформаторів і вимагати уже зараз розслідування їх злочинної діяльності на шкоду державі!
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення