вино фото

На Вінниччині в музеї вина можна буде дегустувати «експонати»

21 березня 2017, 08:01

З Ямполя хочуть зробити туристичний центр півдня Вінниччини

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

На Вінниччині в музеї вина можна буде дегустувати «експонати»

    Додати коментар

У райцентрі Ямпіль цього року планують відкрити два сучасні музеї — археології та музей вина. Про це кореспонденту Vlasno.info. Розповіла перший заступник голови райдержадміністрації Людмила Майорова.

Обидва музеї мають бути сучасними, в європейському стилі, з використанням інтерактивних технологій. До Ямполя мають приїхати спеціалісти, які їх проектуватимуть.

– Як воно буде ще не знаємо, але самі очікуємо чогось незвичайного. Щодо виноградарства, то ми уже років п'ять виношуємо ідею такого музею. Раніше весь Ямпільський район займався виноградарством. Але у 80-ті роки, коли був сухий закон, їх усі вирізали і наш район залишився ні з чим. А у нас і вино робили, і виноград продавали, і саджанці, – пригадує посадовиця.

За словами Людмили Олександрівни, у музеї розповідатимуть історію виноградарства на Ямпільщині, також будуть рецептури вина. Більше того, у музеї можна буде придбати вино для себе.

Музей археології буде присвячений стародавнім пам'яткам, які були знайдені на території Ямпільщини під час розкопок.

– Ідея створення другого музею належить нашому начальнику відділу культури і туризму Віктору Замишляєву. Все скіфське золото, яке у нас знайшли, знаходиться у Вінниці у краєзнавчому музеї. Нам сказали, що макети можуть передати нам, але потрібен музей, де їх можна було б розмістити, – розповідає Людмила Олександрівна.

Як розповів сам Віктор Замишляєв, в центрі експозиції музею археології буде реконструкція поховання сарматського царя Інесмея.

– Хочемо зробити не сільський музей, а сучасний, європейський, щоб у ньому дійсно було цікаво знаходитись. Як виглядатиме ще не знаю. Чекаємо спецалістів, вони і запропонують свої ідеї, – каже Замишляєв.

Музеї створюватимуться на грантові кошти, які є частиною проекту. Крім них планується створення Центру розвитку туризму. Також - сайту, на якому буде інформація про садиби, готелі, кафе.

– Щороку у нас проходить чимало цікавих заходів — фестиваль "Мамину сорочку пригорну до серця" у Клембівці, щорічний пленер скульпторів у Буші "Подільський оберіг". У Довжку місцевий майстер проводиться для дітей майстер-класи по гончарству. Крім того, ми хочемо цього року започаткувати пленер художників у селі Оксанівка. Вже є домовленість з митцями орієнтовно на кінець липня-початок серпня. Мають приїхати художники зі Львова, Чернівців, Вінниці, Одеси. Такі заходи проводяться постійно, але загальної картинки для туристів немає ніде, – розповідає Людмила Майорова.

Крім цього на сайті будуть також туристичні маршрути по району: одноденні, дводенні, тижневі.

– Також плануємо зробити оглядові майданчики на березі Дністра, щоб можна було помилуватися річкою, сфотографуватися, – каже посадовиця.

За її словами автобусні маршрути з Ямполя до туристично привабливих сіл району уже є, тому добратися туди не буде проблемою.

Фото: pinterest.com

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення