лікарі фото

Об’єднані громади Немирівщини платитимуть за навчання майбутніх лікарів

13 серпня 2017, 14:25

Цього тижня Немирівська райрада одноголосно проголосувала за програму місцевих стимулів для лікарів первинної ланки

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Об’єднані громади Немирівщини платитимуть за навчання майбутніх лікарів

    Додати коментар


Цього тижня Немирівська райрада одноголосно проголосувала за програму місцевих стимулів для лікарів первинної ланки. Чиновники сподіваються, що таким чином лави немирівських медиків поповняться «молодою кров'ю», повідомляє кореспондент Vlasno.info.

Через низьку зарплату, надмірне навантаження, і велику кількість паперової роботи кваліфіковані спеціалісти, особливо молодь, тікає з комунальних закладів охорони здоров'я, а керівники установ не мають механізмів впливу на працівників.

Наразі у тільки у Вінниці для лікарів сімейної медицини є 40 вакансій. Втім, на середину літа лише одна людина поки що подала заявку. Представники департаменту охорони здоров'я Вінницької міськради зауважують, що за допомогою муніципальних доплат можна було б впливати на працівників, аби вони хотіли працювати.

Однак, в районах такі програми для працівників закладів охорони здоров'я первинної ланки вже діють. Наприклад, Немирівська райрада в четвер 10 серпня продовжила районну «Програму місцевих стимулів для лікарів загальної практики — сімейної медицини та молодших медичних працівників з базовою медичною освітою» на 2017-2019 роки. Її розроблення і прийняття, за словами немирівських чиновників, зумовлено передусім необхідністю поліпшення умов проживання та підвищення матеріального стану медичних працівників ПМСД в районі.

— Немирівські обранці проголосували одноголосно за цю програму. — коментує депутатка райради Віра Гетьман, — Зазвичай, соціально важливі питання не проходять повз нашу увагу. Так і в четвер всі 25 присутніх депутатів віддали власні голоси за програму.
Немирівський центр ПМСД фото

Її бюджет поки що складає 38440 грн., які компенсуватимуть витрати для сільської молоді на укладання договору з Вінницьким національним медичним університетом імені М.І.Пирогова. на цей час програмою скористалися двоє осіб.

— У попередні роки фінансування здійснювалося райдержадміністрацією з районного бюджету, але з цього року планується перенести витрати на баланс територіальних громад. — пояснює в.о. начальника відділу з питань сім'ї, молоді та спорту Немирівської РДА Максим Костенко.

Поки що укомплектованість лікарськими кадрами Немирівщини складає близько 70%, а питома вага лікарських амбулаторій, в яких взагалі відсутні лікарі, становить 25%. Програма, прийнята райрадою передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на вирішення проблем із забезпеченням житлом медичних працівників ПМСД, а також різних доплат, які впливатимують на матеріальний медиків та дадуть змогу працевлаштувати тих, хто має вищу та середньою освітою після закінчення ВНЗ.

Головний лікар Немирівського центру ПМСД Василь Божко наголосив, що ця потреба дійсно обґрунтована:

— Ми були одні з перших, які запропонували району цю програму. Згідно з нею місцеві амбулаторії, які мають потребу в лікарях, фінансуватимуть навчання студентів з власних бюджетів, — запевнив Божко.

Звісно, що оплата навчання не єдиний пункт програми, яка передбачає матеріальні стимули та забезпечення житлом, однак, поки що охочих скористатися нею не настільки багато.

Відомо, що за кошти району зараз навчаються двоє студенток з Немирівщини, одна з яких наразі перейшла на інтернатуру, а інша на четвертий курс університету. Друга учасниця програми походить з Райгородка Немирівського району, але роботу їй запропонували в Ситковецькій амбулаторії. В об'єднаній територіальній громаді запевнили, що питання фінансування навчання мають вирішити на наступній сесії у вівторок 15 серпня. З іншого боку, договір не передбачає чітких гарантій того, що після закінчення навчання молода лікарка має працювати саме в Ситківцях. А тому в керівництва громади є певні побоювання, що з такою ж ймовірністю студентка може опинитися у рідній для неї Райгородській амбулаторії.

Vlasno.info уважно слідкуватиме за перебігом подій навколо цього питання й інформуватиме читачів про подальші кроки немирівської влади в стимулюванні медичної галузі району.

Нагадаємо, що мешканці трьох сіл у Тиврівському районі можуть залишитися без єдиного лікаря.

Головне фото: "Наш День"

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення