житло для дітей-сиріт фото

Із держбюджету виділили кошти на житло для вінницьких дітей-сиріт

14 серпня 2017, 09:18

Однак, ще немає механізму їх розподілу

Новини Вінниці | Новости Винницы | ВЛАСНО.info

Із держбюджету виділили кошти на житло для вінницьких дітей-сиріт

    Додати коментар

7,9 мільйонів гривень отримав обласний бюджет у вигляді субвенції з держбюджету на житло для дітей-сиріт. Про це розповів очільник Департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський під час засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм, повідомляє Vlasno.info.

— Ми отримали кошти з держбюджету на придбання, ремонт чи реконструкцію дитячих будинків сімейного типу та придбання житла для дітей-сиріт. Головним розпорядником коштів буде служба у справах дітей, — сказав посадовець.

Однак, у службі у справах дітей Вінницької ОДА зазначили, що наразі ці кошти ще не можна буде витратити: немає постанови Кабміну, в якій був би виписаний механізм їх використання.

— Проект постанови уже розроблений і він знаходиться на затвердженні у Кабміні. Ми чекаємо на прийняття цієї постанови, оскільки у ній має бути чітко виписаний механізм розподілу коштів даної субвенції між районами та містами, де купуватимуть житло. Буде створена обласна комісія, яку очолюватиме заступник голови облдержадміністрації, до якої увійдуть керівники департаментів та управлінь, що здійснюють захист житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Комісією буде розподілено виділені області кошти державної субвенції за поданням керівників органів опіки та піклування, де в даний час перебувають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, — прокоментувала ситуацію заступник начальника Служби у справах дітей Вінницької ОДА Валентина Чебурей.

За словами Валентини Василівни, дані кошти призначаються на придбання житлових будинків для створення дитячих будинків сімейного типу, а також — соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

— Дитячий будинок сімейного типу та соціальне житло необхідно для того, щоб дитина, яка втратила батьків, або позбавлена батьківського піклування, виховувалась в сім'ях громадян України та не потрапляла до інтернат них закладів. Кожна дитини має виховуватись в сім'ї, якщо з якихось причин рідної сім'ї у неї немає, держава має знайти їй родину. Соціальне житло для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та особам з їх числа віком до 23 років надається тимчасово, поки органи місцевого самоврядування не знайдуть можливості надати дитині постійного житла, — каже посадовиця.

Помешкання для створення дитячого будинку сімейного типу надаватиметься на умовах, коли батьки-вихователі пройдуть відповідний курс навчання та візьмуть на виховання від 5 до 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Знаходитиметься придбане за гроші державної субвенції житло на балансі місцевої громади.

— Це мають бути навчені батько та мати, які займатимуться вихованням дітей, піклуватимуться про них. Хоча, сьогодні у наших людей дуже індивідуальні підходи до того, щоб взяти дитину у свою родину. Хтось хоче всиновити, хтось — оформити опіку, інші створюють прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. І ми сподіваємось, що така ініціатива від держави спонукатиме більше батьків створювати саме дитячі будинки сімейного типу та виховувати в них великі родинні групи дітей, залишених без батьківського піклування, — зазначила Валентина Чебурей.

У Службі у справах дітей сподіваються, що постанову Кабмін прийме найближчим часом, оскільки кошти мають бути освоєні до кінця цього року. Наступного року дана практика надання цільової субвенції буде продовжена.

Нагадаємо, на кінець минулого року на Вінниччині нараховувалось 2539 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 370 з них не забезпечені власним житлом.

Фото: mi100.info

Додати коментар

Захисний код
Оновити
 
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення