пенсійна реформа обговорення фото

Cтраховий стаж урізати, чорнобильців «реабілітувати» - вінничани «вносили» зміни у пенсійну реформу

08 серпня 2017, 20:32

Громадські активісти підняли ряд важливих питань

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Cтраховий стаж урізати, чорнобильців «реабілітувати» - вінничани «вносили» зміни у пенсійну реформу

    Додати коментар


Невизначеність із накопичувальною системою пенсійного забезпечення, соціальна несправедливість у пенсіях чорнобильців, завеликий страховий стаж — ці та інші гострі питання ставили активісти під час публічного обговорення пенсійної реформи у Вінниці, ініційованої Урядом, повідомляє Vlasno.info.

Що пропонує Уряд
Під час зустрічі директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Валентина Кудіна представила урядовий проект закону №6614, який депутати Верховної Ради уже підтримали в першому читанні. Посадовиця розповіла про те, що чекає на пенсіонерів, якщо закон таки приймуть.

пенсійна реформа обговорення-3

Зокрема, це осучаснення пенсій, коли їх розраховуватимуть із прив'язкою до середнього розміру зарплати, який складає 3764,4грн.

— Кожна пенсія залежатиме від трьох основних показників: заробіток, з якого сплачувались страхові внески, тривалість страхового стажу та середня зарплата, розмір якої береться до уваги при обчисленні пенсії. А сьогодні таких показників існує десять. Та вартість року страхового стажу, яка передбачена з 2008 року з коефіцієнтом 1,35, є фінансово необґрунтованою. І саме тому у нас виходить, що чим старіший пенсіонер, тим менша у нього пенсія. Ми пропонуємо прибрати цю практику, а усі пенсії перерахувати, — зазначила посадовиця.

Крім того, законопроектом передбачається перерахувати пенсію держслужбовцям. І у випадку, якщо "звичайна" пенсія буде більшою, людину автоматично на неї переведуть.

пенсійна реформа обговорення-2

Також в Уряді обіцяють зняти оподаткування для пенсіонерів, які працюють. Єдиним виключенням мають стати пенсії, призначені за спеціальним законом. Щодо перерахунку пенсій таких особам, то законом пропонується здійснювати автоматичний перерахунок кожного року. Зараз кожні два роки пенсіонер має писати заяву до органів пенсійного фонду.

— І ключове у цьому законі: з 2021 року буде проводитись щорічний автоматичний перерахунок пенсії на 50% розміру від інфляції і 50/% від зростання середньої заробітної плати. До цього часу питання щодо перерахунку пенсій буде прийматися рішенням Уряду, — зазначила Валентина Анатоліївна.

Чорнобильці вимагали справедливості
Після презентації законопроекту присутні у залі активісти та пенсіонери просто засипали спікерів питаннями. Одним з найболючіших виявилась проблема пенсійного забезпечення чорнобильців. Зокрема, безпосередніх ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

— Сталось так, що чорнобильці, які безпосередньо брали участь у ліквідації наслідків аварії у 1986 році пенсії менші, ніж у тих, хто отримав статус ліквідатора у 1988-89 роках, — озвучив проблему голова громадської організації "Чорнобиль єдність" Вінницького району Микола Демчук. - Кожна партія, яка йшла на вибори її гаслами були соціальний захист і чорнобильці — в першому ряду. А яке до ходить до діла — нічого не змінюється.

Микола Демчук
Микола Демчук

На такий "закид" Валентина Кудіна зазначила, що робота над цими питаннями ведеться постійно. І як тільки буде прийнято обговорюваний законопроект, повернуться до "тісної повсякденної роботи" над цим питанням.

Залишити 15 років страхового стажу
Заступник голови обласної ради ветеранів Лідія Балаканова звернула увагу на те, що страховий стаж сьогодні, в умовах відсутності роботи не так легко і заробити. Особливо, коли існує обмеження по віку.

Лідія Балаканова
Лідія Балаканова

— Кількість людей, які мають страховий стаж до 35 років зменшується і буде зменшуватись і надалі. Бо будуть виходити на пенсію люди, які жили і працювали у перехідний період, офіційно не оформленими. На мою думку, необхідно залишити страховий стаж 15 років, а 25 і 35 — поки що почекати. І виходити треба з реального життя. На сьогодні не створені ті підприємства, де можна було б працювати. В законі прописано, що людина можу і у 60 років допрацювати до необхідного стажу. Але сьогодні і в 45 років не хочуть брати на роботу. І хотілося б, щоб була гарантія від держави, що людина дійсно зможе допрацювати до необхідної кількості стажу, — сказала Балаканова.

Громадська активістка Ольга Брига, окрім інших, підняла питання накопичувальної пенсійної системи, яка більше необхідна для нинішньої молоді.
— Презентована частина законопроекту мені подобається. Для нинішніх пенсіонерів це, може, і добре. Але тут немає другої частини — накопичувальної. Мені, приміром, ще 20 років треба працювати, щоб отримати пенсію. Якщо зі мною щось станеться, мої діти цих коштів не отримають. А з накопичувальною системою це було б можливо.

Ольга Брига
Ольга Брига

На зауваження активістки представниця Мінсоцполітики відповіла, що питання накопичувальної системи прописано в базовому законі.
— Щодо обов'язкових внесків, то держава покладає додаткові обов'язки на застраховану особу, бо ці кошти будуть власністю цієї особи. І для того, щоб зберегти ці кошти, треба створити певні умови. Саме тому Мінсоцполітики робить зараз ряд заходів по їх створенню. Але на першому етапі уряд має внести законопроект щодо впорядкування солідарної пенсійної системи, - зазначила Валентина Кудіна.

пенсійна реформа обговорення-1

Наприкінці зустрічі Валентина Кудіна зазначила, що пропозиції, які прозвучали під час обговорення законопроекту вона передасть до профільного комітету Верховної ради. А те, приймати їх чи ні, вирішуватимуть депутати.

Нагадаємо, як раніше розповідала кореспонденту Vlasno.info очільниця головного управління пенсійного фонду у Вінницькій області Олена Корчака, наразі з'явилося покоління людей, які не зможуть отримати пенсію від держави.

Фото Тамари Тисячної

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення