швидка допомога фото

Бригади екстреної меддопомоги на Вінниччині не отримують належних надбавок за умови праці

20 квітня 2017, 08:37

Бершадська станція екстреної медичної допомоги обслуговує шість районів та має три відділення: Тростянецьке, Чечельницьке й Бершадське

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Бригади екстреної меддопомоги на Вінниччині не отримують належних надбавок за умови праці

    Коментарі (1)

Бершадська станція екстреної медичної допомоги обслуговує шість районів та має три відділення: Тростянецьке, Чечельницьке й Бершадське. До редакції газети "Правди сила" звернулися працівники Чечельницького відділення, а саме фельдшерка з прийому викликів Оксана Колісник. Лікарка скаржиться, що цього року їм не платять обіцяної надбавки за умови та характер праці.

– У мене ставка 2912 гривень, навіть менша мінімальної, при тому, що я фельдшер вищої категорії та маю 42 роки стажу. Ми працюємо у чотири зміни. На повній ставці в нас працює лише один лікар, ще один – на півставки, нещодавно додався один завідуючий, – говорить Оксана Колісник. – У жовтні 2013 року в Закон «Про надання екстреної медичної допомоги» внесли поправку про те, щоб працівникам станцій екстреної медичної допомоги платити 40% надбавки: 20% – за характер праці й ще стільки ж – за умови праці. У жовтні нам не дали надбавок зовсім, аж у березні 2014 року ми отримали надбавку в 40 %, яку сплачували до середини літа, потім знизили її до 20%, пізніше зійшли на 10%. У 2016 році давали надбавку лише 2-3%. А цього року перестали давати її зовсім, лише в березні дали 74 гривні, але не пояснили, за який це місяць і на яких умовах.

З проблемою виплати відсотків зіштовхнулись не лише в Бершадській, а й в Хмільницькій станції екстреної медичної допомоги, працівники якої в 2013 році відстояли свою надбавку.

– Коли в 2013 році надбавки гарантували нам законом, ми все одно їх не отримували. Керівництво розробило свої «особливі» критерії, за якими вирішували, кому скільки відсотків надбавки вони будуть нараховувати. Тоді ми з цим не погоджувались та звернулися до інспекторів Держпраці, які провели експертизу й зробили висновок, що відсотки нам нараховували неправильно, адже в законі не передбачено ніякого алгоритму, усі працівники мають отримувати по 40%, тому ми можемо вільно подавати на наше керівництво до суду. Після того, до лютого 2017 року, кожен з працівників отримував надбавку 40%. Але в березні ніякої надбавки не було, тоді ми почали писати звернення до головного лікаря обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолія Пірникози, який сказав, що ці 40% — це необов'язкова виплата, і в бюджеті на неї не передбачено коштів, – говорить фельдшер Хмільницької станції екстреної медичної допомоги Наталія Алєксєєва.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про екстрену медичну допомогу», медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги виплачується надбавка за особливий характер праці в розмірі до 20% посадового окладу та надбавка за особливі умови праці в розмірі до 20% посадового окладу. Зазначені надбавки виплачуються медичним працівникам щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи, а також тим, що працюють за сумісництвом.

У Вінницькому центрі надання екстреної медичної допомоги та медицини катастроф стверджують: сума надбавок визначається індивідуально для кожної станції та працівника.

– Ці надбавки не передбачають фіксованих 20%. Закон передбачає, що вони можуть бути, як 1%, так і 20%, яку отримує тільки виїзний персонал. Ніколи вони не отримували їх у розмірі повних 20%, оскільки ці надбавки стимулюючі. Виплачуються вони в межах фонду заробітної плати, це здійснюється за бюджетні кошти й надається щомісячно за наказом керівника. На кожній станції діє спеціальна комісія, яка щомісяця проводить аналіз роботи кожного працівника та, враховуючи певні критерії, визначає розмір надбавки. Але це відбувається лише за умови, якщо це дозволяє фонд заробітної плати. На 2017 рік фонд заробітної плати з січня по квітень місяць складає дев'ять мільйонів гривень з необхідних 11 мільйонів. Тобто забезпечити стимулюючі виплати ми не маємо можливості, оскільки цієї суми вистачає лише на нарахування заробітної плати. З травня місяця фінансування збільшиться й ми отримаємо необхідних 11 мільйонів, тож зможемо видати необхідні надбавки, – каже головний бухгалтер обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Дяченко. – Якщо людина незгодна з висновком комісії та вважає, що цього місяця вона заслуговує більшої надбавки, вона може звернутися до комісії з трудових спорів, яка розбирається, робить висновок, і якщо буде визначено, що працівник заслуговує більшої надбавки, то може подати на комісію до суду.

Ілюстративне фото: vgolos.com.ua

Коментарі    Оновити список коментарів

Николай Побережный
+1 # Николай Побережный 20.04.2017, 15:45
Організація повинна провести атестацію робочих місць виїзного персоналу і невиїзного медперсоналу за участі працівників охорони праці де будуть визначені критерії умов та характеру праці. До тих пір поки не буде висновку комісії про критерії умов, організація буде платити на свій розсуд і при наявності коштів...
Відповісти | Відповісти цитуючи | Цитата | Скарга

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення