круглий стіл щодо переселенців у Вінниці фото

Переселенців на Вінниччині «адаптують» громадські активісти та прозорі офіси

23 липня 2016, 12:03

У Вінниці під час тематичного круглого столу обговорили проблему соціальної адаптації внутрішніх переселенців з Донбасу та Криму

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Переселенців на Вінниччині «адаптують» громадські активісти та прозорі офіси

    Додати коментар


У Вінниці під час тематичного круглого столу обговорили проблему соціальної адаптації внутрішніх переселенців з Донбасу та Криму, повідомляє кореспондент Vlasno.info з місця події.

– Нам важливо, щоб на нас дивилися не як на баласт, а як на резерв, який може підсилити територіальні громади,  описав мету зустрічі медіаксперт Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, переселенець Валерій Кочуєв.  Проблеми внутрішньо переміщених осіб досі не вирішені, вони відходять на другий план, як на другий план у Європі відходить тема України.

Невирішеності "переселенської" проблематики, на переконання пана Валерія, свідомо чи несвідомо сприяють вітчизняні ЗМІ. Вони, за його словами, приділяють замало уваги людям, що вимушені були покинути власні домівки через війну, а інколи і відверто показують їх не у найкращому світі.

– Тематиці внутріщньо переміщених осіб за статистикою присвячується приблизно 1% матеріалів,  промовив він.  Інколи з цих матеріалів складається враження, що переселенці — це зло, яке заважає жити місцевим жителям. Ця стигматизація досі присутня у вітчизняних ЗМІ.

Однак, як зауважили учасники заходу, не зважаючи на недостатню увагу до переселенців на загальнодержавному рівні, у Вінницькій області (де їх понад 17 000) ситуація із їх адаптацією краща, ніж в середньому по Україні.
Володимир Кіпень фото

– У Вінниці діяльність органів влади більш системне, – наголосив голова ГО "Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу", викладач ДонНУ Володимир Кіпень. — Функціонування прозорих офісів знімає багато "паперових" проблем.

Серйозно допомагають вимушеним переселенцям на Вінниччині і представники громадськості. При чому не тільки матеріально, але і психологічно.
Алла Студілко фото

– Коли в березні 14-го року до нас приїхал перші переселенці – кримські татари, ми одразу прийшли до них, - розповіла голова ГО "Джерело надії" Алла Студілко.  Особливо важко було з дітьми, які не розуміли, що відбувається. Нашим психологам навіть довелося вивчати Коран, щоб допомогти їм. Тепер же в нашій організації вже працють "нові вінниччани", що прибули до нас з тимчасово окупованих територій.

Налогодження співпраці представників місцевої громади із своїми новими земляками відбувається і у звротньому напрямку.

– Процес нашої адаптації вже пішов,  сказала представниця громадської організації переселенців на Вінниччині "Спільна справа" Світлана Дмитриєва.  Ми "купкуємося", спілкуємося один з одним. А на курси англійської мови, які ми влаштували, ходять не лише діти "нових вінничан", а і корінних також.

Зазначимо, що всього в Україні зареєстровано понад 1 мільйон 700 тисяч внутрішньо переміщених осіб. За даними, наведеними професором Кіпенем, це 1/30 всіх переселенців світу.

Фото Олександра Сашньова

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення