шталаг у Вінниці фото

Німці дали вінничанам 37 тисяч євро, аби віднайти правду про концтабір військовополонених

11 травня 2017, 18:05

Вінницькі студенти досліджуватимуть архівні документи Німеччини та України про концентраційний табір військовополонених радянських солдат, який розташовувався свого часу на вулиці Чехова у Вінниці

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Німці дали вінничанам 37 тисяч євро, аби віднайти правду про концтабір військовополонених

    Коментарі (1)


Вінницькі студенти досліджуватимуть архівні документи Німеччини та України про концентраційний табір військовополонених радянських солдат, який розташовувався свого часу на вулиці Чехова у Вінниці, передає Vlasno.info.

Табір існував у період із жовтня 1941 року до вересня 1943-го. За статистикою, яку вели у Вермахті, там тримали близько 20 тисяч радянських солдат. У 2008 році рештки перепоховали. Частину – на вулиці Київській (Меморіал Слави), частину вивезли до Славути Хмельницької області. Розкопали тоді близько трьох тисяч солдатів.

Студенти Інституту історії, етнології і права Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського та автори проекту кілька разів відвідають Німеччину, де ознайомляться із роботою тамтешніх істориків, музеїв, громадських організацій із згаданої тематики, а німецька делегація здійснить візит у Вінницю.
Таїса Гайда фото
Таїса Гайда

– На фініші у нас має вийти переносна тематична музейна виставка, – ділиться планами керівник ГО "Народний майдан Вінниччини" Таїса Гайда. – Ця тема варта переосмислення, оскільки і зараз у нашій країні така ситуація, що маємо чимало полонених: ставлення до них теж варто переглянути.

Проект носить назву «Повернення в колективну пам'ять суспільства забутих груп жертв ІІ Світової війни Вінницького регіону – Шталагу № 329». Втілюватимуть його протягом трьох років. Із обласного бюджету почерпнуть 42 тисячі гривень, ще 37 тисяч євро дає німецький фонд "Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє".

Студенти зможуть доторкнутися до архівних документів, поспілкуватися із живими свідками тих подій.
Павло Кравченко фото
Павло Кравченко

– Це буде неоціненна практика для наших студентів, – каже кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського Павло Кравченко. – Роботи майже непочатий край. Російський архів для нас закритий, однак шукатимемо інформацію у архівах області, Галузевому архіві СБУ тощо. Сподіваємося, що вдасться зв'язати у єдине ціле окремі події, що відбувалися свого часу у нашому регіоні.

Нагадаємо, у Вінниці також розпочали втілювати грантовий проект, де досліджуватимуть вбивства нацистами психічно хворих людей — 20 ящиків задустованих справ чекають, аби відкрити свої таємниці у Державному архіві Вінницької області.

Головне фото: Вікіпедія; фото Людмили Кліщук

Коментарі    Оновити список коментарів

бов
0 # бов 11.05.2017, 18:29
У мене є список і план розташування могил померлих на Чехова. zkk56@ukr....
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення