євро фото

На Вінниччині грант у розмірі 358 тисяч євро розподілили між фірмами-переселенцями

29 липня 2016, 18:25

У конкурсі бізнес-планів для переселенців визначилися переможці

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині грант у розмірі 358 тисяч євро розподілили між фірмами-переселенцями

    Додати коментар


У конкурсі бізнес-планів для переселенців визначилися переможці, повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Проект ЄС під назвою "Центр адаптації переселенців та підприємців із зони АТО і Криму у Вінницькій області" визначився із учасниками, які отримають грантові кошти. З 39 поданих заявок 25 бізнес-планів отримали підтримку на суму 5 млн. 200 тис. грн. З початку серпня гроші мають розподілитися між бізнесменами з числа переселенців та покрити їхні витрати на придбання техніки.
Валерій Нікітюк фото
Валерій Нікітюк


Керівник проекту Валерій Нікітюк розповів про умови, за яких проходив конкурс:

— Переможців серед підприємців визначала комісія з 9 чоловік, до якої входили як представники від Європейського союзу, так і представники громадськості. Вибір був дійсно вражаючий, оскільки ми мали справу не тільки зі стартапами, а й з компаніями, які тривалий час працювали на українському ринку, — повідомив чоловік.
прес-конференція щодо переселенців у Вінниці фото

За його словами, в результаті конкурсу пріоритет отримали переселенці, які гарантували створення нових робочих місць. Таким чином в межах проекту роботу отримають не менше 127 чоловік.

Наприклад ФОП "Котик", яке займається виготовленням сільськогосподарської продукції, отримало грант у розмірі 348 тис. грн. Підприємство має забезпечити роботою 7 людей, однак не збирається на цьому зупинятися.
Ігор Котик фото
Ігор Котик


— Зараз ми вирощуємо пшеницю на ділянці 80 гектарів, — розповідає переселенець з Донецька Ігор Котик. — Однак, в майбутньому я планую виділити гектар під ягідництво. Якщо поступово переходити до цього напрямку, то за 5 — 7 років можна забезпечити роботою мінімум 120 чоловік.

Сам Ігор народився на Вінниччині. Чоловік переїхав до Донецька у 1985 році, вирощував овочі. Після окупації повернувся до села Яришівки Тиврівського району, де мав землю й розпочав справу з нуля.

Спектр видів діяльності, які представляють переселенці, дуже широкий: від хімічної продукції й пошиття одягу, до викладання іноземних мов.

Олександр Грищенко з Севєродонецька рівно два роки тому переїхав на Вінниччину. Чоловік через окупацію був змушений перевезти підприємство "Пірена" до Якушинців Вінницького району. Він також опинився в числі переможців проекту, отримавши компенсацію в розмірі 348 тис. грн.

Підприємець виготовляє засоби пожежогасіння та протипожежне обладнання. Зараз його грант піде на запуск нового обладнання для швейного цеху.
Олександр Грищенко фото
Олександр Грищенко

— Наш склад з технікою знаходився в окупованому Луганську, на щастя, все обладнання, попри несприятливі умови, вдалося вивезти, — розповів Олександр.

Остаточно проект припиняє роботу 26 грудня цього року, коли мають бути закриті всі фінансові зобов'язання між підприємцями і грантодавцями.

Нагадаємо, що нещодавно у Вінниці відбувся круглий стіл, присвячений проблемі соціальної адаптації вимушених переселенців.

Головне фото: dengi.ua, фото Богдана Новака

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення