Німецький експерт поділився з вінничанами досвідом побудови енергоефективних будинків

«Життя без комунальних платежів» - у Вінниці пройшов енергоефективний форум

18 лютого 2019, 08:03

Німецький експерт поділився з вінничанами досвідом побудови енергоефективних будинків

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

«Життя без комунальних платежів» - у Вінниці пройшов енергоефективний форум

    Коментарі (2)

У Європі та світі набирають популярності енергоощадні технології та будинки з наближеним до нуля споживанням первинної енергії. Щоб наблизити Вінницю до впровадження енергоефективного будівництва, експерти, забудовники, архітектори та всі, кому цікава така тема, зібрались на перший Вінницький форум по енергоефективному будівництву, повідомляє Vlasno.info.

Форум відбувся 16 лютого в HUBi «Місто змістів», серед запрошених гостей були представники місцевої влади, вінницькі експерти та головний гість – Флоріан Ламаєр – німецький експерт енергоефективного будівництва. Спікери розповіли про проблеми енергетики в Україні та Вінниці, способи впровадження енергоощадних технологій та побудову якісних енергоефективних та пасивних будинків.

– В 2017 році розроблено програму розвитку енергозбереження та екології в області. Це ініціатива від активістів і бізнесу спрямована на те, щоб концентрувати всі розумні ідеї та технології, які ще не впроваджені в області і донести до місцевої влади, що необхідно негайно проводити модернізацію і впроваджувати енергоефективне будівництво. Під час цього форуму прагнемо донести до людей важливість таких рішень. При якісному використанні класичних технологій можна отримати будинок з класом енергоефективності "В" і вище, а існуючі підходи використання класичних технологій при впровадженні енергомодернізації дозволяють модернізувати зазвичай до класу "D",– розповідає керівник консалтингової компанії "Енерджейн", бізнес-тренер проектів "Європейський енергоменеджер", "Львівська мережа енергоефективності LEEN" Владислав Алексійченко.

IMG 8249

Іван Магдич – керівник відділу енергетики Вінницької ОДА розповів, що у Вінницькій області працює дві енергозберігаючі програми, одна націлена на населення та ОСББ, інша - на бюджетний сектор ( « Програма підвищення енергоефективності 2017-2022») . Більше 30 ОСББ і 10 тисяч чоловік скористалися цією програмою і отримали відшкодування за «теплі кредити» в розмірі більше 11 мільйонів гривень. Але зараз є проблеми з «теплими кредитами», адже програма критично недофінансована і недофінансована. Проте за 2019 рік вона має запрацювати в нормальному режимі.

DSC09985

– Фонд допомагатиме ОСББ впроваджувати енергоефективні технології, надаватимуться безповоротні гранти на реалізацію енергоефективних проектів. Сподіваюсь, досвід набутий під час форуму, допоможе в реалізації задуманого,– розповідає Іван Магдич.

В Німеччині ще з 1977 року вводились закони, які зобов'язують утеплювати будинки та застосовувати енергозберігаючі технології в будівництві. Своїм досвідом з розробки та будівництва енергозберігаючих будинків поділився німецький експерт у цій галузі Флоріан Ламаєр, на рахунку якого безліч проектів будівництва та реновації енергоощадних будинків.

– Німеччина – країна не багата на природні ресурси, і для економії ми змушені будувати енергозберігаючі будинки. Наші пасивні будинки, побудовані з впровадженням енергоефективних технологій, витрачають до 15 кВТ/м2 за рік, ваші ж - до 200 кВТ/м2 за рік. Ви можете в 10 раз підвищити енергоефективність ваших будинків та економити до 80% енергії за рахунок правильного утеплення та ізоляції, – розповідає Флоріан Ламаєр. – Перед форумом ми проїхались Вінницею з теплочутливою камерою і подивились на витоки тепла з ваших будинків. Навіть новобудови у вас втрачають дуже багато тепла, чого можна було б уникнути за рахунок використання енергоощадних будинків.

DSC09990

Пан Флоріан розповів, як будуються будинки в Німеччині. Акцентував увагу на тому, що в Німеччині майже відсутнє будівництво класом енергетичної ефективності нижче помітки А, це пов'язано з свідомим ставленням громадян до житла та високою вартістю енергії.

При побудові енергоощадних будинків німці використовують подвійні стіни та великий шар ізоляції. Подвійні стіни являють собою дві бетонні плити, між якими також встелена ізоляція. Усі елементи конструкції будинку виготовляються на заводах, а вже на місці збираються як конструктор. Велику роль в утепленні будинку грає добре продуманий фундамент, під 30- сантиметровим шаром бетону вимощують підстилку гравію з піноскла для того, щоб мінімізувати витік тепла в землю. Ретельно ставляться до побудови даху та його утеплення. В покрівлі немає бути жодної щілини, через яку може втекти дорогоцінне тепло.

Спікер зауважує, що добре утеплений будинок можна опалювати фактично від сонячного світла, роботи побутових приладів та навіть тепла, яке виділяють мешканці.

До речі, у Вінниці теж з'явиться багатоквартирний енергоефективний будинок, про який ми нещодавно детально інформували. Проект презентував один з організаторів форуму Віталій Дужак - директор ТОВ "Енергоефективне будівництво" та керівник проекту "сонячного будинку" описав основні причини, чому в Україні так повільно розвиваються енергоефективні технології у будівництві нового житла. Провів презентацію концепту енергонезалежного будинку, який має всі шанси перетворитися у реальний проект з початком будівництва вже в цьому році у місті Вінниця. З присутніми на форумі гостями обговорили деякі питання, пов'язані з проектом та розвіяли сумніви щодо можливості такого проекту в українських умовах.

Також до слова долучились ще декілька поважних спікерів, спеціалістів своєї справи:

Денис Камінський, головний архітектор проекту "Сонячний будинок", поділився практичними проблемними питаннями для архітектора щодо проектування енергоефективних будинків в умовах українських будівельних умовах. Вони існують та заважають іноді проектувати якісні об'єкти, приходиться знаходити варіанти, як поєднати енергоефективність і при цьому втиснутись у жорсткі будівельні норми, які були розроблені в умовах майже безкоштовних енергетичних ресурсів.

Миколай Понятовський - директор АН "Пересвіт" - поділився своїм досвідом у тому, як клієнти обирають собі нове житло, та як реагують на пропозиції енергоощадного житла, яке є більшим в ціні. Виявилось, що ринок нерухомості майже готовий до якісного енергоефективного житла, і готовий переплачувати за це порівняно зі звичайним.

Тетяна Котенко, керівник національного контактного пункту "HORIZONT 2020" напрямком «Малі та середні підприємства», кандидат економічних наук, доцент, ознайомила гостей форуму з можливостями грантових програм присутніх в Україні фондів і показала дорожню карту для отримання фінансування під інноваційні проекти. Описала кейс фінансування енергогенеруючої установки, яку може встановити підприємство малого бізнесу і отримати 75% фінансування капітальних витрат.

IMG 8269

Учасники Форуму попрактикувалися у роботі архітектора, виявляючі будівельні помилки у розроблених архітектурних рішеннях та презентуючи варіанти розв'язання проблемних задач.

IMG 8228

Програма форуму виявилась дуже насиченою та цікавою, майже половина відвідувачів дочекались закінчення. Організатори форуму в свою чергу дуже вражені кількістю гостей і вдячні за таку увагу до заходу.

Отже, тема людям цікава, і ми думаємо, що продовження її знайде себе у наступному форумі,– розповідають організатори.

Всі, хто не зміг відвідати форум, можуть подивитись запис онлайн-трансляції.

 

Читайте також: Щоб не платити «комуналку»: у Вінниці зведуть унікальну енергоефективну багатоповерхівку

Фото: Ярослав Бабій

Коментарі    Оновити список коментарів

Юля
-2 # Юля 18.02.2019, 08:47
Вони все одно- платитимуть! За воду і водовідвід, за часткову електроенергію та сміття.Безкоштовного нічого немає.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга
Сергій
0 # Сергій 18.02.2019, 13:50
А скільки ви платите за воду і все інше? У мене з 3 тисяч комунальних лише опалення і гаряча вода 2700, реально вами написане я почав 300 грн, тому все сходиться. Я б з радістю платив лише 300 замість 3000 грн.
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення