проект «Школа ветерана» фото

З вінничан хочуть зробити бійців, як в Ізраїлі

25 липня 2016, 17:58

Ветеранів АТО хочуть залучити до оборони Вінниччини, а звичайних громадян навчити виживати у надзвичайних ситуаціях

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

З вінничан хочуть зробити бійців, як в Ізраїлі

    Додати коментар


Ветеранів АТО хочуть залучити до оборони Вінниччини, а звичайних громадян навчити виживати у надзвичайних ситуаціях, повідомляє Vlasno.info.

Відповідний проект «Школа ветерана» під час засідання постійної комісії з питань учасників АТО, бойових дій, Революції Гідності, волонтерського руху та зв'язків з громадськістю представила громадська організація «А-Веста».

– Ми хочемо зробити конкурентоспроможних оборонців з числа ветеранів АТО. Адже люди, які воювали, у мирному житті часто не можуть знайти собі місця. І не задіювати їх – неправильно. Адже це – активні, досвідчені, мотивовані люди. Якщо їх долучити до територіальної оборони області, це підвищать їх самооцінку і роль у суспільстві, – пояснює голова правління громадської організації Лариса Полулях.
проект «Школа ветерана» фото
проект «Школа ветерана» фото

Крім того, за словами ініціаторів проекту, серед жителів міста наразі спостерігається надзвичайна безпечність. Люди не вміють надавати допомогу один одному та не бачать ризиків довкола себе.

– Коли ми займаємось з цивільними, я навчаю їх, як вижити, що робити, коли людина знаходиться у зоні бойових дій, окупації. Для дітей – одна програма, для жінок – інша, для чоловіків – ще інша. Починаючи від гігієни і закінчуючи тим, як поводити себе в полоні, – розповідає інструктор проекту Андрій Ліпський. – Свого часу я служив у народній армії Ізраїлю. Сімдесят відсотків її успіху її – це підготовка простих жителів, те ж саме ми хочемо зробити тут. Основне завдання їх підготовки – виживання: виживи спочатку сам, а тоді вже рятуй іншого. Також до навчання входить поводження з небезпечними предметами. І третє - пошук безпечного укриття та виживати в умовах природи.
проект «Школа ветерана» фото
проект «Школа ветерана» фото

Цивільним необхідне навчання, щоб вміти поводитись у надзвичайних ситуаціях. Адже, за словами інструктора, у Вінницькій області наразі багато зброї. При цьому незрозуміло якої саме і скільки.

– Ми не можемо це зупинити, але можемо через навчання убезпечити цивільних, – каже Ліпський.

Крім того, за оцінкою Ліпського, більшої підготовки потребує і батальйон територіальної оборони Вінниччини.

Весною у Гайсині я навчав бійців батальйону територіальної оборони. М'яко кажучи, ці люди не готові зовсім. Коли я сказав про це комбату, він мені не повірив. Щоб довести йому, кажу: став біля умовного стратегічного об'єкту сотню бійців. Ми з двома товаришами серед білого дня захопили цей об'єкт. Ще один стратегічний об'єкт - міст - ми умовно підірвали два рази. Людей можна навчати більш професійно і це не такі великі гроші.
проект «Школа ветерана» фото
проект «Школа ветерана» фото

Загалом, за словами організаторів, програма багатопрофільна і спрямована на поліпшення суспільної безпеки, зниження соціального напруження та розробку нових методів і підходів до військово-патріотичного виховання. Адже до навчань планують залучати і молодь з числа школярів.

До цього часу протягом року організатори втілювали проект власними силами та коштами. Здебільшого, залучали молодь.

Депутати під час комісії вирішили долучити цю програму до «Обласної комплексної цільової програми підтримки учасників антитерористичної операції, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції на 2016-2018 роки».

Записатися на навчання можна буде з осені. Додатково інформацію організатори поширюватимуть у соцмережах та з допомогою флаєрів на вулицях міста.

Фото надане Ларисою Полулях

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення